Zala oponuje Korčokovi: To, čo potrebujeme, nie sú ideologické fantázie o „západnej civilizácii“
04 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Prekliatie Slovenska. raz sú dobrí tí vpravo, raz tí vľavo. Raz modrí, inokedy červení. Dobrý je vždy ten, kto podporuje aktuálnu moc. A za dobrého ho tak, prirodzene, musia mať všetci. Demagógia je spôsob manipulovania ľuďmi, kedy je klamné a pôsobivé rečnícke vystupovanie využívané na získanie vplyvu, politickej podpory a moci. A vlastného osobného profitu. Aj za cenu straty tváre. Svojej i národnej.


Politik, bývalý europoslanec, dlhoročný publicista a sociálny demokrat vždy a za každých okolností Boris Zala na webe nazory.pravda.sk polemizuje s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom. Priamo mu pripomína, že "Európska idea by nemala byť iba o Západe".

Boris Zala o konšpirátoroch, diktátoroch a národe ktorý pre mnohých z nich nie je ten správny
"Dlhšiu dobu si všímam polemiky a komentáre v novinách alebo na sociálnych sieťach. Zistil som, že logika diskutujúcich sa dá zhrnúť do vcelku jednoduchých foriem. Ba posledné roky sa zužuje ešte viac a stáva sa akousi vravou okolo osi Západ –... Čítať ďalej
03 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Čo je moderné, nemusí byť správne

Glorifikovať akýsi "západ" a zároveň pohŕdavo odsudzovať akýsi "východ" je vskutku čiernobiele videnie sveta. Slovenská diplomacia by mu nemala podliehať, no... Vieme svoje. My vždy musíme "pod kohosi". Dokonca aj vtedy, keď my sme Európska únia. Nie ani Západ a nie len Východ.
Diplomatický Zala dáva kvapky diplomatovi

"Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa na konferencii Globsec vyjadroval viac v prospech malých, regionálnych stratégií EÚ, a síce jemne, ale dosť pesimisticky o EÚ ako o „globálnom hráčovi“. Realita nám však pri podrobnejšom štúdiu ukazuje niečo iné." Zhrnul to Boris Zala na svojom blogu nazory.pravda.sk.

Predklon, z ktorého sa nevieme narovnať

Poznáte to. Dlho pracujete - napríklad na záhrade - v predklone a večer nie a nie sa narovnať. Slovenská diplomacia je v takom istom dlhodobom predklone voči USA už od druhej polovice deväťdesiatych rokov minulého storočia. S krátkymi prestávkami, keď na konci plochého slovenského sveta nebol iba americký plot a za ním more, ale aj východné, ba napríklad až Ázijské krajiny.

"To, prečo EÚ nie je schopná rýchlo a účinne riešiť problémy vo svojom bezprostrednom okolí, je práve preto, že nie je mocensky globálnym hráčom. Bráni jej v tom trojica problémov: nie je dotvorená ako federálny štát; nemá vlastné ozbrojené sily; anachronicky zostala v zajatí ideológie Západu." Píše inými slovami Boris Zala.

"Nepotrebujeme matovičov „prozápadný“ vektor, ale jednoduchý civilizovaný výkon moci," píše Boris Zala
"Darmo sa Matovič dušuje, že je „prozápadne“ orientovaný. My nepotrebujeme jeho „prozápadný“ vektor, ale jednoduchý civilizovaný výkon moci, európske zdravotné a právne štandardy a kultivovanú komunikáciu. A rešpektovanie slovenských záujmov aj v... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Európa nie je ani západ, ani východ, je to aj západ, aj východ

Európska únia nie je nijaký nárazník medzi dvomi veľmocami. A ak je, tak iba v obmedzenej predstave ľudí s obmedzeným geopolitickým myslením. Alebo úplne chýbajúcim. Amerika nie je plus pól a Rusko mínus pól, ako na bežnej baterke.Aurópska jednota a európska sila by mala takto demagogicky bipolárnmy sdvet zmeniť na svet s tromi rozmermi a aj to je napísané veľmi zjednodušene, lebo tých rozmerov je oveľa viac.

Európa sa vymaňuje z " z tohto duálneho západo-východného zovretia, hľadá a tvorí si zasa vlastnú identitu. Prekonávaním tohto ne-európskeho delenia. K prekonaniu tohto delenia sme výrazne prispeli aj my Slováci a všetky stredoeurópske krajiny. Dali sme šancu západnej Európe, aby prestala byť len „západnou“ a mohla sa stať súčasťou novátorského projektu „európanstva“." Pripomína vo svojom texte na webe nazory.pravda.sk Boris Zala.
Demokracia a právny štát

Publicista vyslovuje veľmi sympatický názor, že ak niečo potrebujeme, tak je to momentálne " europolitika založená na mechanizmoch demokracie, právneho štátu a ľudských právach. Účinne celoeurópsky vymožiteľných."

 
Éra studenej vojny sa skončila, páni!

Po prečítaní si názoru Borisa Zalu zostane v súdnom čitateľovi apel. Apel na to, že mávať raz s ruskými, inokedy s americkými mávadlami je tak pre deti v špalieri za obrubníkom chodníka. Mávať na tých na ceste. Lenže, roky bežia a na tej ceste sme zrazu my! Tak si to konečne uvedomme! Ani Západ, ani Východ, ale MY spolu so západom a východom!

 

Boris Zala: "Zo slovenského „západníčenia“ trčí slama"
"Naši „západníci“ pripisujú Západu aj celú množinu hodnôt, spôsobov správania, vysokú politickú kultúru a demokratickú orientáciu. Samozrejme, v realite geografického západu nič také neexistuje, je to len vyabstrahovaný ideálny model, súbor... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Ivan Brožík