Rusko buduje nové Air force one - jadrové lietadlo "súdneho dňa"
31 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Rusko začalo pracovať na úplne novej verzii svojho známeho „lietadla doomsday“ z doby sovietskej éry. Lietadla určeného na ochranu najvyššieho vodcu krajiny a jeho udržiavania v bezpečí pre prípad úplnej jadrovej vojny na zemi. O téme informuje portál RT.




Tvrdí to agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroj vo vojensko-priemyselnom priemysle, ktorý odhalil, že nové lietadlo bude vychádzať zo širokého trupu Il-96-400M, ktorý vyrába v krajine osvedčený výrobca lietadiel Iľjušin. Uvádza sa, že ruská vláda dostane dve lietadlá.
Nahradia staré  Iľjušiny

Okrem zaistenia bezpečnosti najvyšších predstaviteľov v krajine lietadlo slúži aj ako vzdialené veliteľské stanovisko, ktoré umožňuje vedeniu odosielať príkazy zo vzduchu. Tieto nové lietadlá nakoniec nahradia existujúce „lietadlá súdneho dňa" Iľjušin Il-80.

Vďaka najnovšej technológii bude mať novopostavené lietadlo oveľa väčší dolet, schopnosť tankovať vo vzduchu a dokonca bude schopné komunikovať s ponorkami v okruhu 6 000 km.

Torpédoborec Defender sa stal prvým "cieľom" novej ruskej stíhačky (FOTO)
26 | 07 | 2021 | Tibor Sipos


Za súčasného stavu majú ruské letecké a kozmické sily štyri vzdušné veliteľské stanoviská Il-80. Lietadlá, ktoré boli vyrobené pôvodne počas sovietskeho obdobia, sú založené na osobných lietadlách Il-86, ktoré dlhé roky lietali ako Aeroflot.
Aj utajené lietadlo prepadli

Napriek utajeniu, ktoré obklopuje vysoko strážené lietadlá, však vlani jedno z nich prepadli. Dvaja neznámi útočníci ukradli 39 jednotiek elektronického zariadenia a 5 dosiek rozhlasových staníc nainštalovaných na palube lietadla, keď sa chystalo na plánované modernizačné práce v Taganrogu na juhu krajiny.

Venezuela obviňuje americké vojenské lietadlá z narušenia ich vzdušného priestoru
Venezuelské ministerstvo obrany obvinilo Washington z provokácie po tom, čo americké vojenské lietadlo údajne priletelo na ich územie z Kolumbie. USA údajne tento rok narušili venezuelský vzdušný priestor viac ako 20-krát, informuje portál... Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


Podľa štátnej spoločnosti United Aircraft Corporation (UAC) však žiadne z odcudzených zariadení nebolo pre účely lietadla nevyhnutné.

Ekvivalent existuje aj v USA. Nazýva sa Boeing E-4 Advanced Airborne Command Post. Toto lietadlo je koncipované tak, aby bolo bezpečným mobilným veliteľským miestom na prežitie prezidenta a ďalších vyšších členov veliteľskej štruktúry.

Miliardár Bezos vo svojej rakete dosiahol hranicu vesmíru: "Najlepší deň vôbec," vyhlásil
Raketa New Shepard spoločnosti Blue Origin úspešne vyniesla modul RSS New Step s najbohatším mužom sveta Jeffom Bezosom a tromi ďalšími vesmírnymi turistami na hranici vesmíru. Nosná raketa aj modul s posádkou po niekoľkominútovom lete bezpečne... Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Tibor Sipos