Chmelár: Je mi ľúto, že nikto dnes nevyznamená poctivo pracujúceho, statočného človeka
28 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Kedysi štát vedel oceniť najlepších baníkov, poľnohospodárov, ľudí, ktorí nám v pote práce dorábali chlieb a zabezpečovali základné potreby, bez ktorých by sa nikto z nás nezaobišiel. Išiel by som proti sebe, keby som neuznával intelekt. Ale ak sa vyzdvihuje na úkor manuálnej práce, stáva sa z toho elitárstvo až snobizmus. A to mi je už bytostne odporné. Nezabúdajme na to, že sú medzi nami aj výnimoční robotníci a iní ľudia práce," Citát Eduard Chmelár


Medzi osobnosťami, ktorým prezidentka Zuzana Čaputová udelila štátne ocenenia bolo 24 osobností. Športovci, hudobný skladateľ, literáti a vedci. K ceremónii, k protokolu, ale aj k dátumu, kedy sa ocenenia každoročne udeľujú sa vyjadril aj Eduard Chmelár. Oceňuje výber osobností, ktoré  vo svojej oblasti dosiahli významné úspechy a všetkým srdečne blahoželá. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti poukazuje na dôležitosť oslavy Štátnych sviatkov a vyčíta, že udelenie štátnych vyznamenaní sa udeľuje v termíne určenom podľa svojvôle hlavy štátu.
Štátne vyznamenania sú u nás v rozpore s elementárnym štátnym protokolom

Eduard Chmelár by rád veril slovám hovorcu prezidentky Martina Štrižineca, že termín udelenia štátnych ocenení sa najbližšie uskutoční 1. januára. "Ale všetci vieme, že to nie je pravda," píše. "Štátne vyznamenania sa u nás v rozpore s elementárnym štátnym protokolom počas mandátu posledných prezidentov nikdy neudeľovali 1. januára. Udeľovali sa podľa svojvôle hlavy štátu: raz 5., inokedy 7., potom 13. januára a dnes dokonca 27. júna bez akejkoľvek logickej nadväznosti," vysvetľuje Chmelár.

Drgonec o referende: Nemožno akceptovať, aby štát riadil človek postihnutý stupídnosťou
27 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Odignorovanie štátneho sviatku

Výhovorka na pandémiu sa podľa Chmelára stala obľúbenou výhovorkou, ale poukazuje v príspevku na iný fakt. "Žiadna hlava štátu minimálne v našom stredoeurópskom priestore si nedovolila štátny sviatok jednoducho odignorovať. Český, rakúsky alebo maďarský prezident udelili štátne vyznamenania tak, ako to hovorí zákon. V deň štátneho sviatku a dodatočne ich len odovzdali," upozorňuje Eduard Chmelár.

Zdôrazňuje, že ak to prezidentka neurobila 1. januára, mohla to urobiť 1. septembra. V deň štátneho sviatku, Ústavy Slovenskej republiky. Pýta sa, čo je to za dátum, nedeľa, 27. jún. "Chcela si pripomenúť Svetový deň rybárstva, alebo čo? Prezidentka povedala, že našla „náhradný termín“. Toto považuje za dôstojný náhradný termín k výročiu vzniku štátu?" Pýta sa Eduard Chmelár ďalej.

Referendum o vypísaní predčasných volieb požaduje väčšina národa, ukázal prieskum
27 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Protokol málokoho zaujíma

Protokol podľa Eduarda Chmelára zaujíma iba niekoľkých odborníkov, medzi ktorých radí aj seba. Upozorňuje, že v zahraničí si takéto nedostatky všímajú. Aj na to, že sme potom vnímaní ako provincia a nie ako vyspelý štát. "Štát musí mať svoje pevné ceremoniály, ak ho majú brať vážne," píše.

Eduard Chmelár vytýka, že už siedmy rok nedostal štátne vyznamenanie pri príležitosti štátneho sviatku vzniku Slovenskej republiky nikto za zásluhy o vznik štátu. "Ak nebudujeme tradíciu štátnosti a 1. január je pre prezidentku len deň po Silvestri, potom ťažko vypestujeme zdravé vlastenectvo bez extrémov," dodáva v závere.

Chmelár: Behá mi mráz po chrbte, keby po tornáde na Slovensku o pomoci rozhodovali Matovič a Krajniak
26 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová