Drgonec: "Ostrieľaný porušovateľ ústavy Mikas zámerne navodzuje chaos"
16 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Miesto uvoľnenia ešte väčšie sprísnenie. Minister zdravotníctva Lengvarský si pozastavenie platnosti vyhlášky ústavným súdom vysvetlil po svojom a pravidlá pri vstupe do krajiny ešte sprísnil. Nie však pre všetkých! Členovia delegácií môžu prísť aj z čiernej krajiny, no pri vstupe ich čaká absolútny komfort, hovorí pre Parlamentné listy ústavný právnik Ján Drgonec.


Nové nariadenia a výnimky z vyhlášky hlavného hygienika zdvihli mandle nejednému Slovákovi. "Hlavný hygienik Ján Mikas je ostrieľaný porušovateľ Ústavy SR, medzinárodného práva aj zákonov SR," konštatuje Drgonec. Podľa neho Mikas zámerne navodzuje chaos.

"Hlavnému hygienikovi tá hra na skrývačku ponúka možnosť, že ak ústavný súd jeho vyhlášku zruší ako protiústavnú, platnou sa stane predchádzajúca úprava, ktorá ukladá to isté, ako ústavným súdom zrušená vyhláška," vysvetľuje právnik.
Právny štát tu nefunguje

Podľa Drgonca materiálny právny štát znovu nefunguje, pretože vláde SR je oveľa bližší formálny právny štát. Dva týždne po rozhodnutí Ústavného súdu SR budú tak môcť policajti na hraniciach šikanovať občanov vracajúcich sa domov, lebo vyhláška ÚVZ č. 226/2021 bude stále platiť.

Radačovský: "V prípade Lučanského smrti sa objavili nové okolnosti, podávam nové trestné oznámenie!"
Europoslanec a splnomocnený zástupca rodiny Lučanských Miroslav Radačovský podáva nové trestné oznámenie. Hoci vyšetrovanie v prípade úmrtia policajného exprezidenta Milana Lučanského ešte nie je ukončené, Radačovský tvrdí, že v prípade sa objavili... Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Zároveň právnik šokuje, že vo veciach covid-19 nás vláda SR permanentne klame. Vyhláška č. 226 sa prezentuje ako predpis, ktorý celý národ delí na očkovaných a neočkovaných. V skutočnosti medzi neočkovaných zavádza obrovské množstvo výnimiek.
Výnimiek máme neúrekom, nie však pre obyčajných ľudí

Výnimiek podľa § 7 je podľa právnika dokonca 26. Sú to skupiny s výnimkou na obmedzenie slobody pobytu a pohybu, pričom viaceré zo skupín sa členia na podskupiny. "V zjednodušenom súčte neberúcom do úvahy podskupiny s priznanou výnimkou, vyhláška č. 226/2021  zavádza 46 výnimiek z povinnosti podrobiť sa izolácii v domácom prostredí alebo v karanténnom ubytovacom zariadení," upozorňuje Drgonec.

"Hlavný výnimkátor - ako treba premenovať úrad Hlavného hygienika SR - znovu dostal inšpiráciu. K zaužívaným skupinám osôb požívajúcich výnimku už v minulosti sa pridali novinky," hovorí Drgonec.

Smer-SD podal "verejné trestné oznámenie" pre nákup testov od trnavskej firmy
Smer-SD podal verejné trestné oznámenie na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Týkať sa má nákupu antigénových testov na ochorenie COVID-19 od trnavskej firmy. Informoval o tom predseda strany Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii.... Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | tasr


Výnimke sa podľa právnika tešia osoby, ktoré „vstupujú na územie Slovenskej republiky a sú oficiálne pozvané na podujatia usporadúvané Kanceláriou prezidenta SR, Národnou radou SR, vládou SR alebo ústrednými orgánmi štátnej správy a sú schopné preukázať sa pri vstupe na územie Slovenskej republiky potvrdením o uvedenej skutočnosti“. 
Členom delegácií sa covid vyhne

V prípade týchto šťastlivcov, hovorí Drgonec, nie je dôležité, skadiaľ prichádzajú, aká je covidová situácia tam, odkiaľ prichádzajú.

"Máme dohodou s koronavírusom, že členom oficiálnych delegácií prichádzajúcich na Slovensko sa vyhne. Smolu majú tí, ktorí nedostali výnimku a vracajú sa na Slovensko z dvojhodinového nákupu v rakúskom Hainburgu alebo v maďarskej Rajke," konštatuje právnik na záver.

Baránek: Im už regulérne preplo. Pochopia vládni predstavitelia, že si koledujú o nepokoje?
"Každé násilie, ktoré vinou vašej hlúposti a arogancie rozpútate, sa obráti proti vám. Potom budete braní na zodpovednosť. Budete, to vám garantujem! Lebo vy nie ste postavy Božieho zámeru, vy nie! A najmä preto, lebo my máme pravdu! Vy beriete... Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová