Dnes v noci nás čaká krásny pohľad na oblohu: Uvidíme svätojánsky jahodový mesiac v splne
24 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Zatiaľ, čo niektorí budú dnes v noci podľa tradícií preskakovať svätojánske ohne, vy si nenechajte ujsť nádherné vesmírne divadlo! Na východnej oblohe sa nám naskytne naozaj sladký pohľad. Jahodový mesiac bude vychádzať práve vtedy, keď slnko klesne pod horizont, upozorňuje portál NPR.


Júnový spln je známy ako jahodový mesiac a je to prvý spln po letnom slnovrate. Podľa NASA je to tiež okrajový supermesiac , pretože definície supermesiaca sa rôznia.
Ani červený, ani ružový

Sladký názov získal jahodový mesiac od kmeňov Algonquin v Severnej Amerike, ktoré jeho vzhľad dali do súvislosti so začiatkom sezóny zberu jahôd. "Nebude teda červený alebo ružový. Bude veľký a zlatý, keď sa objaví nad horizontom," hovorí Jackie Fahertyová, astrofyzička z Amerického prírodovedného múzea.

"Bude to vyzerať zlatisto. Môže to mať trochu červený nádych podľa toho, čo je v atmosfére, ale väčšinou  bude vyzerať ako pekná žltá," opisuje Fahertyová.

Občan slovenskej vláde: "Existujú civilizované krajiny, kde rešpektujú práva ľudí na vlastné telo"
Pavol Lupták, ktorý sa venuje IT technológiám, napísal zaujímavý text. Pozastavuje sa nad spôsobom, akým sa na Slovensku komunikuje s občanmi. Vláda tvrdí, že bez použitia násilia a príkazov to nejde. Lupták odkazuje: prestaňte k Slovákom správať... Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Petra Demková


Sledovanie východu Mesiaca považuje astrofyzička za jeden z „najviac nedocenených astronomických javov“ a vo štvrtok vyzýva divákov, že môžu sledovať aj tie najpodrobnejšie charakteristiky Mesiaca. Práve vtedy, keď ho zapadajúce slnko jasne osvetlí.

„Môžete hľadať tmavé a svetlé časti, bude to obzvlášť blízky spln,“ uviedla. „Uvidíte niektoré zo štruktúr - na Mesiaci sú hory, na Mesiaci sú údolia. Môžete to všetko vidieť, keď bude stúpať.“
Jahodový mesiac je mesiacom mnohých mien, vrátane „medového mesiaca“

Jahodový mesiac nesie mnoho ďalších mien, vrátane „horúceho mesiaca“ na predstavenie teplejšieho letného počasia, „ružového mesiaca“ v čase, keď ruže kvitnú koncom júna, a „medového mesiaca“, starého európskeho názvu, pretože sa objavoval, keď bol med pripravený na zber z úľov na výrobu medoviny.

Medveď opäť hodoval! A okoloidúci s fotoaparátmi sa takmer pridali
Presne takto sa to nerobí...Upozorňuje Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti. Nezabezpečené smetné koše a fotky chtiví turisti. Za kontajnerové medvede si môžeme sami! Ľahostajnosťou a ignorovaním legislatívy sme podľa... Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Slovné spojenie „medové týždne“, ktoré sa datuje do 15. storočia, môže súvisieť aj s týmto konkrétnym mesiacom, pravdepodobne kvôli množstvu sobášov v júni.
Mesiac nás sprevádza od nepamäti

„Vymysleli sme mená pre mesiac, pretože to bolo to, na čo sa ľudia pozerali a podľa čoho si nastavovali kalendáre, pôvodné lunárne kalendáre,“ uviedla Fahertyová. „Preto máme tieto skutočne zábavné popisné mená. Nie kvôli tomu, ako to bude vyzerať, ale kvôli tomu, čo sa deje okolo nás.“

Spln nastane vo štvrtok 24. júna 2021 presne v čase 20 hodín a 40 minút, uvádza ePocasie.eu. No môžete tiež online sledovať jahodový mesiac, ako vychádza a nad Rímom .

Bukovský šokuje: Človek, ktorý prekonal vírus SARS-CoV-2 má dlhodobú, zrejme až doživotnú imunitu (VIDEO)
Vedci vo svete nachádzajú stále nové a nové varianty koronavírusu. Ľudia sa vraj musia mať na pozore a urýchlene sa zaočkovať, lebo inak bude zle. Toto ale vyvracia skúsený lekár Igor Bukovský, ktorý vo videu tvrdí, že ľudia, ktorí už prekonali... Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik