Kauza: Vrbětice: V Česku sa schyľuje k medzinárodnému politickému mega škandálu
09 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Názov EXANPRO je akronym, ktorý vo svojom základnom poňatí znamená exkluzívnu analýzu a produkciu. Agentúra EXANPRO pôsobí ako samostatný analytický prvok. Nie je závislá od žiadnej štátnej ani súkromnej inštitúcie. Rovnako nie je závislá od verejnej mienky a názorov. bez ohľadu na to, či už ide o názor väčšiny alebo menšiny.


EXANPRO analyzovala kauzu Vrbětice a odhalila viacero politických lží a množstvo odborných  nezrovnalostí.


"Riaditeľ NCOZ (Národná centrála proti organizovanému zločinu) potvrdil ohľadom kauzy Vrbětice dva predchádzajúce závery agentúry EXANPRO. Napriek tomu ďalej nehorázne klame. A to v spolčení sa s riaditeľom BIS (Bezpečnostná informačná služba), ako aj s podporou prokuratúry." Oznámil web exanpro.cz. (Plná verzia, redakcia HD článok skracuje.)

Rusi ironizujú českú hystériu - čo všetko už v Česku vybuchlo, je to nejaká "výbušná" krajina
Výbušná krajina. Koľko nehôd s výbuchmi sa stalo v Českej republike? Iba Vrbětice "spáchali" Rusi? Nemáme toho na svedomí viac? Ironizujú samotní Rusi. Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Základný kameň - lož

"Od začiatku je táto aféra postavená na klamstvách. Sú kŕmené za pomoci falošných stôp, ktoré sú buď klamlivé, alebo úplne vykonštruované." Uvádza EXANPRO.

"Celá záležitosť s očiernením Ruska a vypovedaním 18 ruských diplomatov z Českej republiky je úplne škandalóznym a zrejme úmyselným zlyhaním bezpečnostných zložiek. A šokujúcim dobrovoľným podrobením sa zo strany českej vlády. " Dodáva EXANPRO.
Vecné argumenty

Podľa EXANPRO práve tie "naplnili skutkovú podstatu trestného činu  "zneužitia právomoci úradnej osoby". Prípadne ide o trestný čin  "marenia úlohy úradnou osobou z nedbanlivosti." EXANPRO však dodáva, že "až s vlastizradou, pretože je tu v spojení s cudzou mocou páchaná sabotážna aktivita proti prvkom ústavného zriadenia a marenie či sťažovanie plnenia dôležitej úlohy bezpečnostného zboru".
Prípad je stále vo fáze preverovania

EXANPRO v texte viackrát prízvukuje, že samotné konanie sa ešte de iure nezačalo." Celý prípad je stále vo fáze preverovania. "NCOZ nemá nazhromaždený dostatok dôkazov, aby mohla začať trestné stíhanie (nepliesť s trestným konaním) , čo je zastrešujúci termín pre fázu preverovania úsekom trestného stíhania."
Ruská stopa sa len preveruje

Čítajme na webe exanpro.cz: "Najprv k tomu, kde sa NCOZ v prípade zapojenia ruskej vojenskej rozviedky do výbuchov vo Vrběticích nachádza. So zdôraznením opakujeme, že NCOZ je vo fáze preverovania. To znamená, že NCOZ stále preveruje, či bola ruská GRU do Vrbětickej kauzy vôbec zapojená a či bol z jej strany spáchaný trestný čin. To je totiž zmysel fázy preverovania. Ak by NCOZ počas fázy preverovania dospela k záveru, že zistené a odôvodnené skutočnosti nasvedčujú tomu, že bol spáchaný trestný čin a že ho spáchala určitá osoba alebo viac osôb, potom by policajti museli bezodkladne začať trestné stíhanie, čiže fázu vyšetrovania. Taký je Trestný poriadok Českej republiky. Lenže, žiadne trestné stíhanie nebolo doposiaľ začaté."

