Ozbrojenci pri poslednom útoku na školu v Nigérii uniesli až 140 detí
06 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Ozbrojení útočníci uniesli 140 detí z internátu na severozápade Nigérie. Ide o najnovší hromadný únos. Od konca minulého roka je pritom stále niekoľko stoviek detí nezvestných, informuje portál RT.


Žiaci boli unesení z baptistickej strednej školy Bethel v Kadune pri útoku, ktorý sa odohral neskoro v nedeľu v noci. Učiteľ školy Emmanuel Paul pre tlačovú agentúru AFP uviedol, že „únoscovia uniesli 140 študentov - iba 25 uniklo. Stále netušíme, kam študentov vzali.“

Prebieha pátranie po nezvestných deťoch. Hovorca miestnej polície Muhammad Jalige uviedol, že pri ich hľadaní „neostane kameň na kameni“.

Pondelňajší únos zo školy je súčasťou väčšieho problému, ktorý trápi región posledné desaťročie. Tento problém je taktiež veľmi nákladný pre zúfalé rodiny, ktoré musia platiť výkupné. Od marca 2020 do júna 2011 bolo únoscom vyplatených najmenej 18,34 milióna dolárov. Odhaduje to nigérijská výskumná a konzultačná spoločnosť SB Morgen Intelligence.

Očkovanie je to najpatriotickejšie, čo môžete urobiť, tvrdí poblúznený Biden
Prezident Joe Biden v najnovšom prejave vyzval Američanov, aby sa dali zaočkovať, a splnili si tým vlasteneckú povinnosť. Očkovanie je podľa neho to najpatriotickejšie gesto, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


Ozbrojené gangy tiež v nedeľu skoro ráno uniesli najmenej osem ľudí vrátane dvoch zdravotných sestier a ročného dieťaťa z nemocnice na liečbu tuberkulózy v rovnakom regióne.

Od decembra 2020 bolo ozbrojencami unesených zo škôl takmer 1 000 detí, stovky z nich sú stále nezvestné. Minulý mesiac bolo 80 študentov a päť učiteľov unesených pri podobnom útoku na školu v severozápadnom štáte Kebbi.

Nemecká vakcína CureVac vykázala v poslednej fáze testovania účinnosť iba 48 percent
Nemecká biotechnologická firma CureVac uviedla, že jej vakcína proti Covid-19 vykázala po konečnom testovaní účinnosť iba 48 percent, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 07 | 2021 | Lukáš Leca