Srbsko nikdy nezavedie sankcie proti Rusku
25 | 06 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Belehrad vo štvrtok vyhlásil, že nikdy neuvalí sankcie na Rusko, napriek výzvam Európskej únie, že Srbsko musí zosúladiť svoju zahraničnú politiku s 27-člennou EÚ, ak chce do nej vstúpiť. Informovala o tom tlačová agentúra AP.


Predseda srbského parlamentu Ivica Dačič na proruskej konferencii povedal, že Rusko je najlepší spojenec Srbska a chráni jeho "územnú celistvosť" – poukázal tým na ruskú podporu Belehradu, ktorý odmieta uznať nezávislosť svojej provincie Kosovo, vyhlásenú v roku 2008.

Dačič na konferencii s názvom "Rusko na Balkáne, pohľad do budúcnosti" uviedol, že Srbsko "napriek tlaku" nikdy nezavedie sankcie proti "priateľovi Rusku".

Rusko zverejnilo video z vpádu britskej lode do blízkosti Krymu, čo vyvracia londýnsku verziu (VIDEO)
Rusko zverejnilo video, ktoré ukazuje plavidlo pobrežnej stráže, ktoré varuje loď britského kráľovského námorníctva, že narušuje štátne hranice. Následne vystrelilo varovné výstrely na britskú vojnovú loď, čím je spochybnené tvrdenie Londýna,... Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


"Vzťahy medzi Srbskom a Ruskom sú dôležité zo strategického hľadiska. Sú na vrchole, na najvyššom bode, aký si naše generácie pamätajú," vyhlásil Dačič.

Na rozdiel od susednej Čiernej Hory, Severného Macedónska a Albánska sa Srbsko nepripojilo k západným sankciám voči Rusku, keď to v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krymský polostrov alebo keď zatklo opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Namiesto toho Srbsko – ktoré sa oficiálne uchádza o členstvo v EÚ – rozvíja blízke vzťahy so svojím tradičným slovanským spojencom Ruskom, ako aj s Čínou. Robí to napriek varovaniam Západu, že obe veľmoci majú "škodlivý" vplyv na región Balkánu, ktorý sa ešte stále spamätáva z vojen z 90. rokov 20. storočia.

Niektorí predstavitelia na Západe sa obávajú, že Rusko, ktoré vyzbrojuje Srbsko, by mohlo povzbudzovať autoritárskeho srbského lídra Aleksandra Vučiča, aby destabilizoval tento naďalej nestály, neupokojený región.

Kyjev považuje stretnutie Putina s Bidenom za „zlé znamenie“ pre Ukrajinu
„Ukrajina by mala spozornieť, aby sa nestala predmetom výmeny v rámci rokovaní medi Ruskom a USA,“ varuje bývalý ruský poslanec Taras Černovol. Uviedol Gazeta.ru. Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič