Ústavný súd zrušil rozhodnutie najvyššieho súdu o väzbe Kováčika. Problém vidí v aj v sudcovi Klimentovi
26 | 06 | 2021 I Aneta Leitmanová
Ústavný súd zrušil rozhodnutie najvyššieho súdu o väzbe bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika. Ústavní sudcovia poslali vec naspäť Najvyššiemu súdu SR. Prikázali mu, aby o veci rozhodol znova, informuje TA SR.

Ústavný súd (ÚS) SR zrušil uznesenie Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorým potvrdil väzbu pre bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ide o rozhodnutie NS SR z novembra minulého roka. TASR to potvrdil jeho obhajca Erik Magál. ÚS vidí problém aj v zaujatosti sudcu NS Jurajovi Klimentovi.
Súd musí poskytnúť Kováčikovi adekvátnu ochranu

"Môžem potvrdiť, že 22. júna bolo vydané rozhodnutie - nález ústavného súdu," povedal Magál. Ústavný súd uvádza, že napadnuté uznesenie zrušil a vec vrátil najvyššiemu súdu na nové konanie a rozhodnutie. "Bude jeho povinnosťou poskytnúť sťažovateľovi adekvátnu súdnu ochranu a opätovne rozhodnúť o sťažnosti sťažovateľa proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu z 25. októbra 2020," odôvodnil ÚS.

Laššáková: Prezidentka sa pri referende občanom obrátila chrbtom a teraz chce, aby ju počúvli
„Pani prezidentka, vy ste sa cca 600 000 voličom obrátili chrbtom a dali ste ich podpisy do šuflíka a teraz chcete od nich, aby vás počúvli?! Porušili ste ich práva, zadupali do zeme princíp pôvodu moci v štáte a teraz chcete od nich službičku?“... Čítať ďalej
26 | 06 | 2021 | Petra Demková


Podľa rozhodnutia ÚS sa NS nemá obmedziť len na prieskum napadnutého uznesenia sudcu pre prípravné konanie, ale komplexne preskúmať aktuálnosť dôvodov väzby Kováčika v momente svojho rozhodovania podľa aktuálneho stavu.
Pochybnosti o Klimentovej nestrannosti a rodinkárstvo

Senát Ústavného súdu rozhodnutie zdôvodnil pochybnosťami o nestrannosti sudcu Juraja Klimenta. Bol členom senátu NS, ktorý zamietol Kováčikovu sťažnosť proti rozhodnutiu ŠTS o vzatí do väzby. Kováčik v ústavnej sťažnosti namietal príbuzenský vzťah Klimenta a prokurátora Ondreja Repu. prokurátor je sudcov synovec a podával návrh na vzatie do väzby. Poukazoval aj na Klimentove medializované pozitívne vyjadrenia k Repovej práci a negatívne vyjadrenia na Kováčikovu adresu. Najvyšší súd označil ústavnú sťažnosť za nedôvodnú. Kliment sa necítil byť zaujatý. Vzťah s Repom nemal byť intenzívny napriek príbuzenskému vzťahu.
Kliment objektívne vyvoláva pochybnosti

„Pri komplexnom zhodnotení vzťahu sudcu JUDr. Klimenta k prejednávanej veci, k sťažovateľovi a prokurátorovi Ústavný súd konštatuje, že tento je takej povahy a intenzity, že objektívne vyvoláva pochybnosti o jeho nestrannosti nielen u sťažovateľa, ale aj u akéhokoľvek nestranného pozorovateľa. Čo môže viesť až k strate dôvery občanov v spravodlivosť,“ píše sa v náleze. ÚS tiež pripomenul, že nestrannosť sudcu, ktorý rozhoduje spor o právo, je kľúčovou hodnotou súdnej moci. Len nestranné rozhodnutie môže byť spravodlivé.

Výborná správa. Smrtnosť delta variantu je desaťkrát nižšia, hovorí Bošňák z Dáta bez pátosu
26 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Sudca má postupovať zdržanlivo vo funkcii aj v súkromí

Ústavný súd tiež poukázal, že ak sudca verejne vyjadroval prostredníctvom médií svoj názor na bývalého špeciálneho prokurátora a jeho trestnú vec, a to ešte na samom začiatku trestného stíhania, reálne to vyvoláva pochybnosti o jeho objektívnej nestrannosti. Uviedol, že sudca má postupovať zdržanlivo nielen pri výkone svojej funkcie, ale aj v civilnom živote.
O Kováčikovej vine sa začne rozhodovať v júli

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry už podal v apríli obžalobu na Dušana Kováčika, obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov. Zákonná sudkyňa Pamela Záleská vytýčila aj termín hlavného pojednávania na 7. až 9. a následne na 13. až 15. júla.

Hrôza: Spišom sa prehnal mimoriadne silný downburst! Ľudia boli úplne vydesení (VIDEO)
Príroda už aj na Slovensku ukázala svoju neskrotnú silu. Cez Spiš sa dnes dopoludnia prehnal downburst, mimoriadne silný vietor s dažďom. Ľudí v okolí Spišského Podhradia doslova vydesil. Čítať ďalej
26 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik