Rusko chce vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu po odchode z ISS
31 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Prevádzku ruského segmentu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) plánuje ruská vesmírna agentúra Roskosmos ukončiť v roku 2028.


Roskosmos zároveň navrhol vybudovať Ruskú orbitálnu služobnú stanicu (ROSS). Oznámil to v sobotu po zasadnutí vedecko-technickej rady, informovali spravodajské portály RBK (rbc.ru) a lenta.ru.

Rada hlavných konštruktérov preverila súčasný stav ruského segmentu ISS a poukázala na to, že v súvislosti so "starnutím značnej časti zariadenia" je prevádzka tohto segmentu po roku 2024 riskantná.

S týmto rozhodnutím zároveň súvisí aj rozpracovanie projektu ROSS. "Vybudovaná s použitím nových technológii bude ROSS evolučným krokom pri rozpracovaní programov zameraných na skúmanie Mesiaca, lety na Mars a realizáciu inovatívnych vedecko-technologických vesmírnych programov," píše sa vo vyhlásení agentúry Roskosmos.

Riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin v apríli tohto roka vyhlásil, že Rusko povolí prístup k ruskému segmentu ISS americkému Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) po tom, ako sa z projektu ISS stiahne. V ten istý mesiac Rogozin uviedol, že na vybudovanie ROSS bude použitý modul, ktorý bol najskôr zhotovený pre ISS.

Incident, pri ktorom ruský modul vychýlil ISS, spôsobilo zlyhanie softvéru
Incident, pri ktorom ruský multifunkčný laboratórny modul Nauka (Veda) vychýlil vo štvrtok Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z jej normálnej orientácie, zapríčinilo "krátkodobé zlyhanie softvéru". Uviedol to letový riaditeľ ruského segmentu ISS... Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR