Vláda má problém. Kajúcnik Imrecze o úplatku pre Mikulca. Objavila sa tajná nahrávka rozhovoru
14 | 07 | 2021 I Peter Sulek
Objavila sa tajná nahrávka rozhovoru, na ktorej má bývalý šéf Finančnej správy SR a dnes kajúcnik Imrecze hovoriť o údajnom úplatku pre Mikulca, ktorý aktuálne šéfuje rezortu vnútra. Spomínajú sa aj mená Lipšic, Kiska a Matovič.

Bývalý šéf NAKA Branislav Zurian vydal pokyny podriadeným na vyšetrovanie údajného úplatku pre Mikulca. Dodnes sa nič nedeje a policajný prezident Peter Kovařík o prípade nehovorí pravdu.
Oni sú najčistejší?

Z Františka Imreczeho sa po niekoľkomesačnom pobyte vo väzbe stal kajúcnik. Mal by teda vypovedať o každej trestnej činnosti, ktorá mu je známa. V obsiahlej výpovedi spomína Kaliňáka, Fica, Pellegriniho, ale nikoho zo súčasných mocných.

Redakcia portálu Pluska však získala nahrávku, na ktorej Imrecze hovorí: „Mňa toto tiež vytáča do nepríčetna, že oni (súčasné vedenie štátu) sa tvária, akože boli najčistejší na svete a ani len nič sa okolo nich nešuchlo, lebo to tak nie je.“

Dopodrobna pri tom hovorí o aktuálnom ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi a údajnom úplatku. Keď sa Imrecze dostane k jeho výške, zašepká: „Myslím, že to bola stovka.“ Stotisíc eur.

Na nahrávke, ktorú ktosi odoslal do redakcie Plusky, zaznieva okrem hlasu Františka Imreczehoaj  hlas Branislava Zuriana. Ešte ako šéf NAKA počas celého rozhovoru snaží dozvedieť čo najviac o okolnostiach úplatku.

Rozhovor je ľahké datovať. Na nahrávke je reč aj o smrti policajného exprezidenta Milana Lučanského, takže Zurian Imreczeho vyťažoval niekedy medzi 30. decembrom 2020, keď Lučanský skonal, a 29. januárom 2021, keď Imreczeho zatkli.

Na nahrávke Zurian hovorí, že sa dostal k informácii týkajúcej sa obdobia, keď Imrecze pôsobil v spoločnosti SAP Slovensko a chodili za ním rôzni súčasní politici.

„Vy ste tam mali aj niekomu niečo dať. Myslím, čo sa týka peňazí,“ načrtáva opatrne, čo chce od Imreczeho zistiť.

Imreczeho hlas síce potvrdzuje, že „hej“, ale dáva najavo, že pri tejto téme s riaditeľom najobávanejšej zložky polície sa necíti komfortne. „Prepáčte mi, pán Zurian! Ako mám vnímať tento rozhovor?“ pýta sa. „Prepáčte mi hlúpe otázky. Ale mal som obavy z tohto rozhovoru. Prepáčte mi,“ ospravedlňuje svoju nervozitu, až potom sa rozhovorí o „nepríjemnom príbehu“, ktorý sa týka ministra vnútra a spomínaných sto tisíc eur.

Šokujúce slová Kaliňáka: Akokoľvek sa Mikulec bráni, je jasné, kto je zodpovedný za smrť Lučanského
Zrejme nečakal takúto ostrú reakciu svojho predchodcu. Minister vnútra Roman Mikulec nedávno uviedol, že policajný exprezident Milan Lučanský, ktorý zomrel na konci minulého roku na následky pokusu o samovraždu, naznačil Mikulcovi, že si vezme... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Roman zvaný Pilot

Aj keď Mikulcovo priezvisko v rozhovore nepadne ani raz, z kontextu nikoho iného dešifrovať nemožno. Imrecze totiž udalosti zakotvuje do roku 2010, možno 2011 a hovorí o osobe, ktorá v tom čase pôsobila na pozícii šéfa Vojenskej spravodajskej služby (VSS). Tým v danom čase bol Roman Mikulec.

V nahrávke pri označení ministra používa Zurian prezývku Pilot. Imrecze o ňom hovorí ako o Romanovi: „Ja si tykám s tým Romanom, ja ho mám v mobile, my sme sa pravidelne stretávali. Nevnímam ho ako politika. On sa snaží lavírovať medzi Matovičom a čo on chce. On mi nepripadá ako Matovičovi ľudia.“
Bez súťaže a niečo išlo aj mimo

„Ja nemám motiváciu otvárať túto kauzu. Ale vítam toto stretnutie. Nebudem vám klamať, nejaký príbeh tam je,“ dostáva sa k podstate veci Imrecze.

