Erdoganov hovorca skritizoval EÚ za to, že umožňuje zakázať náboženské symboly a šatky na pracovisku
19 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Hovorca tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdogan obvinil EÚ, že je „ovplyvnená“ fašistickou minulosťou európskeho kontinentu. Uviedol to po tom, čo súdny dvor rozhodol, že zamestnávatelia môžu zakázať náboženské symboly vrátane šatiek na hlave, informuje portál RT.


Rozsudok, ktorý tento týždeň prijal Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ ), je „nesprávny“ a „pokus o legitimitu rasizmu,“ uviedol v sobotu na Twitteri Fahrettin Altun, komunikačný riaditeľ kancelárie prezidenta Erdogana. Dodal, že je „neuveriteľné, že sa fašizmus len tak rozšíril na súdoch v EÚ“.

„Európa namiesto toho, aby odsúdila svoju temnú minulosť, je ňou teraz ovplyvnená,“ poznamenal.

SDEÚ vo štvrtok prijal opatrenie, v ktorom sa uvádza, že zamestnávatelia, ktorí majú skutočnú potrebu zachovať náboženskú neutralitu, majú právo zakázať pracovníkom nosiť viditeľné náboženské symboly.

Republika na Donbasse má vraj nevyvrátiteľné dôkazy, že Protasevič bojoval za neonacistický prápor
18 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Súd preskúmal dva samostatné prípady, ktoré podali dve moslimské ženy z Nemecka. Ide o pokladníčku v drogérii a opatrovateľku, ktoré tvrdili, že ich zamestnávatelia diskriminovali tým, že im nedovolili nosiť šatky.

SDEÚ potvrdil, že zamestnávatelia môžu mať legitímne dôvody na presadzovanie nábožensky neutrálneho obliekania. Môžu to robiť, ak so symbolmi rôznych vierovyznaní zaobchádzajú rovnako.

Zákonom nariadená náboženská neutralita na pracoviskách v niektorých európskych krajinách je už dlho spornou otázkou. Obhajcovia práv moslimov tvrdia, že tieto obmedzenia sú neprimerane ovplyvnené vyznávačmi islamu.

Provokácia Moskvy: Manévrov NATO na Ukrajine sa prednostne zúčastňujú rusky hovoriaci vojaci
Aktívna fáza mnohonárodných manévrov Sea Breeze 2021, ktoré nedávno začali na Ukrajine, je sprevádzaná cvičeniami za účasti Spojených štátov a krajín NATO. Tie sa čoskoro uskutočnia v blízkosti ruských hraníc s protiruskou orientáciou, informuje... Čítať ďalej
18 | 07 | 2021 | Tibor Sipos