Novinár BBC na lodi HMS Defender: "Britská loď úmyselne narušila ruské vody"
24 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Novinár BBC na palube britskej lode HMS Defender odhalil, že torpédoborec vykonal „zámerný“ prechod cez ruské teritoriálne vody  "aby urobil dojem“. Napriek varovaniu ruskej pobrežnej stráže, píše portál RT.


Bolo to zámerné

V zvukovej správe spravodajca Jonathan Beale informoval, že loď úmyselne vplávala do vôd neďaleko Krymu, vzdialených 19 kilometrov od pobrežia, čo Briti nazývajú „uznávanou medzinárodnou námornou cestou“. Tranzit cez ruské vody trval podľa spravodajcu viac ako hodinu.




Beale tiež poznamenal, že posádka lode počula výstrely, ale verili, že sú „mimo dosahu“. "Ruská pobrežná stráž varovala loď, aby nešla do krymských teritoriálnych vôd, tvrdiac, že ​​sú to ruské vody," uviedol s tým, že Británia neuznáva polostrov ako ruský, ale ukrajinský.

"Bol to zámerný krok, ktorý mal poukázať na Rusko," povedal Beale.

Ruská loď vypálila varovné výstrely na britský torpédoborec, Británia to poprela
Loď ruskej pohraničnej stráže údajne vypálila varovné výstrely smerom k britskému torpédoborcu, ktorý ilegálne vplával do ruských teritoriálnych vôd v Čiernom mori. Na znak varovania zhodil bomby v jeho blízkosti aj ruský bombardér. Britská strana... Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | tasr

Rusi varovali

Podľa novinára pobrežná stráž „vydávala čoraz viac nepriateľských varovaní prostredníctvom rozhlasu“ , vrátane toho, ktorý povedal: „Ak nezmeníte smer, vypálime.“

Keď HMS Defender opustil ruské vody, nasledovali ho dve lode pobrežnej stráže a okolo 20 lietadiel, uviedol Beale.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že námorníctvo krajiny vystrelilo varovné výstrely na britskú námornú loď, pretože ignorovala varovania pobrežnej stráže. "O 12:06 a 12:08 vystrelila pohraničná hliadková loď varovné výstrely," informovali. "A o 12:19 uskutočnilo lietadlo Su-24m výstražné bombardovanie pred cieľom Defenderu USS."

Britský manéver bol ministerstvom obrany neskôr označený za „do očí bijúce porušenie Dohovoru OSN o morskom práve z roku 1982“.

Von der Leyenová vníma maďarský zákon o pedofílii ako hanbu a diskrimináciu
Európska komisia pohrozila právnymi krokmi voči Maďarsku v súvislosti s novým zákonom, ktorý zakazuje sprostredkovať osobám mladším ako 18 rokov informácie zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu či zmenu pohlavia. Uviedla to v stredu... Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | tasr

Briti to odmietajú

S názorom Moskvy na incident sa čoskoro dostal do sporu Londýn, ktorý namiesto toho tvrdil, že „na HMS Defender nevystrelili žiadne varovné výstrely“ a loď iba „uskutočňovala nevinný priechod cez ukrajinské teritoriálne vody v súlade s medzinárodným právom“.

Zdá sa, že to je v priamom rozpore s Bealovým výrokom, že Kráľovské námorníctvo sa rozhodlo urobiť „zámerný krok, aby poukázalo na Rusko“.

"Na HMS Defender neboli namierené žiadne strely a neuznávame tvrdenie, že jej do cesty padali bomby," uviedlo britské ministerstvo obrany a tvrdilo, že Rusi "podnikli streľbu z delostrelectva."

Po incidente bol britský veľvyslanec v Rusku predvolaný na ministerstvo zahraničia do Moskvy.

Testovací výbuch pri americkej lodi bol porovnateľný so zemetrasením o sile 3,9 stupňa (VIDEO)
Americké námorníctvo zverejnilo zábery zo skúšobnej explózie viac ako 18 100 kilogramov trhaviny umiestnenej neďaleko najmodernejšej americkej lietadlovej lode USS Gerald Ford, informuje portál AC24. Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | Tibor Sipos