Vysvetľuje, že stotisícový úplatok mal byť odovzdaný za získanie kontraktu pre spoločnosť SAP Slovensko, ktorú vtedy on zastupoval.

"My sme boli radi, že to kúpili obratne. Kúpili to od nás. Jasné, bez súťaže. Oprávnene bez súťaže. Hodnotu si už dnes nepamätám. Ale je to zistiteľné. Nejaké milióny to boli,“ rozpráva Imrecze a Zurian sa pýta: „A niečo išlo mimo?“

Na nahrávke rozhovoru počuť ako odpoveď len kratulinké ticho, z následnej Zurianovej reakcie však možno dedukovať, že Imrezce prikývol.

Zurian sa pýta, či bol v tom Pilot, teda súčasný minister vnútra, sám. A Imrecze odpovedá: „Myslím, že nie.“
Ďalej už Imrecze šepká detaily. Vec sa vraj dohadovala na stretnutiach v reštaurácii Brit na Račianskej ulici v Bratislave. „Riešil“ to Štefan Kaplan, ktorý vtedy robil pre SAP „bezpečnostné veci“.

Na schôdzkach sa údajne zúčastňoval ďalší muž z Vojenskej spravodajskej služby - „pravá ruka Romana“, dnes vraj „jeho štátny tajomník“. Imrecze pravú ruku ministra opisuje ako holohlavého, uhladeného a veľmi príjemného pána s okuliarmi.

Fico: Mikulec mal skartovať dokument týkajúci nezákonného nakladania s financiami
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) mal v roku 2012 skartovať dokument týkajúci sa nezákonného nakladania s financiami vojenského spravodajstva. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Smer-SD Robert Fico. Jediným motívom na... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | tasr

Podozrenia voči súčasnej vláde sa nevyšetrujú

„A žije to už - táto vec? Myslím, tento Roman?“ vyzvedá Imrecze od šéfa NAKA, či prípad úplatku pre Mikulca niekto vyšetruje. To sa z nahrávky nedozvedáme.

V nedávno zverejnenom rozhovore v PLUS 7 DNÍ však Zurian naznačil, že riešiť podozrenia proti súčasnej vláde nemá polícia záujem.

Po rozhovore policajný prezident Kovařík chrlil na Zuriana síru: „Som sklamaný a veľmi prekvapený z vyjadrení bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana. Previerkou sme nezistili, že by konal tak, ako mu ukladajú predpisy. Ako riaditeľ mal nepochybne riadiť a konať.“

Policajný prezident Kovařík sa svojimi vyjadreniami zjavne snaží vo verejnosti vzbudiť zdanie, že Zurian je tak trochu podliak.
Lipšic, Kiska, Matovič

V nahrávke rozhovoru, ktorý získala redakcia PLUS 7 DNÍ, sa Imrecze okrem úplatkov pre Mikulca okrajovo dotkol ďalších „príbehov“, keď podľa neho súčasní mocní nehrali fér.

Spomína aktuálneho špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, respektíve úplatky pri „Lipšicovom nákupe Detiky v roku 2011“. Alebo naznačuje, že policajné akcie iniciuje bývalý premiér a súčasný minister financií Igor Matovič.

Imrecze sa rozhorčuje aj pri bývalom prezidentovi Andrejovi Kiskovi, jeho daňovej kauze a poradkyni Eduarda Hegera, súčasného premiéra, Renate Blahovej. Doslova hovorí: „U pána prezidenta ma privíta pani Renáta Blahová. A pán prezident uvedie stretnutie s tým, že chce, aby som sa porozprával s pani Blahovou, aby mi vysvetlila, ako sa mám na to pozerať. Toto mám vnímať ako? Ako ovplyvňovanie prezidenta finančnej správy? Alebo ako nezáväzný rozhovor a vymieňanie pohľadov na to, ako jeho daňová kauza vyzerá?“

Vypočujte si NAHRÁVKU s hlasom Františka Imreczeho a Branislava Zuriana TU.

Zábojník: Mikulec je v mentálnej i odbornej nevýhode a jeho vyjadrenia nie sú na požadovanej úrovni
„Skorumpovaných ľudí skutky spájajú a toto rozpliesť si vyžaduje odbornú prípravu a kľud nechať vyšetrujúce orgány pracovať. Neustále kecanie politikov pred mikrofónom ako bojujú a budú bojovať proti korupcii stráca opodstatnenie,“ skonštatoval... Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Petra Demková