V lietadle už nie ste dáma alebo pán, každý bude "rodovo neutrálny"
14 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zruší tradičný pozdrav „dámy a páni“ pre cestujúcich v prospech rodovo neutrálnej alternatívy. Lufthansa je poslednou významnou leteckou spoločnosťou, ktorá k tomu pristúpila. Pridala sa hneď po Air Canada a Japan Airlines, informuje portál RT.


Cestujúci, ktorí v blízkej budúcnosti nastúpia na let spoločnosti Lufthansa, už nebudú počuť „Meine Damen und Herren“ alebo „dámy a páni,“ uviedol v utorok pre AFP hovorca leteckej spoločnosti. Namiesto toho budú počuť „drahí hostia“ alebo „dobré ráno/večer“.



Muž, žena alebo aj niečo iné

Cestujúcim sa počas procesu rezervácie okrem možnosti „muž“ a „žena“ ponúkne aj možnosť tretieho pohlavia. Zmena sa bude postupne zavádzať v prípade letov spoločnosti Lufthansa, ako aj v prípade letov spoločností Swiss, Austrian, Brusel a Eurowings, ktoré sú jej dcérskymi spoločnosťami. Spoločnosť pre agentúru AFP uviedla, že zmena je reakciou na „diskusiu, ktorá sa v spoločnosti právom vedie“ o pohlaví, a vychádza z túžby „vážiť si všetkých hostí na palube“.

Soul nariadil bizarné opatrenia proti Covidu: Zákaz rýchlej hudby a spomaliť bežecký pás!
13 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Rodová spravodlivosť

Aj keď bola ohlásená v utorok, zmeny prebiehajú takmer mesiac. Hovorca spoločnosti Lufthansa v júni pre Business Insider DE uviedol, že aj všetka interná komunikácia a komunikácia s posádkou bude „rodovo spravodlivá“ .

Air Canada bol prvá letecká spoločnosť, ktorá nahradila "dámy a páni" s "Everyone" v roku 2019. Spoločnosť Japan Airlines nasledovala v roku 2020, avšak zmenu uplatnila iba vo svojich oznámeniach v anglickom jazyku.

Nielenže je japonská spoločnosť menej vnímavá k západnému štýlu (napríklad manželstvá osôb rovnakého pohlavia tam nie sú legálne), ale najčastejšie používaný pozdrav v japonskom jazyku je už rodovo neutrálny.

Český olympionik Ondřej Štěpánek o konšpiráciách antikonšpirátorov
Ondřej Štěpánek je český vodnoslalomár, ktorý získal na olympiáde v Aténach 2004 bronzovú medailu. Má 41 rokov a myslí samostatne. Pri neustálom omieľaní slova "konšpirácia" zo strany politikov i médií už nevydržal byť ticho a napísal "Úvahu... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Ivan Brožík