Covid pasy sú nástrojom nátlaku a symbolom kontroly. Pápež len pre očkovaných je hanebnosť, píše Dag Daniš
23 | 07 | 2021 I Peter Sulek
Parlament má schváliť zákon, ktorým sa zavedú tzv. covid pasy, bez ktorých sa nikto nedostane medzi ľudí. Minister Lengvarský si tiež vynútil, že na stretnutie s pápežom môžu prísť len očkovaní. Je to hanebnosť, píše Dag Daniš.

Daniš pre Postoj komentoval súčasné dianie okolo covid pasov, ktoré považuje za nástroj na vynucovanie podriadenia spoločnosti, či kontrolu pohybu. Ďalej si všimol, že na stretnutie s pápežom bude potrebné očkovanie a považuje to za hanebné.
Éra kontoly

Daniš upozorňuje, že zavedenie covid pasov sa má udiať cez drobnú, jednovetovú zmenu zákona o ochrane verejného zdravia. Zmena má umožniť Mikasovi, aby sa na náš vstup do obchodov, reštaurácií, kostolov vyžadoval covid pas. Vraj by to malo byť dočasne, no väčšina Mikasovych vyhlášok dočasnosť opatrení definovala slovami „do odvolania“.

Ako hovorí, na osekanie našich práv a slobôd už nebude potrebný časovo ohraničený núdzový stav ani mimoriadne rozhodnutie a zdôvodnenie vlády (ako to kedysi, v ére slobody, predpokladala ústava, zákony a listiny práv). Po zmene zákona postačí pokyn jediného úradníka.

Covid pas má byť ďalším nástrojom, ktorým si budú „autority“ vynucovať podriadenosť spoločnosti, disciplínu a kontrolu pohybu. Bude symbolom éry kontroly. Alebo éry posthumanizmu, kedy človek degraduje na „zariadenie“, pri ktorom sa bude pod hrozbou nevoľníctva vyžadovať pravidelný update systému (aktualizácia softvéru), pokračuje Daniš.

Tvrdí, že o covid pas sa budeme musieť pravidelne starať. Buď sústavným (každoročným) očkovaním novou mRNA či GMO vakcínou, alebo testovaním. Alebo aktuálnym potvrdením o prekonaní covidu. Kto podľa neho zaváha, ten bude „autoritami“ exkomunikovaný. Skončí v kliatbe. Až dovtedy, kým sa opäť nepodvolí, dodáva.

Dag Daniš: Ak sa nespamätáme, éra slobody a suverenity občana sa skončí
10 | 07 | 2021 | Peter Sulek

O zdravie im nejde

"Ak by sa tieto bezprecedentné zásahy diali v záujme verejného zdravia, bolo by to pochopiteľné. Lenže – o to nejde. Tieto prelomové zmeny prichádzajú v čase, keď je pandémia na ústupe. A keď nový koronavírus zmutoval do podoby, v ktorej je infekčnejší, no pravdepodobne aj oveľa menej nebezpečný (smrtnosť klesá aj medzi nezaočkovanými a prejavy ochorenia sú väčšinou menej dramatické)," zdôraznil komentátor.

Podľa Daniša ani samotný predkladateľ zákona, minister zdravotníctva, sa netají tým, že mu nejde o izoláciu infekčných, ale len o zvýšenie miery očkovanosti.

V dôvodovej správe sa totiž píše toto: „Očkovanie chráni v prvom rade zaočkovaného pred ochorením alebo jeho ťažkým priebehom, nevypovedá primárne o potenciálnej infekčnosti alebo neinfekčnosti osoby voči tretím osobám. Čiže ani dosahovaním legitímneho cieľa ochrany zdravia tretích osôb sa nedá primárne argumentovať“.

Lengvarský teda podľa názoru Daniša osobne priznáva, že toto je dôvod, prečo sa zatiaľ benefity pre očkovaných nemôžu presadzovať len cez vyhlášku, ale je potrebný zákon, ktorý také niečo Mikasovi povolí. Z toho má vyplývať, že novela zákona má umožniť aj také výhody pre zaočkovaných, ktoré nemajú logiku pri epidemických opatreniach, pretože vakcíny nebránia možnej infekcii a jej šíreniu.

