Na Oxfordskej univerzite odštartovali testovania s vakcínami proti HIV
06 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Vedci z britskej Oxfordskej univerzity podali účastníkom prvé dávky potenciálnej vakcíny proti HIV v rámci klinického testovania prvej fázy, ktoré sa začalo v pondelok, informuje portál RT.


Štúdia s názvom HIV-CORE 0052 má za cieľ vyhodnotiť bezpečnosť, znášanlivosť a imunogenicitu vakcíny HIVconsvX. Projekt je súčasťou Európskej iniciatívy pre vakcíny proti AIDS, ktorú financuje Európska komisia.

Vakcína je označovaná ako „mozaika“, čo znamená, že môže byť zameraný na širokú škálu variantov HIV-1. Má potenciál stať sa vhodnou vakcínou na použitie na celom svete.

Vedci podajú dve dávky vakcíny s odstupom štyroch týždňov 13 zdravým dospelým HIV-negatívnym dospelým vo veku od 18 do 65 rokov.

"Účinná očkovacia látka proti HIV je nedosiahnuteľná už 40 rokov," uviedol vo vyhlásení vedúci výskumný pracovník a profesor na Oxfordskej univerzite.

Slovinský premiér tvrdí, že „imaginárne hodnoty“ EÚ by mohli spustiť „kolaps“ celej únie
Slovinský premiér Janez Janša odsúdil západné štáty EÚ za vnucovanie „imaginárnych európskych hodnôt“ bez rešpektovania lokálnych kultúr. Janša podporuje Maďarsko v boji proti LGBT obsahu v školách a televízii, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


„Táto štúdia je prvou zo série hodnotení tejto novej stratégie očkovania u HIV-negatívnych jedincov v rámci prevencie. Vakcína by sa mala využiť aj u ľudí žijúcich s HIV, ako súčasť ich liečenia,“ dodal.

Oxfordská vakcína funguje tak, že stimuluje imunitnú reakciu tela prostredníctvom T-buniek, ktoré ničia špecifické patogény. Na rozdiel od väčšiny ostatných kandidátov na vakcínu proti HIV, ktoré indukujú protilátky vytvorené B-bunkami na boj proti vírusu.

HIV napáda imunitný systém tela a pri neliečení môže prerásť do životu nebezpečného AIDS.

Očkovanie je to najpatriotickejšie, čo môžete urobiť, tvrdí poblúznený Biden
Prezident Joe Biden v najnovšom prejave vyzval Američanov, aby sa dali zaočkovať, a splnili si tým vlasteneckú povinnosť. Očkovanie je podľa neho to najpatriotickejšie gesto, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 07 | 2021 | Lukáš Leca