Motoristi pozor: Od júla už nepotrebujete nálepky na STK, EK a KO, kontroly však zostali!
01 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Leto už máme v plnom prúde. Na cesty vyrazí oveľa viac motoristov ako inokedy. Mnohí z nich nevedia, že od 1. júla už nemusia mať na okne nálepky o povinnej STK, EK a KO. Kontroly však musia absolvovať aj naďalej povinne!


Veľa motoristov zaujímalo, ako to bude s nálepkami na oknách z technickej a emisnej kontroly či kontroly originality. Odpoveď je jednoznačná – už tam byť nemusia, no kontroly absolvovať v stanovenom termíne musíte. Informuje o tom portál autoviny.sk.
Policajti ani iní príslušníci kontrolných úradov už nálepky vyžadovať viac nebudú

Povinnosť mať na okne nálepku o absolvovaní povinnej STK, EK či KO sa teda od 1. júla tohto roka ruší. Hovoria o tom najnovšie zmeny v zákone č. 106/2018 Z. z. a v nadväzujúcich predpisoch. Nálepky sa od 1. 7. 2021 prestanú vydávať a lepiť na autá, ktoré úspešne prešli pravidelnou povinnou kontrolou technického stavu a emisií alebo kontrolou originality vozidla. Platí teda, že ich od vodičov či majiteľov vozidla kontrolné úrady prestanú vyžadovať. Tí, ktorí absolvovali technickú kontrolu, emisnú kontrolu alebo kontrolu originality v posledných dňoch, si môžu nálepky z auta odstrániť. Policajti ani iní príslušníci kontrolných úradov ich už viac nebudú vyžadovať, preto sú na okne zbytočné.

Okrem toho, že dochádza k odstráneniu nálepiek, dochádza aj k zmenám, ktoré sa týkajú priamo staníc technickej kontroly. Po novom, teda od 1. 7. 2021, sa bude zápis do informačného systému spoplatňovať priamo. Na konečného spotrebiteľa, teda majiteľa vozidla, by však takéto spoplatnenie nemalo mať žiadny vplyv, pretože systém bol spoplatnený stále, jeho prístup pre jednotlivé stanice technickej kontroly bol plne hradený z nákupu nálepiek. Fakturácia za používanie systému bude prebiehať vždy ku koncu mesiaca.

Odstránením nálepky z auta sa však povinnosť navštíviť technickú alebo emisnú kontrolu v zákonom stanovených intervaloch nekončí a všetko pokračuje tak ako doteraz. Príslušníci kontrolných úradov budú mať prístup ku kompletnej histórii vozidla cez informačný systém tak, ako to bolo aj doteraz. Odstránenie nálepiek má slúžiť len na zefektívnenie práce STK a zrušenie zbytočných nákladov, ktoré ich výrobou vznikali.

Na STK už nepomôžu ani úplatok, či známosť! Počas týždňa neprešli tisíce áut
Na stanice STK sa po novom od začiatku týždňa začali inštalovať nové kamerové systémy a opatrenia na vykonávanie efektívnejších kontrol. V podstate to znamená, že tisíce starších áut neprejde kontrolami, zatiaľ však nieje vôbec jasné, či sa nájde... Čítať ďalej
24 | 05 | 2019 | redakčný výber