Vysoké Tatry: Problémovú medvedicu s mladými premiestnili do divokej prírody
02 | 07 | 2021 I tasr

Zásahový tím pre medveďa hnedého zasiahol voči problémovej medvedici s dvomi mladými, ktoré spôsobovali škody medzi Hrebienkom a Starým Smokovcom. Uspali ich a premiestnili do divokej prírody Vysokých Tatier. Akcia sa uskutočnila pod dozorom veterinárneho lekára.


TASR o tom v piatok informovali z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia SR.

Ochranári monitorovali pohyb medvedice s mladými od 28. apríla. Podľa Michala Haringa zo zásahového tímu ide o mladú, približne štvorročnú medvedicu, ktorá sa zatiaľ nestala typickým kontajnerovým medveďom a dokáže si nájsť v prírode prirodzenú potravu. Napriek tomu už zviera vykazuje stratu plachosti pred človekom a postupne začalo spôsobovať viac škôd na majetku.

Najčastejšie boli zaznamenané škody na drevených častiach budov, napríklad na bufetoch v Smokovcoch, železničnej stanici v Starom Smokovci či na budove Slovenského zväzu sánkarov. "Plašenie medveďov je jednou z foriem averznej terapie, ktorá sa využíva po celom svete. Jej cieľom je znovunavodenie plachosti u medveďov s pozmeneným správaním prostredníctvom negatívneho stimulu. Táto metóda však bola neúčinná a medvede sa opakovane vracali do osídlených oblastí, kde spôsobovali škody," vysvetlil Haring.

Ochranári zo zásahového tímu sa rozhodli odchytené medvede umiestniť v jednej z dolín Vysokých Tatier. Ide o územie s najvyšším stupňom ochrany prírody a výrazne obmedzeným pohybom turistov. Ochranári budú naďalej pohyb medveďov monitorovať. Rozhodnutie ochranárov ocenil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). "Ochranou tradičných obyvateľov našich hôr chránime globálnu biodiverzitu," doplnil šéf envirorezortu.

Po smrteľnom útoku na človeka sa začína riešiť, či budeme regulovať počet medveďov zabitím
26 | 06 | 2021 | Tibor Sipos