Spor Maďarska a EÚ sa stupňuje: Lídri 17 štátov podpisujú list proti diskriminácii LGBT +
24 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Vedúci predstavitelia 17 štátov EÚ sa v spoločnom liste zaviazali, že budú pokračovať v boji proti diskriminácii na základe LGBT +. Urobili tak deň potom, čo Európska komisia prisľúbila právne kroky proti Maďarsku, informuje portál RT.


List na Twitteri

V liste, ktorý zverejnil luxemburský predseda vlády Xavier Bettel na Twitteri, sa uvádza, že „rešpekt a tolerancia sú jadrom európskeho projektu“, a zaväzuje sa „pokračovať v boji proti diskriminácii voči LGBTI komunite“.




Medzi signatármi sú francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, predsedovia vlád Talianska a Španielska, ako aj vodcovia škandinávskych a pobaltských štátov.

V liste je 16 mien, rakúsky kancelár Sebastian Kurz však po zverejnení listu pridal aj svoj podpis, čím sa počet signatárov zvýšil na 17. Podpis predstaviteľa Slovenska tu nenájdete.

Otrasný nález v Kanade: Pri škole našli ďalšie hroby stoviek detí. Tie utýrali cirkevní učitelia
Kanadské médiá v stredu informovali, že v blízkosti bývalej internátnej cirkevnej školy pre deti pôvodných obyvateľov v západnej Kanade sa našli stovky neoznačených hrobov. Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Image

Zdroj: twitter/Xavier Bettel

List predchádza Medzinárodnému dňu hrdosti LGBT +, ktorý sa uskutoční 28. júna. Maďarsko v ňom nie je výslovne pomenované, ale prichádza deň po tom, čo Európska komisia sľúbila právne postupy proti Maďarsku.
Orbán zákon obhajuje

Dokument bol vydaný v čase, keď sa vedúci predstavitelia EÚ schádzajú v Bruseli na samite, kde sa bude diskutovať o „ globálnych výzvach a geopolitických otázkach“. Maďarský premiér Viktor Orban po svojom príchode na podujatie obhajoval kontroverzný zákon prijatý tamojším parlamentom minulý týždeň.

Veľký problém: Amerika pripúšťa neočakávané problémy so srdcom u dospievajúcich po očkovaní mRNA vakcínou
24 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


„Zákon bol schválený. Nejde o homosexualitu, ale o to, aby vzdelávanie bolo vecou rodičov,” uviedol Orbán pre médiá.

Legislatíva je súčasťou rozsiahlejšej novely zákona proti sexuálnym trestným činom páchaným na maloletých. Maďarsko trvá na tom, že zákon „chráni práva detí“ a popiera, že je diskriminačný.

Maďarská vláda obvinila von der Leyenovú z „nepravdivých obvinení“ a uviedla, že návrh zákona „neobsahuje žiadne diskriminačné prvky“, pretože „sa nevzťahuje na práva na sexuálnu orientáciu osôb starších ako 18 rokov“.

WHO začala cúvať: Deti by nateraz nemali byť očkované!
A je to vonku! WHO začala cúvať: Deti by nateraz nemali byť očkované! Budú sa odporúčaním politici riadiť, alebo budú ďalej trvať na očkovanie 12-ročných a dokonca aj mladších detí? Pýta sa portál infovojna.sk. Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Diana Zaťková