Toto leto je v porovnaní s minuloročným nič. Mutácia delta nespôsobuje vážny priebeh ochorenia, tvrdí Roman Prymula
02 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Mutácia delta má v porovnaní s predchádzajúcimi mutáciami vírusu Covid19 omnoho ľahší priebeh, ako spôsobovali predchádzajúce mutácie. Roman Prymula tvrdí, že toto leto je v porovnaní s minuloročným nič. Aj to je dôvod, kvôli ktorému Spojené kráľovstvo, Singapur a Rakúsko, uvoľňujú opatrenia.


Túto informáciu uviedol Roman Prymula, epidemiológ a bývalý minister zdravotníctva Česka, v relácii Nový den televízie CNN Prima NEWS.
Dramatické vlny sa neočakávajú

Prymula súhlasí, že mutácia delta je nákazlivejšia. Tvrdí, že jeden prípad je schopný infikovať až osem ďalších osôb, ale žiadne dramatické vlny už neočakáva. To, že v Prahe rastie počet nakazených podľa neho súvisí s vysokou frekvenciou pohybu osôb. "Jeseň môže byť o zvýšení počtu prípadov, ale je presvedčený, že mutácia Delta by už nemala obyvateľov Česka ohrozovať," uviedol v relácii CNN Prima NEWS.

Rakúsko po 15 mesiacoch zrušilo varovanie pred cestovaním do zahraničia
Rakúsko zrušilo vo štvrtok varovanie pred cestami do zahraničia, ktoré vydalo pred 15 mesiacmi v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Kompletne "zelené" sú po novom všetky členské krajiny EÚ, ako aj tri západobalkánske štáty Srbsko, Severné... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | tasr

Spojené kráľovstvo, Singapur a Rakúsko napriek mutácii delta uvoľňujú opatrenia

Opatrenia sa podľa neho uvoľňujú na základe toho, že aj keď dominuje nákazlivejší variant Delta, nie je až tak klinicky nebezpečný. A zároveň vytláča predchádzajúce, nebezpečnejšie mutácie.

Nesúhlasí s tvrdením českého politika Vlastimila Váleka, že Morava, kde nedávno pustošilo tornádo je tikajúca covidová bomba.vVäčšie riziko sú podľa jeho slov veľké koncerty, kde sa združuje aj 5 tisíc ľudí. Očkovanie epidemiológ Prymula odporúča najmä medzi ľuďmi v kategórii 50+.

Najvyšší správny súd v Čechách rozhodol, že ľudia s potvrdenými protilátkami boli diskriminovaní
01 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová