Biľakovský rituál "mrvenie zrna" a domrvenie štátu
12 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Prišiel ich čas. Rituál sekty - mrvenie zrna. Obdobie to isté, činnosť tá istá. Metódy a spôsoby tie isté. Neznalosť problematiky tá istá. Jediný rozdiel - pribudla farba na fotografiách veľkej udalosti a vo filmových reportážach o nej. Zrno mrvil Vasil Biľak and his company z ÚVKSS, krajčír. Rovnako odduševnene ho mrvil právnik Robert Fico so svojimi podržtaškami a slečnou hovorkyňou v štekloch. Teraz ho zas mrvil premiér, ekonóm Eduard Heger. A aj ten s vlastnou, znalecky hlavami kyvkajúcou štafážou. (Ivan Brožík)


Mrviť vedia. Mrviť je ľahké. Aj domrviť. Aj to sa dá. Domrviť nielen poľnohospodárstvo, ale aj štát. Mrví sa pred kamerami, dáva sa najavo zainteresovanosť, starostlivosť o pospolitý ľud a jeho krmu a o naše všestranné, nimi nadiktované blaho.



Svetlý vzor Vasil

Začali s tým súdruhovia v krajine, kde zajtra už bolo včera na rozoraných celinách. (Je pravda, že Československo by asi ťažko prežilo obrovské sucho a hlad bez obilnej pomoci zo Sovietskeho zväzu v roku 1947.) Mrvenie zrna sa stalo propagandistickým straníckym rituálom v čase vodcu, ktorý sa tituloval a volal Najvyšší tajomník Všezväzovej komunistickej strany (boľševikov) Josif Vissarionovič Stalin.  Niet div, že sa to zapáčilo krajčírovi z Krajnej Bystrej Vasiľovi Biľakovi práve tak, ako stolárovi z Dédíc, Klementovi Gottwaldovi. Sledujete? Ani jeden z nich sa nerozumel poľnohospodárstvu viac ako hus do varenia piva.


Táto vláda je nepripravená spravovať veci verejné a neschopná robiť v prospech občanov, tvrdí Saková
Situácia, ktorá sa odohrávala uplynulý týždeň na niektorých zatvorených hraničných prechodoch poriadne vyšpikovala vášne všetkých Slovákov. Patrí medzi nich aj exministerka vnútra Denisa Saková, ktorá v statuse od srdca napísala, čo si o tom celom... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik





Po Nežnej, pardon, po prevrate

Po roku 1989 sa súdruhovia starších ročníkov dohodli so súdruhmi mladších ročníkov, že im formálne odovzdajú "vedúcu úlohu v štáte". Z ústavy vypustili vedúcu úlohu strany, v praxi však táto funguje dodnes. Tak, ako to žatevné mrvenie zrna. Neviem si spomenúť, kto z lídrov "nového" Slovenska nemrvil. Za tých posledných spomeňme Roberta Fica, to bolo mrvenie s hovorkyňou v štekloch a sviežimi devami, spojené s posedením na stohu sena. Uznajme, že oveľa vizuálne skromnejšie a neatraktívnejšie mrvil súčasný predseda vlády, Eduard Heger. O to viac pokyvkávali spokojne hlavami jeho okolostojaci.

"Preceda" sa usmieva, usmievame sa aj my. Podržtašky majú takú náladu, ako ten, komu držia tú tašku. A také isté názory, inak by mu tašky držať nemohli. Mimochodom, pán Heger má s tým poľnohospodárstvom presne to, čo tá hus s pivom. Do Plánu obnovy nedal na tento rezort ani euro. Proste, domrvil to a riadne. Už dávno pred žatvou.

 
Bez akéhokoľvek vzťahu k pôde

Je priam dojemné, ako generačne tretí "upgrade" súdruhov dokáže počas žatvy exhibovať v obilí, no počas roka rieši iba stranícke návrhy svojich straníckych súdruhov ako sú potraty a homofóbia, prípadne, umiestňovanie svojich "našich" a príprava politicky dosadeného riaditeľa RTVS s argumentom, že to bude odpolitizovaný proces tak, ako odpolitizovanie obsadil svojimi nohsledmi aj staničné záchodky - každému podľa zásluh. Niekto minister, niekto prednosta, niekto dozorca na záchodku. Ale funkcia a príjem!

Roman Michelko: Ľudia už nedovolia, aby im politici skákali po hlave. Chápu, že sú klamaní a zavádzaní!
Sú Igor Matovič a Boris Kollár skutoční bojovníci za referendum? Podľa Romana Michelka nie sú ničím iným, ako pokrytci. Ich reakcie sú krajne falošné. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a dokonca ani šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš nepoznajú... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Kašlú na pôdu, rastlinnú či živočíšnu výrobu

Kašlú na poľnohospodárov, tu a tam povedia niečo nesúvislé o "farmároch". Riešia si svoje stranícke záujmy, predovšetkým tie mocenské, na koaličných radách. Hrajú sa na "škatule hýbte sa" podľa toho ako komu práve nejaký minister nevyhovuje, či, pardon, dostatočne uspokojivo nelezie do zadku straníckemu predsedovi. Najlepšie všetkým naraz a iniciatívne. Títo mrviči domrvili slovenské poľnohospodárstvo tak, že už nevieme dopestovať ani zemiaky, kukuricu, cesnak vozíme z Číny a hrozno zo Španielska. Riešia neriešiteľnú budúcnosť straníckych podvodov v podobe volebných programov a ponúk "osobností" voličom. Riešia si medzi sebou rozdeľovanie europeňazí.
Vidlami ich hnať!

Môj dedko, keby mu nejaký partajník vstúpil na pole a tváril sa, že on na ňom celý rok drel, by ho hnal vidlami. Dnes sa nadšení hlupáci z médií, ktorí nevedia ani v čom je rozdiel medzi ovsom žitom či jačmeňom nadšene pýtajú kraviny mrvičov, ktorí im nadšene odpovedajú Biľakovské frázy. Tupci pred i za mikrofónmi. asociálni antiagrárni tupci.
Tam, kde sa zajtrajšok stáva včerajškom

Keď už nikomu nepomáhate, aspoň sa, prosím, nezošmiešňujte ešte viac, ako ste. Ak vám to, vážení nedošlo, doba či éra starostlivých hlupákov súdruhov sa oficiálne skončila pred tridsiatimi rokmi. Chápem, vám to ešte nedošlo. Naopak. krajina, kde "včera už je zajtra" je stále váš svetlý vzor Škoda, že aj to iba vtedy, ak ide o dojemnú politickú propagandu! Domrvili ste celý agrorezort, nemrvte iba zrno. Vlastne, domrvili ste celý štát, "vážení". Nemrvte ho ešte viac.

Chmelár: "Treba povstať, kým nás neuvaria ako žaby v hrnci"
Minulotýždňové rozhodnutie ústavného súdu je prelomové a bude mať oveľa ďalekosiahlejšie následky, ako väčšina tušila, píše na sociálnej sieti politický a mediálny analytik, vysokoškolský učiteľ a publicista Eduard Chmelár. "Vitajte v sudcovskom... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Diana Zaťková