Napriek kolektívnej imunite sa Izrael pripravuje na novú vlnu koronavírusu ((Josh Groeneveld)
05 | 07 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Josha Groenevelda (Business Insider)


Päťdesiat percent nakazených mutáciou Delta je plne zaočkovaných. Žiadna krajina na svete neočkovala svojich obyvateľov tak rýchlo a tak masovo ako Izrael.


Izrael ukázal pandémii koronavírusu chrbát. Žiadna krajina na svete neočkovala svojich obyvateľov tak rýchlo a tak masovo. Viac ako 57 percent z takmer 8,7 milióna Izraelčanov je dnes úplne zaočkovaných proti koronavírusu a iba niečo cez 60 percent dostalo zatiaľ len prvú dávku vakcíny.


V prvých júnových týždňoch krajina nezaznamenala takmer žiadne prípady koronavírusu, denné prírastky boli na nízkej dvoj- či jednocifernej úrovni. Všetky lockdownové opatrenia sa zrušili, ľudia sa vrátili do normálneho života. Na Pride Parade v Tel Avive desaťtisíce ľudí oslavovali na pláži.


Šokujúce VIDEO o očkovaní, ktoré možno mnohým otvorí oči. "TOTO by ste si mali určite pozrieť!" varuje MUDr. Lipták
Očkovacie šialenstvo ide na Slovensku doslova aj cez mŕtvoly. „Kompetentní“ rozdelili ľudí na dve skupiny nehľadiac na to, čo im ponúkajú. Jedni slepo počúvli, druhí, ktorí čítajú, počúvajú skutočných odborníkov a trochu pri tom rozmýšľajú, od toho... Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Nová vlna kororanvírusu napriek kolektívnej imunite?

A potom prišiel do Izraela variant Delta. Na konci júna počet infikovaných náhle opäť stúpol a teraz sa každý deň registruje  takmer 300 nových prípadov. Skoro u všetkých ide o mutáciu Delta. Izrael sa obáva ďalšej vlny koronavírusu, a to aj napriek kolektívnej imunite.



Medzi nakazenými sú najmä deti a mládež

Skutočnosť, že počet infikovaných v Izraeli opäť stúpa v dôsledku Delta variantu, súvisí s dvoma mimoriadnymi efektami.


Na jednej strane sú nakazené najmä deti a mládež. Takmer tri milióny Izraelčanov majú menej ako 18 rokov. Veľa koronových ohnísk je teraz na školách.


Zástupkyňa generálnej riaditeľky WHO šokuje: Očkovanie zabíja a príčiny sa tutlajú!
Je toto vôbec možné? U nás prepuklo doslova očkovacie šialenstvo a zástupkyňa generálnej riaditeľky WHO doktorka Soumya Swaminathan nechala doslova vybuchnúť „bombu“. Podľa nej očkovanie zabíja a príčiny sa jednoducho radšej... Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Doteraz neexistovala komplexná ponuka na očkovanie pre mládež  vo veku od 12 rokov. Izraelská vláda to chce teraz dohnať. Nový premiér Naftali Bennett vyzval rodičov, aby dali zaočkovať svoje deti. „Určite dám zaočkovať aj ja svoje deti,“ prisľúbil Bennett ešte koncom júna. Jeho cieľom je vakcinovať denne 30 000 detí.


Nemecko chce tiež ponúkať očkovanie deťom vo veku 12 rokov a viac, ale stále neprišlo všeobecné odporúčanie Stálej očkovacej komisie (Stiko). Stiko odporúča očkovať vakcínou Biontech zatiaľ iba deti s určitými predchádzajúcimi ochoreniami.



Mutáciou Delta sa nakazilo 50 percent plne zaočkovaných Izraelčanov

Ďalším mimoriadnym efektom je, že na variant Delta ochoreli aj plne zaočkovaní ľudia. Koncom júna izraelské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že až 50 percent infikovaných mutáciou Delta bolo zaočkovaných.


Vyjadrené v absolútnych číslach ide o niekoľko stoviek takýchto prípadov. Krátko na to výrobca vakcín Pfizer ubezpečil, že jeho očkovacia látka vyvinutá spoločnosťou Biontech chráni pred variantom Delta na 90 percent. To znamená: k nákaze touto mutáciou môže dôjsť aj u očkovaných, ako je teraz tomu v Izraeli, ale takéto prípady sú nanajvýš zriedkavé.


Bývalý rakúsky vicekancelár Strache varuje pred „veľkým resetom“ (Steffen Munter)
Komentár Steffena Muntera (The Epoch Times) Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V každom prípade nárast počtu nakazených  v Izraeli nespôsobil krízu v zdravotníctve. Počet hospitalizovaných zostáva nízky. Od začiatku júna sa v krajine zaznamenalo iba 20 úmrtí na koronavírus. Takže očkovanie v Izraeli funguje a pomáha predchádzať ťažkému priebehu ochorenia či úmrtiu. Nová vlna mutácie Delta je tak zatiaľ mierna.



Očkovanie namiesto lockdownu, rúška namiesto obmedzení

Premiér Bennett nechce zaviesť v krajine ďalší lockdown. „Aktuálnu vlnu koronavírusu zvládneme bez obmedzení,“ vyhlásil začiatkom týždňa pri návšteve očkovacieho centra. „Očkovanie namiesto lockdownu, rúška namiesto obmedzení. Nechceme zákaz cestovania či osláv,“ odkázal premiér tínedžerom. „Rozprávajte sa so svojimi rodičmi, nech vás dajú očkovať.“



Prísne kontroly na letisku, vstup do krajiny len pre očkovaných

Bennettova vláda sa však zrejme úplne bez protikoronových opatrení nezaobíde. Koncom júna sa v Izraeli opäť zaviedlo povinné nosenie rúšok v interiéri. Okrem toho sa majú sprísniť kontroly na letisku Ben Gurion v Tel Avive. Pravidlá pre prichádzajúcich sú prísne: niekoľko testov na koronavírus, dva týždne karantény bez ohľadu na to, z ktorej krajiny pricestujú. Kontroly nebolo donedávna také dôsledné. V Izraeli sa posunula aj dovolenková sezóna. Namiesto plánovaného júla turisti môžu prichádzať do krajiny až od augusta, ale len ak sú plne zaočkovaní, dodáva Josh Groeneveld v Business Insider.


31 dôvodov, prečo sa nebudem očkovať (rabín Chananya Weissman)
Očkovanie nie je sloboda a nič nerieši, tvrdí rabín Chananya Weissman, ktorého logické zamyslenie zverejnil kanadský portál Common Ground už pred niekoľkými mesiacmi. Hlavný denník Vám prináša preklad pôvodného statusu tohto židovského... Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič