Mikulec sprísňuje pravidlá pre policajtov. Vykopávať dvere budú môcť už iba na kameru!
19 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Je tu výročie policajnej razie v Moldave nad Bodvou a ministerstvo vnútra prehodnocuje svoje kroky. Chce zaviesť telové kamery pre policajtov, na mušku si zoberie aj postavenie Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) a zaoberať sa chce tiež otázkou zriadenia nezávislých inšpekcií pre policajno-bezpečnostné útvary.


Ministerstvo vnútra pripravuje testovaciu prevádzku telových kamier, ktoré zavedú na základných útvaroch Policajného zboru v počte takmer 200 kusov. Ministerstvo prehodnocuje aj postavenie Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) a chce sa zaoberať tiež otázkou zriadenia nezávislých inšpekcií pre policajno-bezpečnostné útvary, ktoré ju dosiaľ nemajú.

Uviedol to hovorca ministerstva Petar Lazarov v reakcii na list ombudsmanky Márie Patakyovej pri príležitosti blížiaceho sa výročia policajnej razie v Moldave nad Bodvou (19. 6.).
Zatiaľ len kamera vo vozidle

Patakyová pripomenula ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi  dodnes nezabezpečené kamerové systémy na monitorovanie policajných zásahov a nedostatočnú nezávislosť policajnej inšpekcie.

Lekár Andrej Janco šokuje: Očkovať sa nedám! Toto nie je vakcinácia, ale skôr génová terapia (VIDEO)
Mnohí Slováci prehodnotili svoj postoj k očkovaniu proti koronavírusu a ich záujem oň pomaly opadá. Niektorí, ako doktor Andrej Janco, sú však od začiatku proti nemu. Vysvetľuje to aj vo videu, ktoré na sociálnej sieti zverejnil Rastislav... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


Požiadala ho, aby sa nedostatkami zaoberal a zabezpečil nápravu premietnutím odporúčaní do praxe, ktoré navrhovala už jej predchodkyňa, informuje portál eReport.

Rezort upozornil, že súťaž na telové kamery, ktorú pripravilo predošlé vedenie, zrušili pre vážne deficity v transparentnosti a hospodárnosti. Pri novom verejnom obstarávaní už by mali byť všetky parametre, či už kvantitatívne alebo cenové, výsledkom prebiehajúcej analýzy potrieb polície.

“V súčasnosti sa postupuje tak, že príslušník Policajného zboru velený do služby so služobným cestným vozidlom, ktoré je vybavené záznamovým videozariadením, komunikuje s podozrivým z priestupku v zornom poli aktívneho záznamového zariadenia,” priblížil Lazarov.

V lekárňach vo svete sa očkuje desiatkami vakcín, v SR zatiaľ táto možnosť chýba
V lekárňach po celom svete sa ľudia môžu dať zaočkovať 36 druhmi vakcín. Medzi najčastejšie očkovania patrí chrípka, hepatitída a tetanus. Ako uviedla Slovenská lekárnická komora (SLeK), na Slovensku táto možnosť zatiaľ chýba.... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | tasr

Posledné týždne ukázali, že treba kontrolovať všetkých a všade

V rámci pripravovanej reformy polície rezort prehodnocuje postavenie existujúceho Úradu inšpekčnej služby, ktorý kontroluje políciu. Záväzok je súčasťou programového vyhlásenia vlády.

Ako však pripomenul Lazarov, v súčasnosti je Policajný zbor a jeho postupy v konaniach kontrolované prokurátorom, súdom a nakoniec aj inšpekciou.

"Prečo my nekričíme Slavic Lives Matter? Na slovanských životoch nezáleží?" pýta sa Blaha
Vo svete sa po smrti Afroameričana Georgea Floyda rozmohlo kľačanie na kolene ako hold boja proti rasizmu, rasovej nerovnosti, nespravodlivosti a systematickému rasizmu voči černochom, ale aj policajnej brutalite. Ľuboš Blaha však na to má úplne... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


Nezávislú kontrolu by mali mať podľa ministerstva aj ďalšie zložky. V súvislosti s udalosťami uplynulých týždňov sa chce zároveň intenzívne zaoberať aj otázkou vzniku nezávislých inšpekcií pre jednotlivé policajno-bezpečnostné orgány, ktoré ich dosiaľ nemajú.

Ide napríklad o Vojenské spravodajstvo alebo Slovenskú informačnú službu. Alternatívou je vytvorenie jednej generálnej inšpekcie.

Tomáš Valášek píše blbé, nekorektné statusy. Starý Valášek bol lepší, tvrdí Cigániková
"Pozdravujem kolegov z jednej mimoparlamentnej strany využívajúcej lacný politický marketing a citlivé témy na oblbovanie ľudí. Tomáš Valášek nie je Ti blbé písať nekorektné statusy o kolegoch, ktorí bojujú za práva žien? Ty si užívaš spoločenské... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová