Grizzly väznil muža na Aljaške týždeň. Nešťastníka zachránila až náhoda
25 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

Zhodou šťastných náhod sa americkej pobrežnej stráži podarilo objaviť muža odrezaného od sveta v aljašskej divočine. Niekoľko nocí po sebe na neho útočil medveď grizzly. Muž nemal možnosť si akokoľvek privolať pomoc. Nakoniec mal však šťastie a podarilo sa mu upozorniť neďaleko prelietajúcu helikoptéru, informuje iDnes.


Asi 60-ročný dobrodruh býval od 12. júla sám v búde určenej pre zlatokopov niekoľko desiatok kilometrov od mesta Nome na západe Aljašky. Jedného dňa na neho zaútočil medveď grizzly, zranil ho a odtiahol k miestnej rieke. Mužovi sa však podarilo uniknúť a schovať sa späť do búdy.

Nasledujúcich niekoľko nocí však musel čeliť ďalším útokom rovnakého zvieraťa, medveď sa podľa záchranárov k obeti niekoľkokrát dobíjal a vyrval dvere od jeho skromného príbytku. Muž mal len obmedzený počet nábojov a záchranárom povedal, že niekoľko dní nespal, pretože sa stále obával príchodu divého zvieraťa.

Vysoké Tatry: Problémovú medvedicu s mladými premiestnili do divokej prírody
Zásahový tím pre medveďa hnedého zasiahol voči problémovej medvedici s dvomi mladými, ktoré spôsobovali škody medzi Hrebienkom a Starým Smokovcom. Uspali ich a premiestnili do divokej prírody Vysokých Tatier. Akcia sa uskutočnila pod dozorom... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | tasr


Prieskumná misia

Spasiť stroskotanca sa záchranárom podarilo až náhodou. Helikoptéra pobrežnej stráže smerovala do mesta Nome, z ktorého mala nasledujúci deň odviezť skupinu vedcov na prieskumnú misiu. Pilot sa však v jednej chvíli chcel vyhnúť skupine mrakov, a tak odbočil asi kilometer z plánovaného kurzu.

Vďaka tomu sa na svojej novej trase dostala helikoptéra do dostatočnej blízkosti k búde, na ktorej strechu napísal zúfalý muž nápisy SOS a HELP. Akonáhle dobrodruh počul zvuky blížiaceho sa stroja, vyliezol zo svojho príbytku a signalizoval, že je v ťažkostiach. Helikoptéra pristála a jeho posádka ho transportovala do nemocnice, kde mu lekári ošetrili zranenia na tele a nohe, tie ho však neohrozovali na živote.

"Tak skončili týždenné muky, ktoré by mohli vydať na pokračovanie filmu Revenant Zmŕtvychvstanie," napísal denník The New York Times s odvolaním sa na snímku z roku 2015, v ktorom hlavného hrdinu napadne medveď a následne sa ranený prebíja severoamerickú divočinou.

Medveď opäť zaútočil! Tentoraz neďaleko Šútovského vodopádu
Iba pred pár dňami Slovenskom otriasla správa, že medveď usmrtil človeka, a už tu máme správu o ďalšom napadnutí. Strety človeka s medveďmi v posledných rokoch pribúdajú. Teraz už len treba určiť kto v koho obývačke sa... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Diana Zaťková