Ďalšie protivládne protesty! Občania sa v sobotu 17. júla opäť stretnú v Bratislave. Kolóna pôjde zo Štúrova
16 | 07 | 2021 I Petra Demková

Vo verejnosti to opäť vrie. Najnovšie vzbĺkol hnev potom, ako Ústavný súd rozhodol o vyhláške, ale minister zdravotníctva dal najavo, že nemieni ustúpiť. Na sobotu 17.7. je plánovaných viac aktivít protestujúcich. Všetko začne na hraničnom priechode v Štúrove. O 16:00 v Bratislave na Námestí slobody sa bude konať hlavný protest.  



V Štúrove aj v Bratislave

Skupina aktivistov má plány pripravené. Začínajú o 11 hodine dopoludnia v Štúrove, pred mostom Márie Valérie. Najprv sa davu prihovoria rečníci a potom budú protestujúci autami na protest proti opatreniam na hraniciach spomaľovať jazdný pruh. Následne sa kolóna začne presúvať do Bratislavy, kde to o 16:00 vyvrcholí protestom na Námestí slobody – pred Úradom vlády.

Baránek: Im už regulérne preplo. Pochopia vládni predstavitelia, že si koledujú o nepokoje?
"Každé násilie, ktoré vinou vašej hlúposti a arogancie rozpútate, sa obráti proti vám. Potom budete braní na zodpovednosť. Budete, to vám garantujem! Lebo vy nie ste postavy Božieho zámeru, vy nie! A najmä preto, lebo my máme pravdu! Vy beriete... Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Kto na protest príde?

Protesty zastrešujú dvaja nezávislí aktivisti, Michaela Horňáčková a Marek Šoun. Protest je apolitický. Podporu však, ako zvyčajne, protestujúcim vyjadria aj niektoré osobnosti patriace do politických strán. Účasť už prisľúbili niektoré opozičné strany. Zatiaľ sa k protestu hlási strana Smer-SD, o čom svedčia príspevky na Facebooku niektorých jej členov. Určite sa zúčastnia aj predstavitelia strany Život, teda Tarabovci. V Štúrove bude jedným z rečníkov ich člen, JUDr. Marek Géci – právnik, ktorý dlhodobo upozorňuje na protiprávnosť nariadení.

Podľa neoficiálnych informácií, sa na protestoch dá očakávať aj prítomnosť niektorých členov strany Republika a je možné, že protesty podporí aj strana Hlas. To však nie je zatiaľ potvrdené. Na proteste sa určite objaví aj mnohých ďalších známych tvárí a nezávislých aktivistov.
Dôvod protestov

Dôvodom protestov sú nariadenia vlády a celková nespokojnosť s prístupom vlády k riešeniu situácie, ktorá trvá už vyše roka. Najnovšie vzbĺkla vlna hnevu po tom, čo Ústavný súd skonštatoval chybnosť vyhlášky hlavného hygienika, týkajúcu sa režimu na hraniciach. Vláda, namiesto toho, aby od svojich praktík upustila, následne ústami ministra Lengvarského oznámila, že nič sa uvoľňovať nebude. Ba čo viac, podmienky sa ešte sprísnia. Vláda teda nemieni rešpektovať verdikt Ústavného súdu, ale ide hľadať spôsob, ako obísť právo tak, aby mohli v šikanóznych a neadekvátnych nariadeniach pokračovať.

Odpoveďou môže byť jedine občiansky odpor. Ten sa začne už túto sobotu – 17.7. na Deň prijatia deklarácie a zvrchovanosti SR, v Štúrove o 11:00. Hlavný protest začne o 16:00 pred Úradom vlády na Námestí slobody. Očakáva sa bohatá účasť.

Arogancia a drzosť Lengvarskému očividne nechýba. Toto už presahuje všetky medze, hnevá sa Iza Bela
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský si ide svoje a vôbec ho nezaujíma, že ústavný súd rozhodol o neplatnosti vyhlášky upravujúcej režim na našich hraniciach. „Bežná“ žena Iza Bela ho za to v statuse nazvala „gumákom“, pretože rovnako sa... Čítať ďalej
15 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik