Orbán sa vyzúril proti EÚ. V nemeckých novinách Bild si zaplatil inzerciu
09 | 07 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Maďarský premiér Viktor Orbán využil celostranovú platenú inzerciu novín Bild, aby demonštroval svoje návrhy pre budúcnosť Európskej únie. Kritici ho obvinili z čistej propagandy.


Orbán opäť zažiaril, tentokrát prostredníctvom nemeckých novín. Maďarský premiér, ktorý sa dostal pod paľbu kritiky kvôli tomu, že postupne masívne podkopáva právny štát, sa opäť raz postaral o palcové titulky. „Vďaka“ jeho zákonu namierenému proti šíreniu ideológie LGBTI medzi deťmi sa v radoch vládnych šéfov EÚ čoraz častejšie verejne hovorí o tom, či Maďarsko má vôbec patriť do únie.


Silný protivietor z Bruselu zjavne podnietil Orbána, aby sa podelil so svojím pohľadom na vec a  v nemeckých novinách Bild, v časti určenej na platenú inzerciu, nechal zverejnil svoj celostranový inzerát, pod ktorý sa aj podpísal. Je plný maďarských návrhov týkajúcich sa budúcnosti Európskej únie. Všetky zhrnul do siedmich bodov. Pripomínajú skôr tvrdé požiadavky a kritiku na adresu EÚ. To vyvolalo pobúrenie a spustilo vlnu nesúhlasu.


Orbán na zozname nepriateľov slobody tlače. Sorosova "exmašina" nakopnutá, reaguje Judit Varga
06 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Vydavateľstvo Axel Springer: „Našou úlohou nie je cenzurovať reklamu“

Orbán napríklad kritizuje, že Brusel buduje „superštát“ a „európske impérium“. Zásadne odmieta európsky cieľ „stále užšej jednoty“ a konštatuje, že Európsky parlament  sa ukázal ako „slepá ulička“. „Musíme obnoviť európsku demokraciu,“ požaduje šéf maďarskej vlády, ktorého krajina nedávno neuspela so žalobou proti prebiehajúcemu konaniu EÚ kvôli deficitom v oblasti právneho štátu.


„Orbánova propaganda ako celostranový inzerát v Bilde“ – takto komentoval na Twitteri  inzerát europoslanec za CDU Dennis Radtke.  Orbán „útočí na europarlament, priamu demokratickú a legitímnu inštitúciu EÚ a neštíti sa pritom akejkoľvek lži. Budeme ďalej bojovať za právny štát bez ohľadu na to, koľko bude nasledovať ďalších podobných inzerátov,“ dodal Radtke.


Aj ďalší užívatelia Twitteru vyjadrili nesúhlas s celostranovým propagandistickým inzerátom maďarského premiéra a kritizovali noviny Bild, že mu ponúkli taký veľký priestor.


„Pre nás v spoločnosti Axel Springer je sloboda, najmä sloboda názoru, základným pilierom, o čo sa snažia redakcie všetkých našich médií,“ uviedol  hovorca vydavateľstva, pod ktoré patria aj noviny Bild.  Táto sloboda platí pre Axel Springer bez ohľadu na to, či vydavateľ zdieľa konkrétny názor alebo nie.


Lynčovanie Orbána naznačuje, že základnou hodnotou EÚ je viac LGBT agendy do škôl
05 | 07 | 2021 | Peter Sulek

„Sloboda tiež znamená zniesť aj iné názory a postoje, aj keď je to ťažké. Našou úlohou nie je cenzurovať reklamu. Je irelevantné, či zdieľame obsah objednaného inzerátu, alebo nie. Nie sme jeho autorom, objednávateľom je náš platiaci zákazník,“ dodal na záver hovorca vydavateľstva.



Reportéri bez hraníc označili Orbána za „nepriateľa slobody tlače“

Zdá sa, že sám Orbán si nadovšetko váži svoj vlastný svetonázor. „V Maďarsku boli roky napádané ľudské práva a podkopával sa právny štát,“ nešetrí kritikou vo svojej petícii Amnesty International.  „Slobody sú obmedzované, sloboda prejavu a tlače sú pod obrovským tlakom a je ohrozená nezávislosť súdov.“


V deň, keď noviny Bild uverejnili Orbánov inzerát kritizujúci EÚ, organizácia Reportéri bez hraníc zaradila do svojho zoznamu „nepriateľov slobody tlače“ po prvýkrát premiéra z Európskej únie – Orbána. „Odkedy sa Viktor Orbán a jeho strana Fidesz dostali v roku 2010 k moci, postupne získavali čoraz väčšiu kontrolu nad mediálnym prostredím v Maďarsku,“ kriticky skonštatovalo berlínske Združenie novinárov.


Na zozname je 37 hláv štátov a predsedov vlád, ktorí obzvlášť drastickým spôsobom zosobňujú bezohľadné potláčanie slobody tlače. Orbán sa tak zaradil k hlave Číny a šéfovi strany Si Ťin-pchingovi, sýrskemu diktátorovi Bašárovi Asadovi a bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, uzatvára Stern.


Vláda Viktora Orbána rozvírila roj sršňov (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Zuzana Perželová