Generál Viktorín: Myslíme si, že asistenčné úlohy armády sú dostatočné pre ochranu občanov Slovenska? Nie!
25 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Minister obrany Jaroslav Naď v súvislosti s kontrolami na hraniciach vyhlásil, že armáda je pripravená poskytnúť pomoc polícii pri kontrole hraníc, aby spoločne zabránili údajnej tretej vlne koronavírusu. Generála Jozefa Viktorína to doslova pobúrilo a v statuse k tomu zaujal jasné stanovisko.


Slovenská armáda pomáhala pri hromadných testovaniach počas druhej vlny COVID-19 a pomáhať sa vraj chystá aj teraz. Generál Jozef Viktorín z hnutia Republika na to má však odlišný názor, ktorý uviedol v statuse, kde jasne popísal, na čo má v prvom rade slúžiť naša armáda.
Nie sme vo vojnovom stave, aby sme plytvali kapacitami a finančnými prostriedkami

„Chceme ďalej zneužívať slovenské ozbrojené sily?“ pýta sa generál Viktorín a dodáva, že vidí príslušníkov ozbrojených síl na ulici, v nemocniciach a čoskoro ich možno uvidí aj na hraniciach. „Pýtam sa: Poznáme úlohy slovenských ozbrojených síl? Vieme, že v prvom rade musia chrániť občanov našej republiky? A k tomu musia absolvovať plnohodnotný výcvik?“ pokračuje v otázkach Viktorín. Podľa neho našim vojakom postavenie na spomínaných miestach veľa nedá.

„A to nevravím o prostriedkoch, ktoré štát na ozbrojené sily vynakladá. Kde je efektívnosť týchto prostriedkov? Myslíme si, že asistenčné úlohy sú dostatočné pre ochranu občanov Slovenska? Nie!“ pokračuje v kritike generál.



„Takže páni z ministerstva obrany, skúste sa zamýšľať nad vecami strategicky. Nie sme totižto vo vojnovom stave, aby sme plytvali kapacitami a finančnými prostriedkami,“ konštatuje Viktorín, ktorý na samý záver statusu dodáva: „Pamätajte si, že štát tvoria všetci jeho občania a armáda je tu vždy pre nich ako súčasť zvrchovanej Slovenskej republiky.“

Advokáti šokujú: „Čo urobíte, ak vám v čase pandémie príde armáda zhabať zásoby? Poďakujete!"
Advokáti Marián Sivák a Peter Weis upozornili na nový protipandemický zákon, ktorý nazvali nočnou morou. Podľa nich sa totiž veľmi ľahko môže stať, že ak vám v októbri počas pandémie zaklope na dvere armáda, aby vám zhabala zásoby, vy budete môcť... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková