Weiss: Vláda a odborníci fatálne zlyhali. Teraz chcú strašením donútiť ľudí k očkovaniu
28 | 06 | 2021 I Peter Sulek

Výsledky riadenia pandémie sú na Slovensku katastrofálne. Vláda straší ľudí, hľadá vinníkov a zbavuje sa zodpovednosti, no mala by radšej vymeniť expertov napojených na farmafirmy, myslí si Peter Weiss.


Komentár bývalého politika a diplomata Petra Weissa pre denník Pravda k súčasnej situácii.
Fatálne zlyhanie vlády a odborníkov

Weiss hneď v úvode poukazuje na to, že hlavnou politickou témou sa zase raz stala nezodpovednosť. Vlani z nej členovia vlády obviňovali tých, čo sa nechceli dať testovať. Dnes tých, čo sa ešte nedali zaočkovať. Čiže väčšinu spoločnosti. A hádžu to na opozíciu. Chabý výsledok vládnej vakcinačnej kampane má však úplne prozaické príčiny, píše bývalý politik.

"Efekt manažmentu ochorenia COVID-19 vládou a ňou vybranými odborníkmi z Pandemickej komisie (PK) je katastrofálny a empiricky merateľný. V úmrtnosti naň sme na desiatej najhoršej priečke na svete. To je fatálne zlyhanie. Zaslúžilo by si to hlbokú sebareflexiu, pomenovanie vlastných chýb, vyvodenie politickej aj profesionálnej zodpovednosti. A najmä pokoru," nešetrí kritikou.
Normálna vláda by takých odborníkov vyhodila

Namiesto toho však podľa neho tí, čo dramaticky pochybili, prešli do ofenzívy a hľadajú vinníkov, kde sa dá. Vstupujú do svedomia opozícii i občanom. Lenže tí, čo sa ešte nedali zaočkovať, jednoducho nedôverujú vláde a jej odborníkom kvôli žalostnému výsledku ich činnosti. Sú unavení z chaotických a neefektívnych opatrení proti vírusu a odmietajú byť objektom morálneho vydierania kvôli svojmu slobodnému rozhodnutiu. Nechcú byť terčom často až surového nátlaku, vyhrážania sa zavedením povinného očkovania a korumpovania výhodami, myslí si.

Weiss je presvedčený, že racionálna vláda by expertov z PK, ktorých rady viedli k násobne horším výsledkom ako v porovnateľných štátoch, obmenila. Dala by do nej viac lekárov so skúsenosťou z liečenia vírusu, vylúčila by ľudí podozrivých z napojenia na farmaceutické firmy, prizvala by sociológov, psychológov a psychiatrov schopných posudzovať dosahy prijímaných opatrení na každodenný život ľudí a ich duševné zdravie. A najmä by rozbila vytvorený stereotyp skupinového myslenia.

Krčméry, Jarčuška aj Kalavská s manželom sa zúčastnili kongresu v Miami, ktorý sponzoroval Pfizer
Na stránke inenoviny.sk sa objavil článok aj s dokumentáciou, z ktorej vyplýva, že naši poprední vedci, ktorí v prvej línii bojujú za očkovanie, sa v minulosti zúčastňovali lukratívnych kongresov. Jedným z nich bol kongres v Miami. Účasť im platil... Čítať ďalej
26 | 06 | 2021 | Petra Demková

Ľudí chcú k očkovaniu donútiť strašením

Hovorí, že vláda si vybrala odborníkov, ktorí majú presvedčiť verejnosť, že podmienečne schválené experimentálne vakcíny „skompromitované krátkosťou času na ich prípravu a overenie“ sú úplne bezpečné napriek tomu, že ich strednodobé a dlhodobé účinky na ľudský organizmus jednoducho ešte nemôžu byť preskúmané a že aj špičkoví zahraniční odborníci pochybujú najmä o vhodnosti očkovať nimi deti. Vláda a jej odborníci zvolili stratégiu založenú dominantne na strašení ľudí dôsledkami nezaočkovania, upozorňuje.

