Blogerka nastolila otázku: "Aký je rozdiel medzi zlodejom profíkom a politickým šmejdom?"
03 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Blogerka, publicistka. Žena s neznámym exoticky znejúcim menom Brigitta Brii Stypková. Voltairovsky okrem mnohého iného životne podnetného píše o dvoch druhoch zlodejov. O tých "čestných", profesionálnych a o zlodejoch v politike.


"Francois-Marie Arouet, pozoruhodný muž, ktorý si hovoril Voltaire, a ktorého mnohé postrehy a úsudky zostali nesmrteľné, vyhlásil aj toto", píše na sociálnej sieti autorka a cituje Voltaira:

""V živote stretnete dva druhy zlodejov. Obyčajného, ​​bežného zlodeja, ktorý vám ukradne peniaze, vašu náprsnú tašku, hodinky, vášho koňa atď. Druhým typom je politický zlodej."
Politická zlodejina dnes

"Politický zlodej vás pripraví o vašu budúcnosť, o vaše sny, o vaše vedomosti, ukradne vám váš zárobok, vaše vzdelanie, vaše zdravie, zbaví vás sily a energie, a nakoniec aj vášho úsmevu." Pokračuje Brigitta Brii Stypková.
Podstatná je schopnosť podeliť si ich

Autorka úvahy pripomína čosi, čo by mohlo byť základným poučením pred každými voľbami: "Veľký rozdiel medzi týmito dvoma druhmi zlodejov spočíva v tom, že obyčajný zlodej si vyberá vás, aby vás pripravil o to, čo vám patrí. Zatiaľ čo politického zlodeja, ktorý vás potom pripraví o všetku vašu životnú perspektívu, si vyberáte vy sami."

"Ďalší veľký rozdiel (nie posledný) medzi nimi je ten, že bežný zlodej je zvyčajne políciou stíhaný, zatiaľ čo politický zlodej je obyčajne políciou chránený." Smutne konštatuje v závere statusu Brigitta Brii Stypková.

(Medzititulky red. HD.)