Slovensko sa chystá podpísať vojenskú dohodu s USA
08 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič

Vláda Slovenskej republiky schválila novú vojenskú stratégiu, ktorú vypracovalo ministerstvo obrany krajiny. Tá tvorí nový rámec pre používanie slovenských ozbrojených síl, píše Sputnik news


Okrem toho sa nová vojenská stratégia venuje príprave a spôsobilosti ozbrojených síl. Výsledkom má byť vypracovanie modelu udržateľného rozvoja armády.

Po rokovaní vlády minister obrany Jaroslav Naď zmienil, že dokument vychádza z platnej obrannej a bezpečnostnej stratégie štátu, dokumentov, ktoré boli nedávno schválené. Jednou z tém má byť aj boj proti "hybridným hrozbám". Akčný plán v boji proti nim má byť predložený v najbližšej dobe.

Rothschildovci vlákali Rusko do zlatej pasce na myši (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 07 | 2021 | Zuzana Perželová


Vojenská stratégia reaguje na najväčšie bezpečnostné výzvy v prostredí Slovenskej republiky, kedy ako najvážnejší potenciálny hrozba je menovaný ozbrojený útok. Navrhovatelia v tejto súvislosti poukazovali na nízku mieru predvídateľnosti budúceho vývoja. V stratégii sa tiež spomína rast napätia medzi štátmi a nárast nestability prostredia.

Veľké škody porovnateľné s ozbrojeným útokom tiež, podľa ministerstva obrany krajiny, môže spôsobiť kybernetický útok. Medzi ďalšie hrozby sú v materiáli zaradené aj dezinformačnej kampane, hybridné pôsobenie, zbrane hromadného ničenia, extrémizmus, globálne zdravotnícke hrozby a nelegálna migrácia.

Nová vojenská stratégia ďalej konštatuje, že bezpečnostné záujmy krajiny sú taktiež spojené a previazané so stabilitou a bezpečnostné spojencov a partnerov. V tejto súvislosti vidí ako najúčinnejší nástroj kolektívnu obranu, ktorou myslí n ajmä NATO.

O spojení síl Ruska a Číny v záujme medzinárodnej stability (Anatolij Koškin)
Komentár Anatolija Koškina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 07 | 2021 | Iveta Machová

Dohoda s USA

Pred dvoma dňami vyšla informácia, že Slovensko sa chystá na podpis zmluvy so Spojenými štátmi americkými, týkajúcej sa akvizícií a vzájomného poskytovania služieb. Tá má zameniť dohodu o vzájomnej logistickej podpore z roku 1998.

"Účelom návrhu dohody je uľahčenie vzájomného poskytovania logistickej podpory medzi zmluvnými stranami, obzvlášť počas spoločných cvičení, výcviku, nasadenia, sprístupnenia prístavov alebo letísk, operácií alebo iného spoločného úsilia, alebo počas nepredvídateľných okolností či naliehavých prípadov, pri ktorých jedna zo zmluvných strán môže potrebovať logistickú podporu, dodáviek a služieb, "spresnilo slovenského ministerstvo obrany vo svojej správe.

Dohoda medzi Slovenskom a USA zahŕňa poskytovanie logistickej podpory, dodávky a služby ozbrojeným silám jednej strany ozbrojenými silami strany druhej, a to výmenou za finančnú odmenu alebo za recipročné poskytnutie logistickej podpory, dodávok a služieb ozbrojeným silám poskytujúcej strany.

Veľké finále majstrovstiev Slovenska v alibistickom farizejstve (Ivan Brožík)
Takže, vieme, čo sme vedeli. Referendum Ústavný súd SR nepustil. Dozvedeli sme sa však to, čo iba málokto z nás tušil. Že vlastne všetci, vrátane hlavy štátu, sa stali po vyhlásení rozhodnutia ctihodných ústavných honorabilít horúcimi, ba priam... Čítať ďalej
07 | 07 | 2021 | Ivan Brožík