Koronavírus môže pochádzať z fariem, na ktorých chovali divoké zvieratá. Tie museli farmári zabiť
03 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Pátranie po zdroji, odkiaľ mohol koronavírus uniknúť pokračuje. Existuje hypotéza, že zdrojom koronavírusu mohli byť farmy v juhočínskej provincii Jün-nan. Farmári na nich chovali, alebo odchytávali divoké zvieratá, ktoré boli potom predávané na kožušiny. Existuje ale jeden zásadný problém. Takmer všetky zvieratá sú dávno preč. Čínske úrady začiatkom minulého roku nariadili farmárom obchodovanie zastaviť, zvieratá usmrtiť, alebo predať.



Vláda ich odkúpila a všetky nechala zabiť

40 ročný farmár sa po prepuknutí pandémie musel vzdať svojej farmy. Zamestnancov prepustil a zvieratá, ktoré choval musel nechať zabiť. Vedci podľa portálu Irozhlas uviedli, že k zabráneniu šírenia potenciálneho vírusu bolo také opatrenie Čínskej vlády v poriadku. Malo ale nastať až po dôkladnom otestovaní nielen zvierat, ale aj pracovníkov farmy.
Členovia vyšetrovacích tímov nemali prístup k údajom

Členovia medzinárodného tímu, ktorí vyšetrovali odkiaľ sa mohol koronavírus rozšíriť sa sťažovali, že nemali prístup k údajom, ktoré k práci potrebovali. "Znepokojenie vyjadrilo 14 krajín vrátane Kanady, Austrálie, Izraelu, Česka. Upozornili aj na to, že správa WHO o pôvode covidu-19 prišla s oneskorením a chýba v nej prístup ku kompletným dátam," píše portál Irozhlas.

Vedci odhalili 5 000 rokov starú baktériu, ktorá spôsobila čiernu smrť a spustošila celú Európu
Starodávna lebka, ktorá sa našla v rieke v súčasnom Lotyšsku, môže obsahovať indície o tom, ako mor vyhladil desiatky miliónov ľudí v celej Európe. Nakoniec sa stala najsmrteľnejšou pandémiou v histórii ľudstva, informuje portál... Čítať ďalej
01 | 07 | 2021 | Lukáš Leca

Únik z laboratória je vysoko nepravdepodobný, skutočným vinníkom sú kožušinové farmy

Za hypotézu, podľa ktorej sú zdrojom Covid19 juhočínske farmy, sa postavil aj uznávaný nemecký virológ Christian Drosten. Tvrdí, že únik z laboratória je vysoko nepravdepodobný. Skutočným vinníkom sú podľa neho kožušinové farmy. „Nemám žiadne dôkazy okrem jasne preukázateľného vírusu Sars-1. To je vírus rovnakého druhu. A vírusy rovnakého druhu často pochádzajú z rovnakého zdroja. V prípade Sars-1 bolo vedecky podložené, že prechodnými hostiteľmi boli psíky medvedíkovité a cibetky. Psíky medvedíkovité sa používali v Číne aj na výrobu kožušín." uviedol Drosten.
Štúdia neexistujú, testovania po vypuknutí epidémie neboli prevedené

Nemecký virológ upozorňuje, že v Číne teórii možného prepojenia koronavírusu SARS-CoV-2 so zvieratami chovanými na týchto farmách sa odborníci nevenujú. Virológ nevie vysvetliť, prečo neexistujú štúdia. Aj podľa ďalších odborníkov je pre ďalšie objasňovanie pôvodu koronavírusu dôležité otestovať bývalých farmárov a ich kontakty na prítomnosť protilátok a zistiť, či boli nakazení. "Čas sa ale kráti, pretože hladiny protilátok postupne slabnú," upozorňujú.

Žijeme v neuveriteľne primitívnej ére a v právnom suteréne, píše Daniš
Vakcína je sloboda, lotéria, tresty, segregácia. Za takéto manipulácie by sa nehanbili ani na Úrade propagandy. Nové pandemické opatrenia vlády sa držia princípu cukor a bič, hrozí každoročná masová vakcinácia, myslí si Dag... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Peter Sulek

Vzorky zo zvierat mali byť odobrané v dobe výskytu prvých prípadov Covid 19

Podľa Martina Beera, ktorý sa špecializuje na choroby vzorky zo zvierat mali byť odobrané v dobe výskytu prvých prípadov Covid 19. K podobnému záveru sa prikláňa aj epidemiologička Kolumbijskej univerzity Maureen Millerová.  "Testovanie na zvieratách malo byť prevedené už na začiatku epidémie. To by pomohlo rozuzliť, z akých zvierat sa nákaza preniesla na človeka a rozpútala pandémiu, ktorá si vyžiadala takmer 4 miliónov ľudských životov," tvrdí.

„Neobviňujem Čínu z toho, že je zdrojom pandémie. Prisudzujem jej ale zodpovednosť za to, že nezverejnila informácie, ktoré mali včas.“ dodáva Millerová. Jej výrok prináša portál Irozhlas.

Kto je väčší hacker? Rusi tvrdia, že Moskva nestojí za útokmi na americké ciele, ale sama je bombardovaná Američanmi
03 | 07 | 2021 | Diana Zaťková