Ministerstvo upozornilo na rádioaktívnu vodu v Podhájskej. Ľudia neveria, myslia si, že niekto chce privatizovať
17 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) už pred časom upozornila, že kúpalisko Podhájska čerpalo dlhodobo vodu z geotermálneho vrtu bez platného oprávnenia. No to, čo zistili kontrolóri najnovšie všetkým asi vyrazí dych.


Mnohí si mysleli, že si idú vyhriať kosti do liečivej vody, no opak je pravdou! Voda obsahuje rádioaktívne látky a ich hodnota výrazne prekračuje zdravotné limity. Informuje o tom rezort životného prostredia na sociálnej sieti.
Dlhoročné porušovanie zákonov


"Súčasné vedenie Ministerstva životného prostredia urobí všetko pre obnovenie využívania termálnej vody v obci Podhájska. Nemôže ale pripustiť pokračovanie porušovania zákonov. Aktuálne zistenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia a Polície SR preukazujú, že pri prevádzke kúpaliska sa porušovali zákony a pred verejnosťou sa zatajovala zvýšená prítomnosť rádioaktívnych prvkov vo vode z geotermálneho vrtu. Ich hodnota pritom výrazne prekračuje zdravotné limity," píše sa na stránke ministerstva.


Na chorvátskych hraniciach vás čakajú šesťhodinové kolóny. Stačí jednoduchá vec, aby ste sa im vyhli
Cestovať v týchto dňoch autom do Chorvátska nemusí byť nič príjemné. RTVS vo svojej reportáži informovala, že na hraniciach sa najmä cez víkendy tvoria kolóny, ktoré môžu spôsobiť aj 6 hodinové čakanie. Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | Diana Zaťková







Podľa ministerstva sa preukázalo, že za bývalých vlád nedbali štátne orgány ku tomu určené na porušovanie zákonov v zariadení využívajúcom geotermálny vrt Podhájska. Majitelia vrtu aj prevádzkovatelia kúpaliska zanedbali viaceré zákonné povinnosti, čím si neoprávnene zvyšovali zisky. Je poľutovaniahodné, že až donedávna nekonali v tejto veci príslušné odbory životného prostredia, ani orgány kontroly.


 

Už predchádzajúce vyšetrovanie ukázalo, že kúpalisko nielenže čerpalo termálnu vodu nelegálne, ale ešte ju aj nelegálne vypúšťalo do potoka Liska. To je nebezpečné, lebo voda z geotermálneho vrtu je slaná a jej zloženie ničí miestne životné prostredie.


Okamžite zrušte opatrenia, ktoré blokujú občanov Slovenka, vyzýva Danko
Andrej Danko na sociálnej sieti zverejnil výzvu, ktorú adresuje ministrovi Lengvarskému a osobitne hlavnému hygienikovi Mikasovi. Žiada o okamžité zrušenie opatrení, ktoré blokujú občanov Slovenskej republiky žijúcich v zahraničí. A berú im možnosť... Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová







Ohlasy čitateľov

Upozornenie ministerstva však nenechalo mnoho čitateľov chladnými. Na stránke sa rozprúdila živá debata.


"Predpokladám, že sa tie rádioaktívne prvky z vody vytratia krátko po tom ako skrachované kúpalisko kúpi nejaký prominent blízky odborníkovi na kotle na tuhé palivo Budajovi," píše Jaro.





"Nechce si náhodou niekto zadovážiť lacno tieto kúpele ? Bežná praktika v SR, či ?" pridal sa Peter. A v podobnom duchu sa nesie aj príspevok Maxima: "Možno si Pán " Domovník " Ján Budaj brúsi zúbky na lukratívne kúpalisko Podhájska. Mikuláš Dzurinda zatvoril, zrušil, "sprivatizoval" kúpele Korytnica a "Domovník" Ján Budaj zruší, "sprivatizuje" Podhájsku."



Ľuboš Blaha: Pandémia priniesla so sebou nenávisť k mysleniu a mysliacim ľuďom
"Nerozumiem, prečo vlastne niekto tak agresívne vnucuje ľuďom očkovanie. A už vôbec nerozumiem tej nenávisti, ktorá sa voči nám neočkovaným šíri. Popri všetkých tých vulgarizmoch o tom, akí sme dobytok, obvykle počúvam tri hlavné dôvody nenávisti:... Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | Ivan Brožík