Chmelár: Behá mi mráz po chrbte, keby po tornáde na Slovensku o pomoci rozhodovali Matovič a Krajniak
26 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová
"Česká vláda ešte v noci oznámila, že úrady začnú okamžite od siedmej ráno vyplácať takzvanú mimoriadnu okamžitú pomoc. 2 300 eur na jednu osobu. Bez dokazovania a akýchkoľvek potvrdení. Stačí občiansky preukaz. Sociálny štát v praxi. Behá mi mráz po chrbte pri predstave, že by sa niečo podobné stalo na Slovensku a o pomoci by rozhodovali Matovič s Krajniakom." Napísal Eduard Chmelár.

Nešťastie, ktorému musia čeliť ľudia na Morave, nenechalo za posledné dni chladným nikoho. Ozývali sa politici aj bežní občania a každého muselo napadnúť, ako by sme dopadli my. Na Slovensku. Touto otázkou sa zaoberá aj Eduard Chmelár vo svojom poslednom príspevku na sociálnej sieti. Humánne, ale s rozumom poukazuje aj na to, ako naša vláda mrhá financiami štátu a má zle nastavené priority.
Vedieť, čo je dôležité

"Keď som sledoval spúšť, ktorú zanechalo tornádo na južnej Morave, priznám sa, že ma dojali výpovede niektorých postihnutých ľudí. Nebedákali. Ďakovali, že prežili," píše Chmelár.

Uvedomili si podľa neho, že v nešťastí majú vlastne šťastie. "Sú živí, zdraví, nikto z ich príbuzných nezomrel ani sa vážnejšie nezranil a zostala im strecha nad hlavou. Mnohí toto šťastie totiž nemali," vysvetľuje. "Pripomenulo mi to jeden výskum. Ak máte čo jesť, kde bývať, čo si obliecť, máte vzdelanie a prístup k informáciám, patríte k ôsmim percentám najbohatších ľudí na Zemi," dodáva.

Generál Viktorín: Myslíme si, že asistenčné úlohy armády sú dostatočné pre ochranu občanov Slovenska? Nie!
Minister obrany Jaroslav Naď v súvislosti s kontrolami na hraniciach vyhlásil, že armáda je pripravená poskytnúť pomoc polícii pri kontrole hraníc, aby spoločne zabránili údajnej tretej vlne koronavírusu. Generála Jozefa Viktorína to doslova... Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Chápu to aj mocní tohto sveta?

Chmelár poukazuje na to, že išlo o ľudí, ktorí svojou životnou múdrosťou najrýchlejšie pochopili, čo je najdôležitejšie. Okamžite sa vybrali pomáhať iným, odstraňovať trosky, rozbehli zbierky a ponúkli nocľah rodinám s deťmi. "Oni vedia, že ľudský život je najcennejší. Lenže chápu to tak aj mocní tohto sveta?" Pýta sa.
Naša vlády mrhá peniazmi na propagandu

Chmelár vo svojom príspevku spomína, ako nedávno slovenská vláda zneužila rozvojovú pomoc na to, že poslala peniaze Gruzínsku. Boli určené na boj proti dezinformáciám alebo bieloruskej opozícii.

"Tento štát má zlé nastavené priority. Keby Slovensko poslalo peniaze Sýrii, ktorá podľa OSN čelí obrovskej katastrofe, lebo úrodu zničilo sucho a dvanásť miliónov ľudí hladuje, bolo by to efektívnejšie. Chýba mi sústredený tlak občianskej verejnosti na to, aby vláda nemrhala verejnými zdrojmi. A na to, čo nie je dôležité. Susedia si musia pomáhať a pomoc bratskej krajine musí mať vždy prednosť pred zasahovaním do vnútropolitických záležitostí iných štátov," dodáva v závere príspevku.

Eduard Chmelár: Nedoštudovaní novinári prepisujú dejiny, ale históriu nemôžu zničiť
"Prepisovaním dejín nielenže zakrývajú zodpovednosť Západu za rozmach fašizmu, Mníchov a následný nezvratný spád udalostí. Potrebujú prekryť dnešnú podobnosť obkľučovania ruských hraníc vojskami NATO s udalosťami, ktoré predchádzali plánu... Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová