Biden považuje Nord Stream 2 za ruský geopolitický projekt, no s Merkelovou sa dohodli
25 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

USA v stredu oznámili, že dosiahli dohodu s Nemeckom, ktorá umožní dokončenie kontroverzného plynovodu Nord Stream 2, proti ktorému stojí Bidenova vláda, ako proti „projektu škodlivého vplyvu“. Podľa Washingtonu by ho Rusko mohlo využiť na získanie páky nad európskymi spojencami, informuje CNN.



USA nebudú riskovať rozkmotrenie s Nemeckom


„Aj keď zostaneme proti plynovodu, dospeli sme k rozhodnutiu, že sankcie nezastavia jeho výstavbu a hrozí, že podkopú kritické spojenectvo s Nemeckom, ako aj s EÚ a ďalšími európskymi spojencami,“ uviedol v stredu vysoký predstaviteľ ministerstva zahraničia.


Zákonodarcovia USA dohodu odsúdili a ukrajinskí predstavitelia okamžite zvážili, že podajú diplomatické protesty, a dokonca aj USA potvrdzujú, že nesúhlasia s týmto projektom.


Reakcia Joe Bidena

„Povedal by som dôrazne, že stále vystupujeme proti Nord Stream 2, stále sme presvedčení, že ide o projekt ruského geopolitického škodlivého vplyvu, nič sa nezmenilo,“ uviedol vysoký úradník. Prezident Joe Biden v stredu neskoro večer uviedol, že v tejto fáze projektu neexistuje spôsob, ako zastaviť jeho ukončenie.


Nord Stream 2: Washington uvoľňuje zovretie
Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Iveta Machová


Ak Rusko vystrčí Rožky, USA budú reagovať


"Nord Stream je dokončený na 99%. Myšlienka, že sa má hovoriť alebo robiť čokoľvek, čo by to zastavilo, nie je to možná," uviedol Biden v Kentucky pre CNN pred návratom do Washingtonu.


„Ale ako viete, mal som veľmi, veľmi plodné diskusie s Angelou Merkelovou a jej vládou o záväzku, ktorý naznačuje, že ak sa Rusko skutočne bude usilovať o to, aby úmyselne spôsobilo ujmu Ukrajine alebo iným krajinám, budeme reagovať,“ dodal Biden.


Nemecko prijalo opatrenia

V snahe zabrániť Rusku vo využívaní plynovodu na zvýšenie európskej závislosti na dodávkach energie sa Nemecko dohodlo na prijatí série opatrení. Budú zamerané na zmiernenie rizík pre európsku energetickú bezpečnosť. Ide o Ukrajinu, krajiny Európskej únie a NATO v blízkosti Ruskej hranice.






V minulosti Rusko prerušilo dodávky energie do viacerých krajín vrátane Ukrajiny. „Nemecko sa skutočne zaviazalo podniknúť rýchle kroky,“ uviedol vysoký úradník. „Existuje niekoľko nástrojov, ktoré majú Nemecko a EÚ k dispozícii na potlačenie ruskej agresie alebo zhubných aktivít.“


Z ruských polí do Nemecka cez Baltské more


Plynovod, ktorý bol dokončený na viac ako 90% v čase, keď sa Biden ujal vlády a ktorý bude prepravovať plyn z ruských polí do Nemecka cez Baltské more, vyvolal hnev u opozície v Kongrese. „Neohrozujeme našich partnerov,“ uviedol vysoký predstaviteľ ministerstva zahraničia s tým, že administratíva angažovala Ukrajinu na rokovaniach s Nemeckom a predpokladá spoluprácu s Ukrajinou trilaterálne.


Ukrajinské sklamanie

Ukrajinskí úradníci okamžite vyjadrili svoje sklamanie. "Podľa článku 274 asociačnej dohody medzi Ukrajinou a EÚ Ukrajina oficiálne začína konzultácie s komisiou EÚ a Nemeckom o NS2. Tá totiž ohrozuje bezpečnosť Ukrajiny a porušuje princíp diverzifikácie energetickej únie EÚ," napísal Dmytro Kuleba. „Poznámky do Bruselu a Berlína už boli odoslané.“