Na mušku si zobral aj strategické rozhodnutie vlády, že nebudú organizovať otvorené diskusie medzi rovnako graduovanými a profesionálne úspešnými odborníkmi, ktorí majú výhrady ku krokom PK a iný názor na proklamovanú bezrizikovosť vakcín. Tí sú následne nútení svoje názory vyjadrovať na rôznych webových stránkach a internete. Vláda teda stavila na faktický monopol členov PK na informovanie o súvislostiach ochorenia a o vakcinácii.
Nezaočkovaní musia trpieť

Všíma si, že kampaň je postavená na tom, že ľudia im musia uveriť. A že tí, ktorí neuverili, majú byť sankcionovaní nevýhodami alebo sú paušálne označení za antivaxerov či extrémistov, ktorí by mali trpieť, a podobne. A tiež že lekári, odborníci, publicisti, ktorí si dovolia protirečiť názorom oficiálnych expertov, sú tiež nálepkovaní, ba aj ostrakizovaní. Weiss si preto myslí, že vláda a jej odborníci iba žnú plody nimi slobodne zvolenej stratégie informovania. Ocitli sa však v pozícii politickej strany, ktorá vedie neúčinnú kampaň a sťažuje sa na nechápavosť voličov.

Strašiť sa nedáme! Lekár vyzýva k protestom pred domami farmalobistov Krčméryho, Jarčušku a ďalších
Nikým nevolené konzílium odborníkov pre nás znovu pripravuje sprísňovanie opatrení a zároveň tvrdú diskriminináciu neočkovaných. To, aké je očkovanie u nás "dobrovoľné" si zažili už mnohí. No prečo neustále trváme na prísnych pravidlách, keď... Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


"Pamätáme si, ako Matovič Pellegrinimu pri preberaní úradu nepodal ruku a nepoďakoval mu za prácu v prvej fáze pandémie. Nová vláda dala najavo, že nechce žiadnu kooperáciu s opozíciou pri zvládaní vírusu. Stavila na totálnu konfrontáciu.

Vláda nezatiahla do krízového manažmentu ani sociálnych partnerov. Nevytvorila krízovú radu. Odmietala zvolať rokovania parlamentu o núdzovom stave a diskutovať o efektívnosti prijímaných opatrení. Zvolila anonymné rozhodovanie v PK, občania nevedia, kto za aké opatrenie hlasoval.

Preto je pokrytecké a cynické, keď sa členovia vlády, ktorá vyhrala voľby s viac ako trojpätinovou väčšinou a politickým babráctvom si rekordne rýchlo prešustrovala dôveru, s moralistickým pátosom navážajú do opozičných lídrov kvôli nízkej zaočkovanosti obyvateľstva," pokračuje v konštruktívnej kritike.
Riešenie je v prevencii a posilňovaní prirodzenej imunity

Apeluje, že niektorí politici, zdravotní experti, publicisti či celebrity, ktorých útoky na ešte nezaočkovaných "neuvedomelých" spoluobčanov nadobúdajú žalovateľnú podobu, by miesto navrhovania sankcií mali ubrať zo svojej hystérie. Tatarkovho démona súhlasu ňou podľa neho v spoločnosti nevyvolajú, ale naopak ľudí utvrdzujú vo vzdore.

Ak sa vo vlastnom strachu z ochorenia upínajú na to, že svojou agresivitou dokopú všetkých Slovákov k tomu, aby sa dali zaočkovať a zachránili im tak život, mali by konečne vziať do úvahy, že aj zaočkovaní ich môžu nakaziť, hovorí na margo účinnosti vakcín. Čo tak radšej písať o rizikách obezity a alarmovať svojich kamarátov, aby s ňou niečo robili, lebo je najväčším rizikovým faktorom, naráža nepriamo na Krčméryho.

"Vakcína ich neochráni navždy. Vírus tu ostane a bude mutovať. Preto treba rovnakú pozornosť ako vakcinácii venovať primárnej prevencii, posilňovaniu prirodzenej imunity obyvateľstva, vyhľadávaniu skupín ľudí, ktorí kvôli svojim diagnózam majú najväčšie riziko ťažkého priebehu ochorenia. A poskytovať im balíčky na podporu imunity. Na tomto poli vláda zlyhala oveľa viac ako pri vakcinácii," dodáva Weiss na záver.

P. Weiss žiada diskusiu za účasti lekárov a odborníkov, ktorí nie sú súčasťou pandemického konzília
Podľa Petra Weissa u nás chýba poctivá diskusia. Rôzne osobnosti, ale aj vedci namiesto poctivej diskusie urážajú tých, ktorí kladú otázky ohľadom covidu či očkovania. „Je načase dostať vysvetlenie, prečo argumentácia, ktorú prezentujú vládou... Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Petra Demková