"Už im nejde o boj s vírusom, ale o pravidelné masové očkovanie. Kolíková je pomýlená," píše Daniš
Situácia je vážna. Vláda neprimerane zasahuje do práv a slobôd ľudí a Kolíková nič. Na Slovensku pandemickí jastrabi zavádzajú vakcinačnú segregáciu. Už im nejde o boj s vírusom, ale o pravidelné masové očkovanie. Pre Postoj píše Dag... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Peter Sulek

Očkovanie ako vykúpenie z vyhnanstva

Podľa Daniša je záver nasledovný: vakcíny síce spoločnosti nevedia zabezpečiť ochranu pred šírením vírusu, no vedia poslúžiť ako „priepustka k službám“ (čo tiež natvrdo priznáva dôvodová správa k návrhu zákona). Vakcína je predsa sloboda. Presnejšie: vykúpenie z vyhnanstva.

"Argument, že vakcinácia je v boji s pandémiou aj tak dôležitá, lebo znižuje riziko vážnych následkov ochorenia a tým aj riziko preťažovania nemocníc a lockdownov, samozrejme platí. No treba dodať, že potom stačí program pravidelného (každoročného) covid očkovania cieliť na rizikové skupiny. Nie paušálne na všetkých, vrátane zdravých mladých ľudí a malých detí. Nemecko a Británia zvolili opatrný prístup a očkovať chcú len úzku skupinu detí, ktorým hrozí komplikovaný priebeh ochorenia," upozornil komentátor.

Riešením by podľa neho mala byť ochrana zraniteľných skupín, prevažne seniorov (indikovaným očkovaním), dostupnosť testovania, karanténne opatrenia pre tých, ktorí sa vracajú z rizikových krajín (ako rozhodol Ústavný súd). A predovšetkým: zásahy do práv a slobôd by mali byť aj ďalej podmienené režimom núdzového stavu a rozhodovaním vlády a parlamentu.

Lebo to, čo presadzuje Lengvarský, je vlastne možnosť trvalého lockdownu bez núdzového stavu, z ktorého sa budeme musieť dokola, pravidelne vykupovať „priepustkami“ a „odpustkami“, myslí si Daniš.

Žijeme v neuveriteľne primitívnej ére a v právnom suteréne, píše Daniš
Vakcína je sloboda, lotéria, tresty, segregácia. Za takéto manipulácie by sa nehanbili ani na Úrade propagandy. Nové pandemické opatrenia vlády sa držia princípu cukor a bič, hrozí každoročná masová vakcinácia, myslí si Dag... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Peter Sulek

Kolíková s Lengvarským si dali šach mat

"Argumentáciu ministra z dôvodovej správy o tom, že aj očkovaní môžu byť infekční, teda môžu šíriť vírus, si treba zapamätať. Takisto si treba zapamätať priznanie, že výhody pre očkovaných sa nemajú riešiť vyhláškou, ktorá ešte nemá oporu v upravenom zákone. Zíde sa to pri rozhodovaní sporov v ďalších polemikách.

Napríklad v tej o režime na hraniciach, kde pokračujú verejné protesty. Máme tu výhody a karantnénne výnimky pre očkovaných, hoci aj tí môžu byť infekční. A deje sa to bez opory v zákone, iba vyhláškou (nový zákon, ktorý má umožniť sporné výhody pre očkovaných, predsa neplatí)," upozorňuje.

Daniš hovorí, že Lengvarský s Kolíkovou dali samým sebe šach mat.
Hanebné vynucovanie očkovania spojené s návštevou pápeža

A ako hovorí, to isté platí o návšteve pápeža na Slovensku. Minister si totiž vynútil, že na zhromaždenia môžu prísť len očkovaní. Hoci testy s negatívnym výsledkom sú silnejšou ochranou pred šírením vírusu na masových akciách.

Spôsob, akým si Langvarský vynucuje očkovanie – a očkovacie pasy, ku ktorým to všetko smeruje, je nielen právne sporný, ale predovšetkým hanebný, myslí si Daniš.

Podľa neho práve rozdeľovanie spoločnosti na privilegovaných a vyhnancov je najväčšie zlo, ktoré priniesla pandemická éra. Zasahuje a trhá takmer každú rodinu, väčšiu fimu, každú cirkev, každú generáciu.

Je presvedčený, že ak sa bude konflikt medzi očkovanými a neočkovanými ďalej stupňovať a ak sa nepodarí nájsť cestu k vzájomnému rešpektu a k pravidlám, ktoré obnovia rovnováhu, tak sa nám to škaredo vráti. Škody spôsobené vírusom budú násobne menšie než škody spôsobené strachom, agresivitou, štátnymi kampaňami proti neočkovaným a demoláciou práva, dodáva.

Povinné covid očkovanie by bolo bláznovstvo, myslí si Dag Daniš
25 | 06 | 2021 | Peter Sulek