Osuský: Rusi sú dopingom prelezená prokremeľská klika. Marček Osuskému: proamerický blbeček a dement  
Poslanci NR SR si na Facebooku rozhodne nedávajú servítku pred ústa. Súčasný poslanec Osuský nevie krotiť svoju živočíšnu nenávisť voči Rusku a bývalý poslanec Marček nevyberal slová, keď hodnotil Osuského. Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Petra Demková

Niekto niekde všetkých klame

Podľa EXANPRO v apríli 2021 NCOZ oznámila Babišovi, že existuje "dôvodné podozrenie" o zapojení dôstojníkov GRU do výbuchov dvoch skladových hál v muničnom areáli vo Vrběticích v roku 2014. "Avšak ak už v apríli 2021 existovalo dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu, potom už v tom čase sa mala začať fáza vyšetrovania, čiže trestné stíhanie. NCOZ však doteraz žiadne trestné stíhanie nezačala, tak prečo už v apríli 2021 tvrdila, že existuje akési dôvodné podozrenie?" Pýta sa nawebe exanpro.cz agentúra.
Všetci sú iba na začiatku

"V súčasnosti (júl 2021) sa dozvedáme, že stále prebieha fáza preverovanie. Čiže policajti sú stále na úplnom začiatku. Fáza preverovania nám hovorí, že policajti doteraz nevedia - neboli schopní preveriť a určiť, či bol zo strany ruských operatívcov  spáchaný trestný čin, prípadne či sa podieľali na incidente vo Vrběticiach. Ako je však možné, že už 17. apríla 2021 vystúpili premiér Andrej Babiš a vicepremiér Ján Hamáček s oznámením o dôvodnom podozrení zo spáchania trestného činu a rozhodnutím vyhostiť 18 ruských diplomatov?" Pýta sa EXANPRO.
Tlačovka pod nátlakom na štát?

"Mimoriadny brífing Babiša a Hamáčka 17. apríla 2021 sa nemal vôbec konať. Avšak obaja na toto dramatické divadlo z nejakého dôvodu pristúpili, čím potvrdili, akou je Česko (a nielen Česko - pozn. red. HD) lokajskou krajinou. Isteže dôvodom bola politika USA smerom k Rusku a náhle riešenie položky s bezpečnostnými otázkami pre uchádzačov o tender na rozšírenie jadrovej elektrárne Dukovany, plus narýchlo pripravovaná cesta Hamáčka s týmto podtextom do Moskvy (bodov v plánovanom rokovaní v Moskve bolo viac)."

"Po rýchlej reakcii Američanov a s prívalom vtedy ešte nezverejnených informácií o údajnom pôsobení GRU na území ČR sa Babiš zľakol, že by tento tlak nemusel ustáť a spoločne s Hamáčkom sa obaja svižne podriadili bezpečnostným zložkám a ich klamstvám." Konštatuje EXANPRO
Vytváranie obrazu nepriateľa

"NCOZ proste nemrhá časom. Príslušní policajti zlátali všetko len preto, aby udržiavali rýchlo nadobudnutý obraz o ruských záškodníkoch na českom území. Ak sa NCOZ prehupne do úseku trestného stíhania s počiatkom vo fáze vyšetrovania a svoju jedinú vyšetrovaciu verziu nepreukáže, čo nastane potom? My už z vlastného jednoduchého vyšetrovania vieme, že túto verziu preukázať nemôžu, ale kto vie, čo všetko je možné v čase falšovanie stôp a dôkazov." Píše v oveľa podrobnejšej verzii originálneho textu na webe exanpro.cz rovnomenná agentúra.

(Medzititulky red. HD, redakčne podstatne krátené, plná verzia textu na exanpro.cz.)

Lavrov: Prezident Zeman prezentoval rozumný postoj ku kauze Vrbětice
26 | 04 | 2021 | editor01hd