Na slnku vybuchla mohutná erupcia triedy X
08 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Na slnku vybuchla prvá veľká erupcia súčasného slnečného cyklu. Slnečná erupcia sa podľa Amerického strediska predpovedí vesmírneho počasia stala 3. júla o 10.29 h svetového času v slnečnom bode AR2838, informuje CNN.


Stredisko meria aj intenzitu slnečných erupcií na stupnici, pričom erupcie triedy A sú najmenšie a triedy X najväčšie. Vedci klasifikovali erupciu z 3. júla ako X1, čo je najväčšia kategória slnečných erupcií.




Sila  miliónov 100-megatonových vodíkových bômb

"Slnečné erupcie sú veľké erupcie žiarenia na povrchu slnka," uviedol Bill Murtagh, programový koordinátor amerického SWPC. „Hovoríme o energetickom ekvivalente miliónov 100-megatonových vodíkových bômb, ktoré explodujú súčasne,“ uviedol Murtagh.


Takéto obrovské uvoľnenie energie je možné cítiť aj na Zemi, vzdialenej 93 miliónov kilometrov.


Slnečné erupcie sa považujú za súčasť „vesmírneho počasia“, teda podmienok ovplyvňujúcich priestor okolo Zeme. Erupcie sú niekedy sprevádzané výbojmi koronálnej hmoty, magnetickými plazmovými bublinami, ktoré sa môžu dostať na Zem.


"Ak sa táto energia dostane až sem, môže ovplyvniť vysokofrekvenčnú komunikáciu a vo výnimočných prípadoch globálne pozičné systémy (GPS) a satelity," uviedol Murtagh.




11-ročný slnečný cyklus



Slnko prechádza 11-ročným slnečným cyklom, kde úroveň aktivity erupcie kolíše. Súčasný cyklus sa začal v decembri 2019 slnečným minimom. Aktivita sa bude pomaly zvyšovať a v júli 2025 dosiahne slnečné maximum - je to obdobie s veľkým množstvom slnečných škvŕn.





Úplné zatmenie Slnka bude v Severnej Amerike v apríli 2024, čo môže vedcom počas udalosti ponúknuť príležitosť pozorovať slnečnú aktivitu, ako sú slnečné erupcie alebo slnečné škvrny.



„Dúfame, že zatmenie blízke slnečnému maximu nám ukáže nielen úctyhodnú korónu, ale aj niekoľko veľkých a zaujímavých slnečných škvŕn na Slnku, ktoré nám pomôžu dozvedieť sa viac o živote vo vnútri atmosféry aktívnej hviezdy,“ uviedol vo vyhlásení Valentin Martinez Pillet, riaditeľ Národného solárneho observatória v Boulderi v štáte Colorado.


Slovensko sa chystá podpísať vojenskú dohodu s USA
Vláda Slovenskej republiky schválila novú vojenskú stratégiu, ktorú vypracovalo ministerstvo obrany krajiny. Tá tvorí nový rámec pre používanie slovenských ozbrojených síl, píše Sputnik news Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič