Dáta bez pátosu: Nenápadne sa zbytočne predlžuje čas platnosti pandemických obmedzení
14 | 06 | 2021 I Ivan Brožík

Po dlhšom čase zas citujeme Dáta bez pátosu. Aj keď, svoju prognózu na leto vidia optimisticky, pripomínajú, že niečo sa tu nerobí, alebo sa to robí zle. Z ich vyjadrenia vyplýva, že náš Covid - semafor umelo predlžuje obmedzenia. Ale taktiež aj to, že sa na ich rušenie akosi podozrivo "zabúda".


Najnovší status skupiny analytikov Dáta bez pátosu na sociálnej sieti zaujme z viacerých dôvodov. Posúďte sami!

Reprofoto FB (@Data bez patosu)

Zohľadňujú sa (ne)riziká?

"Zachytené prípady pozitívnych síce nie sú také, že by mali veľké riziko ťažkého priebehu alebo že by infekciu veľmi šírili. Ale ich počet figuruje v krajine a nejakým spôsobom ovplyvňuje opatrenia v danej krajine. Robí sa niekde rozlišovanie nebezpečnosti týchto pozitívnych?" Pýtajú sa Dáta bez pátosu.

 

Vyhrali sme? Dáta bez pátosu končia s reportmi. "Čísla sú nízke a mapa je biela"
Iniciatíva Dáta bez pátosu celú dobu počas pandémie prinášali čísla a grafy, ktoré vládni potentáti celú dobu ignorovali. Napriek tomu to boli jediné relevantné údaje, ktoré sa týždeň čo týždeň dostávali na verejnosť. Koncom mája končia. Je však... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Michal Filek


 
Mnohé fakty (pozitívne) sa ignorujú

"Náš Covid semafor vôbec neberie do úvahy mieru zaočkovanosti oblasti, kraja, okresu. To je veľká chyba a bude sa to musieť napraviť. U nás to teda nevidno, nerobíme opatrenia v okresoch podľa toho, koľko je kde zaočkovaných, prípadne podľa toho, koľko ľudí si covidom prešlo. Pozeráme sa stále len na „staré dáta“, počty infikovaných a hospitalizovaných." Pripomínajú analytici.
Príklady z iných krajín

Dáta uvádzajú, že "v iných krajinách si povedali, že keď dosiahnu istú mieru zaočkovanosti, tak predpokladajú, že sa šírenie obmedzí až zastaví a môžu si dovoliť krajinu uvoľniť."

"V Británii to naplánovali v štyroch krokoch. Vo februári, keď boli na 25 percentách zaočkovanosti, urobili prvý krok k uvoľneniu. A teraz rozmýšľajú, či urobia štvrtý – 21. júna. Mali plán v štyroch krokoch úplne uvoľniť krajinu a vrátiť ju do normálu."

"Hovoríme o zrušení všetkých limitov, napríklad počtu divákov na štadiónoch alebo pri otvorení nočných klubov. Školy, krúžky, detské centrá a športové aktivity otvorili ako prvé a pre všetky deti."
Ďalšie fakty

"V Izraeli rovnako, keď boli na 50 percentách zaočkovanosti, ale dvoma dávkami, tak úplne otvorili krajinu a dnes majú nulu úmrtí.

"V USA, kde je dnes prvou dávkou zaočkovaných 50 percent populácie, tak je v Tampa Bay alebo v Las Vegas na štadióne počas play-off NHL 18-tisíc ľudí – to bol rekord. A rúško mal tuším len rozhodca, keď šiel pozerať video." Pripomínajú zjavné nezrovnalosti v odvolávaní protipandemických opatrení vo svete a u nás Dáta bez pátosu.

 

Dáta bez pátosu: Na Úrade verejného zdravotníctva robí chyby výhradne bezmenný Ľudský Faktor
Predstavte si, že ďalšiu dieru pod plotom vyhrabal "psí faktor". Že hniezdo zo stromu zhodil "mačací faktor". Nepredstaviteľné? Tak prečo považujeme za normálne, ak na úradoch, napríklad na Úrade verejného zdravotníctva robí chyby "ľudský faktor"?... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ivan Brožík