Ruský bombardér TU - 160 je taktická diera v americkej protivzdušnej obrane
16 | 07 | 2021 I Ivan Brožík
Volajú ho Biela labuť. Po estetickej stránke ide o krásny stroj a po technickej - napriek všetkým pochybovačom o dokonalý stroj. Najťažši strategický bombardér na svete TU - 160, s novými motormi najnovšej generácie niekoľkonásobne nadzvukový, sa stal nočnou morou USA.

Arktický manéver Tu-160 ukázal takzvanú „dieru“ v obrane USA. Uvádza sa to v publikácii čínskeho vydania Baijiahao. Na tú sa odvoláva portál armadnymagazin.sk.

Modernizovaný bombardér Tu-160M dokončil prvý let
Prvý ruský „hlboko modernizovaný“ bombardér Tu-160M uskutočnil prvý let v nedeľu. „Dnes náš prvý modernizovaný bombardér Tu-160M úspešne vykonal svoj prvý let. Let sa uskutočnil v nadmorskej výške 1 500 metrov a trval 34 minút,“ oznámil výrobca... Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | Dominik Simon

Blackjack v kóde NATO

Autori čínskej publikácie podľa nami citovaného zdroja píšu: "Bombardér je dnes jedným z dôležitých prvkov strategického odstrašovania. Je súčasťou jadrovej triády. Lietadlá tohto typu majú pôsobivé schopnosti na vykonávanie jadrových útokov proti nepriateľovi."

Nami citovaný armadnymagazin.sk ďalej uvádza, že Rusko nedávno vyslalo v rámci plánovaného taktického cvičenia dva strategické bombardéry Tu-160 „Biela labuť“ (kodifikácia NATO: „Blackjack“) na Čukotku. Tá tvorí námornú hranicu s USA. Let bol bez pristátia, bombardéry preleteli za sedem hodín viac ako sedemtisíc kilometrov. Ich taktická rýchlosť však dosahuje podľa niektorých zdrojov tri až štyri Machy. Pri testoch "uleteli" americkej F-16.
Pokusná paľba

Podľa ruského ministerstva obrany posádky Tu-160 a Tu-95 "úspešne zahájili vzdušné vypúšťanie riadených striel na pozemné ciele na cvičisku v Arktíde. Na spiatočnej ceste boli bombardéry natankované vo vzduchu pomocou „lietajúceho tankera“ Il-78."
Čínske hodnotenie Bielej labute

"Pozorovatelia čínskeho vydania poznamenávajú, že Tu-160 je schopný niesť viac ako 70 ton rôznych druhov munície pre bojové misie na veľké vzdialenosti. Okrem bežných leteckých bômb a bômb s presným navádzaním môžu niesť aj riadené strely diaľkového dosahu s jadrovými a nejadrovými hlavicami."

"Rusko vyvíja nadzvukové rakety dlhého doletu, ktoré môžu byť použité z paluby Tu-160. Očakáva sa, že ich letová rýchlosť dosiahne viac ako 10 Mach a bude mať dolet viac ako 1 500 km. „Biela labuť“ je teda schopná udrieť na Aljašku bez vstupu do zóny v protivzdušnej obrane USA, to znamená, že v obrane USA bola objavená ďalšia „diera“. Hlavným problémom je, že Pentagón nedokáže ochrániť Američanov pred ruskými nadzvukovými zbraňami, to znamená, že Washington nebude schopný zachytiť ani rakety vystrelené z Tu-160." Informuje armadnymagazin.sk

 

Ruské strategické bombardéry Tu-160 dosiahli svetový rekord v nepretržitom lete
Ruské strategické bombardéry Tu-160 strávili vo vzduchu viac ako 25 hodín a prešli viac ako 20 000 km, čím vytvorili svetový rekord v nepretržitom letovom dosahu a trvaní týmto typom lietadla, uviedlo ministerstvo obrany, informuje portál... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Marek Molnár