Medveďov túlajúcich sa mestami je na Slovensku čoraz viac: Budaj poukazuje na to, že na vine sú ľudia
24 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Minister životného prostredia Ján Budaj zdieľal príspevok Správy Tatranského národného parku (TANAP), podľa ktorého sú medvede vyskytujúce sa v obytných častiach Slovenska problémom, ktorý zapríčinili ľudia.


"Presne takto sa to nerobí...," Začal TANAP svoj príspevok. "To, čo sa považuje vo vyspelých západných krajinách s výskytom medveďa za bežnú prax, je na Slovensku jeden veľký nekončiaci príbeh. Povinnosť zabezpečiť komunálny odpad pred prístupom medveďa hnedého vo vlastnom území TANAP-u nie je vôbec nová téma. Od roku 2015, kedy nadobudla platnosť vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, sa presne definuje povinnosť pre držiteľov odpadu zabezpečiť zmesový komunálny, biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad pred prístupom medveďa hnedého v územiach ustanovených v prílohe č. 19.," pokračuje TANAP na svojich sociálnych sieťach.

Medveď opäť hodoval! A okoloidúci s fotoaparátmi sa takmer pridali
Presne takto sa to nerobí...Upozorňuje Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti. Nezabezpečené smetné koše a fotky chtiví turisti. Za kontajnerové medvede si môžeme sami! Ľahostajnosťou a ignorovaním legislatívy sme podľa... Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Dôvodom medveďov vyskytujúcich v mestách je teda chybou, ktorá sa týka najmä komunálneho odpadu. Od januára tohto roku preto platí vyhláška rezortu životného prostredia, vďaka ktorej sa počet lokalít, kde je zabezpečenie komunálneho odpadu povinné, viac ako zdvojnásobil, a to zo 151 lokalít až na 360. "Ľahostajnosťou a ignorovaním legislatívy sme my ľudia za uplynulé roky vytvorili desiatky kontajnerových medveďov, ktorých osud je už vopred spečatený," pokračuje TANAP v príspevku.

Najstarší park na Slovensku k týmto slovám pridal aj fotografie zo Západných Tatier ako odstrašujúci príklad. "Jedným z mnohých ukážkových príkladov toho, ako sa to nerobí, je lokalita Hrdovo v Západných Tatrách pri ceste Slobody (nástup na TZCH pod Bystrou dolinou). Všadeprítomný odpad v okolí nezabezpečených kontajnerov je problém, na ktorý Správa TANAP-u upozorňuje a rieši už roky," píše sa v príspevku.

&id=102835749786251