Kremeľ: "Ak chcú USA Navaľného na slobode, musia priznať, že pracuje pre americké spravodajské služby"
18 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Moskva odhalila, že americkí vyjednávači nepožiadali, aby bol uväznený ruský aktivista Alexej Navaľnij  zahrnutý do prípadnej výmeny väzňov.  Podľa Kremľa by to ani nešlo, ak nie je občanom USA alebo zahraničným spravodajským agentom. To by však museli tento fakt Američania priznať, píše portál RT.


Amerika nemá o Navaľného záujem

Kremeľský tlačový tajomník vo svojom prejave vo štvrtok, deň po stretnutí prezidenta Vladimíra Putina so svojím náprotivkom Joeom Bidenom na samite v Ženeve, uviedol, že o tejto záležitosti sa nediskutovalo.




Dmitrij Peskov na otázku rozhlasovej stanice Echo Moskvy, či sa o Navaľnom uvažuje vo výmene zajatcov, uviedol, že americký tím otázku nevzniesol.

"Nebol taký rozhovor a neboli vyslovené žiadne návrhy," uviedol. Úradník dodal, že Rusko by nebolo schopné vydať uväzneného protikorupčného bojovníka, pokiaľ sa neukáže, že je tajne „občanom USA a pracuje pre špeciálne služby, ale to musia potvrdiť Američania“.

Monitorovacia komisia hovorí, že Navaľnyj problémy s chrbtom simuluje. On im odkázal, že sú gauneri
Alexej Navaľnyj sa sťažuje na bolesti chrbta. Zdravotné problémy mali nastať po jeho uväzní za spreneveru. Najznámejší ruský väzeň sa pred týždňom posťažoval cez Instagram, že je v koncentráku. Podpredseda verejnej monitorovacej komisie (ONK)... Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Petra Demková


V októbri minulého roka Navaľnij uviedol, že zažaluje Peskova po tom, čo hovorca Kremľa naznačil, že má väzby na zahraničné špionážne agentúry. "Pravdepodobne to nie je Navaľnij, ktorý pracuje pre západné špeciálne služby, ale západné spravodajské služby, ktoré pracujú s ním," tvrdil Peskov.

"Môžem byť dokonca konkrétny: v týchto dňoch s jeho spoločnosťou spolupracujú špecialisti z Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Spojených štátov amerických," dodal.
Rusi už Navaľnému neveria

Prieskum moskovského centra Levada, ktorý ministerstvo spravodlivosti zaregistrovalo ako „zahraničného agenta“ v súvislosti s prepojením na zahraničné financovanie, ukázal, že asi polovica Rusov verí, že údajná Navaľného otrava bola fingovaná.

Navaľnyj oznámil svetu, že je v koncentráku. Informoval o tom cez svoj Instagram
„Zdravím všetkých zo Sektora s posilnenou kontrolou A,“ napísal Navaľnyj na Instagrame v pondelok podvečer. „Nepredstavoval som si, že je možné vybudovať sto kilometrov od Moskvy ozajstný koncentračný tábor. Všade sú kamery, všetkých sledujú a pri... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Petra Demková


Zatiaľ čo aktivista a jeho nemeckí lekári tvrdia, že mu bola podaná dávka nervového plynu Novičok, 30% opýtaných uviedlo, že udalosť zorganizovala opozičná strana a ďalších 19% sa domnieva, že ju uskutočnili západné spravodajské agentúry.

Od summitu sa údajne uvažuje o obojsmernom presune väzňov. Na čelo moskovského zoznamu sa dostal Konštantín Jarošenko, ruský pilot lietadla, ktorý bol v USA v roku 2011 odsúdený za obvinenia z pašovania drog.

Danko: Rusi najprv uspokoja dopyt štátov, ktoré nerobia hystériu okolo káuz ako je Navaľnyj
Podľa Andreja Danka premiér Matovič nehovorí pravdu o tom, že by sa na Slovensku mala vyrábať ruská vakcína. "Pravda je taká, že po dodaní pár desaťtisíc kusov očkovacej látky je možné rokovať aj o väčšom objeme. Rusi však najprv uspokoja dopyt... Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | Marek Molnár

Priorita Američanov

Pre americkú stranu je vraj prioritou akejkoľvek výmeny Paul Whelan, bývalý vojak a IT konzultant zatknutý pre špionáž. Whelan vyrobil osobné video odvolanie pre Bidena ešte v období pred summitom a americký prezident oznámil, že na prípad Putina upozornil.

Ďalším chovancom v ruskom väzení, o ktorom Biden diskutoval so svojím náprotivkom, bol Trevor Reed. Dvadsaťdeväťročný bývalý námorník Reed bol zatknutý v Moskve v roku 2019 a dostal deväť rokov väzenia za útok na policajta po preflámovanej noci. Whelan aj Reed obvinenia popierajú.

Šimečka z provládneho Denníka N: Navaľnyj nie je spojenec USA a v Rusku nezavedie demokraciu
07 | 02 | 2021 | editor01hd