Litva vyhlasuje stav núdze: Čelí vraj záplave irackých migrantov z Bieloruska
03 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Po dopadnutí 150 migrantov nelegálne prekračujúcich hranice z Bieloruska vyhlásila Litva mimoriadnu situáciu a požiadala o pomoc EÚ. Vilnius a Brusel tvrdia, že Minsk využíva migráciu ako odvetu za sankcie, informuje portál RT.


Na pomoc príde EÚ

Litva požiadala o pomoc pohraničnú službu EÚ Frontex po tom, čo za posledných 24 hodín chytila ​​150 ľudí, ktorí sa pokúsili prekročiť hranice z Bieloruska. Väčšinou išlo o irackých štátnych príslušníkov, ktorí okamžite požiadali o azyl.


Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá sa v piatok zúčastnila na návšteve vo Vilniuse, uviedla, že je vystavený „politicky motivovaný vzor“ a že Európska komisia a EÚ všeobecne „v tejto zložitej dobe skutočne stoja po vašom boku“. Litva je členom EÚ a NATO od roku 2004.




Aj ďalší úradníci EÚ vyjadrili znepokojenie nad „prílevom migrantov“ na hranici. Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli uviedol: „Niekto sa neprijateľne hrá so životmi ľudí.“

Toto leto je v porovnaní s minuloročným nič. Mutácia delta nespôsobuje vážny priebeh ochorenia, tvrdí Roman Prymula
Mutácia delta má v porovnaní s predchádzajúcimi mutáciami vírusu Covid19 omnoho ľahší priebeh, ako spôsobovali predchádzajúce mutácie. Roman Prymula tvrdí, že toto leto je v porovnaní s minuloročným nič. Aj to je dôvod, kvôli ktorému Spojené... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Odpoveď Bieloruska na sankcie

Aj keď Sassoli ani von der Leyenová podozrivého nemenovali, litovská vláda už obvinila bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Tvrdia, že Lukašenko zámerne necháva migrantov z Blízkeho východu, Afriky a Ázie odletieť do Bieloruska a potom cez Litvu prejsť do EÚ.

Dňa 27. júna, litovská ministerka vnútra Agne Bilotaiteová povedala, že majú dôkazy o "dobre organizovanom" pláne bieloruskej pohraničnej stráže zaplaviť Litvu migrantmi zo Stredného východu.

Ministerstvo zahraničných vecí v Minsku oznámilo pozastavenie dohody s EÚ o spolupráci pri presadzovaní hraníc 28. júna. Tento krok bol vysvetlený ako odplata za sankcie EÚ voči Bielorusku, uvalené 24. júna na základe „porušovania ľudských práv".

Zadržaný bloger priznáva vinu. Lukašenko sa podľa neho zachoval ako človek s "oceľovými guľami"
Bloger Roman Protasevič, jeden zo spoluzakladateľov kanálu Nexta Telegram, ktorého Minsk uznal ako extrémistický subjekt a ktorý bol zadržaný na letisku v Minsku, uznal svoju vinu pri organizovaní a príprave akcií porušujúcich verejný poriadok,... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Litovská bezpečnostná služba štátnej hranice VSAT uviedla, že od januára 2021 nelegálne prešlo z Bieloruska 822 migrantov. Väčšina z nich nemá žiadne doklady, ale viac ako polovica sa hlási k irackej štátnej príslušnosti.
Ľahká trasa

Hovorca VSAT uviedol, že „väčšina migrantov“ dorazila do Minska „priamymi letmi z Istanbulu a Bagdadu“. Dodal, že litovská spravodajská služba vie, ako sa dostali z Minska k hranici, tieto informácie však nemôže zverejniť s odvolaním sa na „prebiehajúce vyšetrovanie“.

Ruskí špióni sú takí tajní, že je utajené aj ich očkovanie. Nemôžu sa preto nikde ani naobedovať
02 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Podobný príliv migrantov do Poľska alebo Lotyšska, členských štátov EÚ, ktoré majú spoločné hranice s Bieloruskom, však nebol zaznamenaný. Lotyšsko zatiaľ v tomto roku zaregistrovalo iba jeden nelegálny prechod.

Zatiaľ čo Litva trúbi na poplach pre viac ako 800 migrantov, USA zajali takmer 900 000 ľudí, ktorí nelegálne prešli z Mexika v období od januára do apríla 2021. No Biely dom trvá na tom, že na hranici „kríza“ nie je.

 Facebook testuje novú bizarnú funkciu: „Stávajú sa z vašich priateľov extrémisti?“
02 | 07 | 2021 | Diana Zaťková