Keď polícia robí to čo má. Tá čínska zatkla samotnú Deltu
30 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Policajti v Číne sa iba nehrajú na policajtov. Neriešia veci pre spoločnosť nepodstatné. Pustili sa do boja s covidovou Deltou. A čuduj sa svete, šupli ju za mreže. Teda, presnejšie, zastavili a eliminovali ju. Naši, súc, uznajme, naplno zaneprázdnení domácimi úlohami od politikov pri moci, by si z nich mohli zobrať príklad. Recept je jednoduchý.


Čínska provincia Kuang-čou nedávno potlačila šírenie vysoko nákazlivého koronavírusového  variantu Delta. Použité opatrenia úradníci spísali, aby ich protiepidemické opatrenia mohli využiť aj ďalšie čínska mestá. "Úsmevné je, že k potlačeniu mutácie Delta by nedošlo bez frontálneho útoku polície." Zdôrazňuje web prvnizpravy.cz.



Trikrát toľko ako je nás

V širšej aglomerácii žije zhruba asi 15 miliónov obyvateľov, uviedol podľa portálu iba tak, ako príklad, český publicista František Roček. Poučenie spočíva v tom, že boj s koronavírusom spočíval v úlohe polície a využití súkromných informácií a veľkých objemov dát pre vysledovania kontaktov osôb z jej strany. Polícia dokonca začala aj sledovanie pacientov a to aj s pomocou výsluchov. Len aby sa zdravotníci dopracovali k potrebným informáciám.
Tam, kde zlyhá úradník, nastupuje policajt

Vždy je potrebné počítať s tým, že protiepidemické opatrenia v ľudskej spoločnosti nikdy nemôžu byť stopercentné. Nemožno vylúčiť náhodné kontakty. Odhalenie dvoch miestnych infekcií zdôraznilo rýchlosť prechodu variantu Delta z jednej osoby na druhú, a tým aj jeho zvýšenú hrozbu.

Miestne noviny Southern Weekend uviedli, že mestské orgány sa snažili zmapovať miesta s pravdepodobnými infekčnými reťazcami. S cieľom vystopovať prvotný a sekundárny kontakt každého zo 153 známych prípadov týkajúcich sa variantu Delta.

Na Maigu zaútočila polícia. "Toto si nemôžu dovoliť!" myslí si známy politik
Ibrahima Maigu sa najnovšie na sociálnej sieti zviditeľnil svojou teóriou o tom, prečo zomrel známy moderátor Julo Viršík. No Maigova reakcia postavila do pozoru Políciu Slovenskej republiky. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Policajné manévre a totálna sledovačka

S vedomím vysokých rizík nákazy mutáciou Delta sa úrady v Kuang-čou rozhodli vyslať do terénu nielen zdravotníkov, ale aj policajtov a dokonca aj detektívov, ktorí sa údajne zaoberali desiatkami tisícov možných kontaktov.

Policajti sledovali možné kontakty zo záznamov takmer všetkých kamier v meste, aby identifikovali a lokalizovali možných prenášačov a ich kontakty a určili hranice potenciálne infikovaných oblastí.

Polícia uplatnila svoju taktiku zhromažďovania spravodajských informácií, forenzných pátraní, aby pomohla v boji proti vírusu.
Zázračný výsledok

K čomu došlo? Polícia dostala takmer voľnú ruku, pričom experti boli údajne odsunutí na vedľajšiu koľaj. Došlo doslova k masovej mobilizácii v Kuang-čou. Obvinení "pacienti" šíritelia  a ich kontakty boli uväznení, zatknutí a policajnými autami odvezení do izolačných zariadení.

Keď sa policajné vyšetrovanie dostalo až ku kontaktom potvrdených pacientov, niektorí sa nevyhli prísnejším následkom, ako je zadržanie a trestné stíhanie každého, kto zadržiaval informácie alebo klamal o svojej cestovateľskej anamnéze.

Policajné praktiky sledovania a rozpoznávania tváre v reštauráciách, verejnej doprave a dokonca aj v obytných budovách a vo štvrtiach po celom meste zabezpečilo rýchlejšie sledovanie a izoláciu nakazených osôb.

Rovnaká snaha bez tejto sledovacej mobilizácie bývala predtým zdĺhavejšia, pretože epidemiológovia CDC museli byrokraticky (čiže nie príliš rýchlo) požiadať o preskúmanie záberov a dát. Preto bol tentokrát vírus chytený rýchlo a epidemiologicky aj správne zatknutý.
Orwell by neprotestoval

Hysterici orwellovského typu iste budú mať kŕče z nasledujúceho textu: " ... Vo väčšine prípadov môžeme v priebehu niekoľkých hodín presne určiť, kedy infikovaná osoba vstúpila do reštaurácie alebo navštívila konkrétne verejné miesto. Kde sedí a kto sú tí, ktorí sedia pri blízkych stoloch.  Taktiež čas a dobu, počas ktorej pacient komunikoval s čašníkmi a ďalšími hosťami. To všetko vďaka všadeprítomnému sledovaniu  kameremi a analýze veľkého množstva elektronických dát policajnými jednotkami."

"Bez nás by zdravotnícky personál potreboval dni alebo týždne, aby dokončil podobné vyšetrovanie," dodal policajný dôstojník Miao Xing.

Zatarasené hraničné priechody polícia znova otvorí
Všetky bývalé hraničné priechody tretej kategórie budú od piatka (9. 7.) rána otvorené, polícia bude spolu s armádou, príslušníkmi Finančnej správy (FS) SR a Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) naďalej vykonávať kontroly plnenia karanténnych... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | tasr