Nespokojní Vrbovčania dnes protestovali proti uzavretiu hranice. Starosta im za to poďakoval
05 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

A je to tu! Slovensko dnešným dňom zatvorilo niektoré hraničné prechody so susednými štátmi. Dôvod? Pandemické opatrenia. Vznikli na základe návrhu ministra vnútra Romana Mikulca. Schválené boli na rokovaní vlády 30. 6. 2021. Nespokojní Vrbovčania proti tomu protestovali.


Prirodzene, zatvorenie niektorých hraničných prechodov sa nepáčilo ľuďom, ktorí pri nich žijú a potrebujú z rozličných príčin prechádzať z jednej strany hranice na druhú. Medzi také patria aj obyvatelia obce Vrbovce. Podľa portálu nazahori.sk usporiadali dnes pokojnú protestnú akciu.
Zatvorením hraničných prechodov niektorí ľudia prídu o prácu a živobytie

Slová jedného z protestujúcich pri Vrbovciach sú veľavravné. Zdroj: FB / Vrbovce, Dedinka v údolí (Antonín Vrba)


Mikulec predložil na vláde správu, podľa ktorej sa na území Slovenska v súčasnosti uplatňujú protiepidemické pravidlá v súlade s COVID automatom. Alert systémom na prijímanie protiepidemických opatrení v závislosti od intenzity šírenia SARS-CoV-2 . Opatrenia podľa neho nie je možné účinne uplatňovať na prekračovanie vonkajších aj vnútorných hraníc SR osobami. Epidemická situácia v susedných a iných tretích štátoch môže byť vraj odlišná, častokrát nepriaznivejšia.

„Cieľom tohto materiálu je nastaviť pravidlá výkonu kontrol protiepidemických povinností na vonkajších a vnútorných hraniciach Slovenskej republiky zo strany Policajného zboru. Pravidlá týkajúce sa kontrol na vnútorných hraniciach, ktoré sa predkladajú na schválenie - Alert systém pre prijímanie protiepidemických opatrení na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky Covid automat – hranica sú rozdelené do troch základných stupňov, od ktorých sa odvíja ich intenzita,“ uvádza sa v predkladacej správe.

Kovařík: Polícia ja pripravená kontrolovať hranice aj nepretržite
Slovensko má nastavený COVID automat na hranice, sú určené podmienky, aké hraničné priechody budú otvorené a koľko hodín ich bude nutné strážiť. Pred pondelkovým rokovaním ústredného krízového štábu v Bratislave to vyhlásil prezident Policajného... Čítať ďalej
28 | 06 | 2021 | tasr


navrhuje sa, aby ministerstvo zdravotníctva minimálne raz za týždeň a v prípade potreby kedykoľvek navrhlo vláde stanoviť stupeň výkonu opatrení na vnútorných hraniciach Slovenska. Ani tieto argumenty nezabránili protestnému zhromaždeniu na slovensko-českých hraniciach pri obci Vrbovce. Zatvorením hraničných prechodov totiž niektorí ľudia prídu o prácu, pretože dochádzať za ňou k naším susedom bude pre nich ekonomicky neúnosné. Vláda teda miesto pomoci ľuďom opäť trestá. Starosta obce Dušan Eliáš bol s účasťou spokojný a verí, že rozhodnutie o zatvorení hranice bude zrušené. "V každom prípade budem priebežne dianie na hranici sledovať,“ odkazuje nespokojnej verejnosti starosta. Slováci si teda budú musieť dať pozor na to, akým hraničným prechodom budú do susedného štátu prechádzať. Ľahko sa môže stať, že od dnešného dňa cez najbližšie priechody do cudziny až do odvolania nedostanú.

Naď: "Policajti to sami nezvládnu, na hranice pošleme vojakov"
Slovensko sprísňuje všetky kontroly na hraniciach, a tak je na mieste otázka, či na to budú policajti stačiť. Minister vnútra Roman Mikulec sa však obávať nemusí. Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď je odhodlaný poslať na hranice... Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

ZOZNAM UZAVRETÝCH HRANIČNÝCH PRIECHODOV

Z dôvodu efektívnej ochrany otvorených hraničných priechodov boli uzavreté niektoré menšie a málo využívané hraničné priechody. Polícia SR informovala, ktoré sú to. 
Rakúsko

Bratislava (Kopčianska ulica) – Kittsee
Maďarsko

Veľký Kamenec – Pácin

Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely

Skároš – Holloháza

Domica – Aggtelek

Tachty – Cered

Kalonda – Ipolytarnóc
Poľsko

Palota – Radoszyce

Nižná Polianka – Ožena

Becherov – Konieczna

Kurov – Muszynka

Čirč – Leluchów

Lysá nad Dunajcom – Niedzica

Tatranská Javorina - Lysa Poľana

Suchá Hora – Chocholów

Bobrov – Winiarczykówka

Novoť – Ujsoly
Česká republika

Čadca - Milošová – Šance

Červený Kameň - Nedašova Lhota

Horné Srnie – Brumov - Bylnice

Nová Bošáca – Březová

Moravské Lieskové – Strání

Vrbovce – Velká nad Veličkou

Skalica – Sudoměřice

Brodské – Lanžhot

cestné prejazdy Kohútka, Drietoma - časť Liešna, Stará Myjava, Kykula, Predpoloma Javorina

AOPP: Pri nových podmienkach sa nemyslelo na tých, ktorí sa očkovať nemôžu
Pri stanovovaní nových podmienok pre vstup na Slovensko zo zahraničia sa nemyslelo na pacientov, ktorí sa očkovať proti COVID-19 nemôžu. Nedostali sa na zoznam výnimiek, sú tak považovaní za nezaočkovaných a v prípade prechodu hranicami sú povinní... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | tasr