Amnesty vyzýva Irán, aby zrušil popravu muža; priznať sa mal po mučení
23 | 06 | 2021 I tasr

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vyzvala v utorok Irán, aby nepopravil 20-ročného muža odsúdeného na trest smrti, keďže bol odsúdený na základe priznaní, ktoré boli sčasti získané mučením.


Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

"Iránske úrady musia okamžite zastaviť popravu Hosejna Šahbázího, naplánovanú na 28. júna," uviedla organizácia vo vyhlásení. "Trest smrti pre niekoho, kto bol v čase spáchania zločinu dieťaťom, je zakázaný na základe medzinárodného zákona o ľudských právach a porušuje medzinárodné záväzky Iránu," dodala AI.

Šahbázího zatkli ešte v decembri 2018 a vlani v januári ho odsúdili na trest smrti po "hrubo nespravodlivom" procese, uviedla Amnesty. Organizácia tvrdí, že sa priznal po tom, ako bol vystavený mučeniu a inému krutému zaobchádzaniu vo väzení.

Irán vlani popravil troch mladistvých odsúdených, kým desiatky ďalších na popravu stále čakajú, tvrdí AI.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok uviedla, že v Iráne bolo tento rok popravených dosiaľ 95 ľudí vrátane šiestich žien, pričom na trest smrti čaká viac než 80 mladistvých. Vlani Irán podľa Bacheletovej popravil najmenej 267 osôb, medzi nimi deväť žien.

V Rusku je covid očkovanie stále dobrovoľné, ubezpečuje predsedníčka Rady federácie
Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev na druhej strane pripustil, že v záujme bezpečnosti štátu prichádza do úvahy aj povinné očkovanie. „Treba dať na misky váh slobodnú voľbu jednotlivca a všeobecný záujem ochrániť celú populáciu,“ povedal.... Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič