Alojz Hlina varuje: Ak štát nezníži DPH pre gastro, tak sa do tohto segmentu vráti mafia!
30 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Minister financií Igor Matovič sa bráni zníženiu DPH pre gastro sektor, za čo sa dostáva do paľby kritiky z mnohých strán. Ku kritikom sa pripája aj expredseda KDH Alojz Hlina, ktorý je tiež majiteľom väčšej gastroprevádzky. Ako v statuse píše, ak nepríde k zníženiu DPH, príde k návratu mafie.


Kritici ministra financií argumentujú, že Slovensko má jednu z najvyšších DPH v EÚ. Po niekoľkomesačnom zatvorení gastro prevádzok tento sektor vážne volá o pomoc. Alojz Hlina v statuse poukazuje na to, že DPH pre gastro znížilo nielen Nemecko, ale aj Rakúsko a Česko. A ak sa to nestane aj u nás, vráti sa mafia, ktorá tento sektor ovládne.
Ľudia, ktorí ešte v gastro sektore zostanú, budú musieť „čarovať“, aby vôbec prežili

„Všade okolo nás je nižšia DPH na gastro. Tie rozumné vlády chcú zachrániť podnikateľov v tomto segmente, zároveň nechcú mafiu v tomto segmente. Lebo tak to funguje,“ píše Hlina, podľa ktorého ak sa podnikanie pre štandardných podnikateľov stane neúnosné, odídu z tohto segmentu.

„Ale aj naďalej si budete môcť kúpiť pizzu a aj kebab, ale platiť budete už do čiernej alebo šedej zóny, či dokonca priamo mafii,“ upozorňuje expolitik, ktorý sa vrátil k podnikaniu v gastro sektore. „Ak naša vláda zníži DPH tak, ako to je v európskych krajinách, ktoré rozumejú podnikaniu a v ktorých nechcú mafiu, tak náš štát dostane v absolútnom čísle vo výbere DPH z celého gastro segmentu viac, ako keby ponechal v tomto čase 20-percentnú sadzbu DPH ako je nastavená v súčasnosti,“ konštatuje konzervatívny politik. Dodáva, že ak sa DPH nezníži, štát vyberie menej, mafia viac.

Igor Matovič zlyhal nielen politicky a eticky, ale aj trestnoprávne, tvrdí Alojz Hlina
Minister financií Igor Matovič si návrhom zvýšiť pre gastroprevádzky DPH na 25 percent pohneval prakticky celé Slovensko. Suchej nitky na ňom nenechal ani expredseda KDH Alojz Hlina, podľa ktorého je náš nový financmajster iba obyčajný... Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Naozaj tomu nerozumiem, minuli sme skoro miliardu na bláznivé experimenty, ale prijať, dovolím si povedať, skoro rozpočtovo neutrálne opatrenie, ktoré by pomohlo zachrániť celý segment hospodárstva, nevieme. Nechceme. Prečo? Čo je skutočným dôvodom?“ pýta sa Hlina.

A opäť varuje: „Ak štát nezníži DPH, tak sa do segmentu vráti mafia. Ľudia, ktorí v ňom zostanú, budú musieť čarovať, aby prežili. Potom sa začnú báť štátu a jeho kontroly. A aj mafie, ktorá to bude vedieť a bude ich vydierať, a od ktorej si budú požičiavať na prežitie.“ Tešiť sa podľa Hlinu bude mafia, ale aj autoritatívna vláda, lebo tu nebudú hrdí, slobodní podnikatelia, ktorí si nenechajú brnkať po nose.

Už teraz máme najväčšiu DPH na potraviny v Európe! A on to chce ešte zvýšiť! Hnevá sa Miro Del
Plán Igora Matoviča na zvýšenie DPH sa stretol s nepochopením a nevôľou nielen u väčšiny politikov, ale i samotných Slovákov. Svoj nesúhlas vyjadril na sociálnej sieti aj Miroslav Del. Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Ak chceme vyhnať mafiu zo štátu, tak ju vyžeňme, ale neponúkneme jej únikový modul

Miesto nich tu podľa expolitika budú len ustráchaní, neslobodní ľudia bojujúci o prežite seba a svojich rodín. „Tak ako to vlastne je? Bojujeme proti mafii, alebo za ňu?“ kladie ďalšie otázky vraj antipopulista a vzápätí konštatuje: „Je taká scéna z jedného filmu: právnik hovorí ustarostene klientovi - mafiánovi že úpravou zákona im končí podnikanie a že už nebudú môcť robiť to, čo robili."



Mafián sa usmeje a odpovie: "Nie, nezmení sa to, naša hra, náš svet zostane, zmenia sa len podmienky." Ak podľa Hlinu hovoríme, že chceme vyhnať mafiu zo štátu, tak ju vyžeňme, ale nie tak, že jej ponúkneme únikový modul, sféru ďalšieho pôsobenia.

Oklamali nás! Pomoc pre gastrosektor je stále v nedohľadne, tvrdí iniciatíva 10 pre gastro
Nielen, že aktuálne uvoľňovanie sa gastrosektora vôbec nedotklo, gastroprevádzky nemajú ani prístup ku kompenzáciám za mesiace november 2020 až marec 2021. Podľa iniciatívy 10 pre gastro doteraz nie je možné o ne ani požiadať a ich vyplácanie je... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Diana Zaťková