Nitrianski daniari si prišli krytím miliónových podvodov na veľmi slušný „majland“
08 | 07 | 2021 I Jozef Uhlárik

Elitní policajti z NAKA opäť stúpili na „kurie oko“ podvodníkom s vratkami z DPH. Oveľa zarážajúcejšie ale je, že na trestnej činnosti sa podieľali aj samotní daniari. A to až v takej miere, že im doma našli drahé kovy, diamanty či zlatú tehlu.


Podľa polície bolo do podvodov s uplatňovaním si nadmerného odpočtu DPH zapletených až 24 daňových subjektov, ale dokonca aj vedúci pracovníci Daňového úradu v Nitre či vysokí funkcionári Finančnej správy. Ako informuje portál pravda.sk, po policajnej akcii nazvanej Daniari bolo obvinených 14 osôb.
Tisícové úplatky pre pracovníkov daňových úradov a finančnej správy

Policajná akcia Daniari sa uskutočnila na prelome júna a júla. Celkovo v nej bolo obvinených 14 osôb, pričom obvinenia sa týkajú založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, daňových podvodov, zneužívania právomoci verejného činiteľa či korupčnej trestnej činnosti. Úplatky pre pracovníkov daňových úradov a finančnej správy sa podľa dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry mali pohybovať v tisícoch eur. Niet preto divu, že pri domových prehliadkach sa našli aj drahé kovy či kamene, zrejme diamanty, ale i zlatá tehla. Obvineným za to hrozí trest odňatia slobody na päť až 20 rokov. Desiati sa so závermi vyšetrovateľky s obvineniami stotožnili, štyria podali voči nim sťažnosť.

„Ide o 111 daňových prípadov v zdaňovacích obdobiach rokov 2012 až 2018 u 24 daňových subjektov. Celková výška uplatňovaných nadmerných odpočtov DPH bola 18 394 000 eur, z čoho bolo vyplatených 18 304 000 eur,“ uviedol prokurátor, podľa ktorého vyšetrovateľka ešte skúma, či 90-tisíc eur bolo vyplatených neoprávnene. K rozsiahlej trestnej činnosti malo dochádzať v území, ktorý spadal pod DÚ Nitra. Vyšetrovateľka už zanalyzovala jednotlivé daňové prípady, vyžiadala si výpisy zo zhruba 50 bankových účtov a realizovala aj 90 výsluchov svedkov. „Na základe výpovede jednej osoby boli zistené závažné skutočnosti, ktoré napomohli odkryť fungovanie zločineckej skupiny, a to aj smerom k Finančnej správe a Daňovému úradu,“ spresnil prokurátor.

Polícia obvinila sedem Slovákov v súvislosti s podvodmi v Česku: Prišli si na 350 tisíc eur
30 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Podvody kryli za mastné úplatky vysokí funkcionári Finančnej správy

Podľa prokurátora boli do daňových podvodov zainteresovaní konatelia dotknutých spoločností či ich oprávnení zástupcovia, ktorí si uplatňovali nadmerný odpočet DPH a navodzovali dojem, že má dôjsť k jeho vyplateniu. Ďalšiu skupinu tvorili vedúci pracovníci DÚ i daňoví kontrolóri, ktorí mali dohliadať na to, aby došlo k bezproblémovému vyplateniu vratiek. Krytie mali vysokými funkcionármi Finančnej správy, ktorí zase zabezpečovali, aby nedošlo k odhaleniu podvodov. Za to mali dostávať úplaty v tisícoch eur. Kto presne bol „hlavou“ celej skupiny sa ešte zisťuje.

„Všetci obvinení v kauze Daniari už nie sú príslušníkmi Finančnej správy,“ uviedla jej hovorkyňa Martina Rybanská s tým, že vypísali aj výberové konanie na pozíciu riaditeľa DÚ Nitra. Sekcia inšpekcie a vnútornej kontroly Finančnej správy zároveň pokračuje v preverovaní ďalších osôb a informácií.

NAKA opäť v akcii. V Nitre skoro ráno zasahovali u vysoko postaveného exfunkcionára daňového úradu
Daniari si zrejme za bývalých vlád prichádzali na svoje. Elitní policajti z NAKA dnes skoro ráno pod Zoborom zasahovali v dome bývalého vysoko postaveného funkcionára Daňového úradu. Čítať ďalej
30 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik