Provokácia Moskvy: Manévrov NATO na Ukrajine sa prednostne zúčastňujú rusky hovoriaci vojaci
18 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

Aktívna fáza mnohonárodných manévrov Sea Breeze 2021, ktoré nedávno začali na Ukrajine, je sprevádzaná cvičeniami za účasti Spojených štátov a krajín NATO. Tie sa čoskoro uskutočnia v blízkosti ruských hraníc s protiruskou orientáciou, informuje portál PZ.



Nová výzbroj

V tomto roku Aliancia angažuje do cvičenia aj rusky hovoriace špeciálne jednotky. Tie disponujú operačnými skúsenosťami nielen z Ukrajiny, ale aj Moldavska, Gruzínska, pobaltských štátov a Poľska. V jednotkách zúčastňujúcich sa cvičení sa prvýkrát objavuje nová výzbroj. Turecké útočné drony sa osvedčili aj vo vojnách a miestnych konfliktoch.

Britské a ukrajinské jednotky začali spoločné manévre Cossak Mace 2021 v oblasti Mykolajiv za účasti zástupcov z Dánska, Švédska, Kanady a Spojených štátov. Briti sú hlavnými hráčmi Cossak Mace. Zúčastnil sa aj prápor z kráľovského škótskeho regimentu ako súčasť spoločnej operačnej skupiny NATO - 54. mechanizovaná skupina východného operačného velenia. Tá bola niekoľkokrát "použitá" v bojoch proti separatistom Donbasu. V súčasnosti sa pripravuje na novú projekciu na juhovýchode krajiny. Kyjev neskrýva, že jedným z hlavných cieľov týchto cvičení je "pracovať na útočných a obranných akciách pod velením nadnárodného veliteľstvo na krymskej osi".

Republika na Donbasse má vraj nevyvrátiteľné dôkazy, že Protasevič bojoval za neonacistický prápor
18 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Rusky hovoriace jednotky

Takéto provokatívne akcie proti Moskve už začali silami NATO a ich partnermi 29. júna ako pozemná zložka cvičenia Sea Breeze 2021 na polygóne v oblasti Cherson. Tento polygón v blízkosti pozemnej hranice s Krymom bol prvýkrát použitý pre takéto manévre.

Taktická skupina vytvorená na tomto mieste, s výnimkou zvláštneho ukrajinského práporu námornej pechoty, zahŕňa špeciálne sily USA a rusky hovoriace jednotky. Sily NATO a ich ukrajinskí, gruzínski a moldavskí partneri sa rozmiestnili v bezprostrednej blízkosti ruského územia. Je zrejmé, že túto taktiku zdokonalia, najmä za aktívnej účasti Turecka.

Európu čakajú ťažké časy. Vyryte do skál a napíšte na steny domov: Vieme, ako konať, ako sa zachovať!
18 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová