Síce sme to čakali, ale nepoteší - odhady avizujú zamietnutie referenda Ústavným súdom SR
24 | 06 | 2021 I Ivan Brožík

Čoraz intenzívnejšie sa objavujú názory, že Ústavný súd asi naozaj referendum o predčasných voľbách stopne. "Nie je to úplne isté, ale v tejto chvíli to takto vyzerá,"  píše na sociálnej sieti Juraj Draxler.


"Nebola by to neprekonateľná tragédia. Ako som už avizoval, je dosť pravdepodobné, že do pár mesiacov sa koalícia sama rozsype. Kopia sa interné problémy vládnutia. Navyše si koaliční partneri začali sami na seba robiť tak podrazy, vrátane predpríprav na trestné stíhania navzájom, že už to akosi nevedia zastaviť." Konštatuje na sociálnej sieti Juraj Draxler.
Drží ich už len priazeň médií

"Jediné, čo ich drží pri moci, je priazeň médií. A podráždenosť ľudí z toho, že ich pád by znamenal návrat Smeru."

"Inak je koalícia už pomaly akurát dom z karát. Aj situácia na Ústavnom súde ale ukazuje, koľko toho bude treba do budúcna čistiť, rekonštruovať a budovať. Jednoducho nemôžeme mať taký právny poriadok, že ak sa raz zvolí nejaká vláda, tak prakticky neexistuje možnosť jej konanie prerušiť, nech už by nespokojnosť národa bola akákoľvek."

"Aj tie príslovečné "západné demokracie" majú takmer vždy ústavné poistky na to, aby vo veľmi nezvládanej situácii mohli nastať predčasné voľby. Rovnako to musí byť aj u nás, je jedno, či zajtra, alebo o päť rokov, je to vec princípu." Piše Juraj Draxler.

Prezident Gašparovič: Jedinou možnosťou je referendum a predčasné voľby. Matovičovi už nedôveruje vyše 80 % ľudí
Nebýva zvykom, aby sa bývalí prezidenti otvorene vyjadrovali k aktuálnej politickej situácii v krajine. Robia to väčšinou len v časoch naliehavej, celospoločenskej krízy. Vyjadrenia ex-prezidenta Gašparoviča by preto mohli naznačovať, že v takejto... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | René Skalný

Osem ku piatim padne NIE

„Ja si myslím, že druhým najtesnejším rozdielom, čiže ôsmimi hlasmi k piatim, Ústavný súd to referendum nepustí. Že povie, že sa nemôžu konať predčasné voľby. Povedal Radoslav Procházka, ktorého citoval ereport.sk

O tom, že súd nakoniec referendum nepustí je Procházka presvedčený. „Je to kvalifikovaný odhad. Ten pomer môže byť iný, ale myslím si, že väčšina na tom Ústavnom súde sa vysloví pre názor, že keď raz bol človek voliť v roku 2020, tak skôr ako v roku 2024 nesmie prísť voliť,“ dodal Radoslav Procházka podľa citovaného zdroja.

 

Danko: SNS vyzýva ústavných právnikov podporujúcich referendum, aby predložili odborné stanoviská
SNS vyzýva ústavných právnikov podporujúcich referendum, aby predložili ku konaniu o súlade predmetu referenda na Ústavný súd Slovenskej republiky svoje odborné stanoviská. Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Ivan Brožík