Slováci smútia. Česi dovolenkárom testy preplácajú, my o tom zatiaľ môžeme len snívať
12 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Čas dovoleniek sa nezadržateľne blíži. Na cestu za hranice sa chystajú aj mnohí Slováci. V tomto roku to však budú mať o niečo zložitejšie ako vlani, Vtedy neboli potrebné očkovacie covid pasy ani potvrdenia o negatívnom teste.


Po mesiacoch zákazov vychádzania a iných obmedzení sa dalo do pohybu aj Slovensko. Nielen doma. Aj smerom do zahraničia, k moru. Problémom je, že mnohí nevedia, aké potvrdenia vyžadujú jednotlivé krajiny. O tom, ako sú na tom niektoré najobľúbenejšie destinácie, informuje portál ereport.sk.
Preplácanie testov dovolenkárom závisí od dohody ministerstiev

Slovákov od cestovania na dovolenku do zahraničia neodrádza ani povinnosť mať certifikát o zaočkovaní či testovania. Dovolenkári by sa mali pripraviť na to, že do niektorých krajín budú potrebovať negatívny PCR test.

„Do krajín, ktoré na vstup žiadajú negatívny PCR test, ho vyžadovať budeme. Náklady spojené s testovaním nie sú v cene zájazdu,“ upozorňujú cestovné kancelárie. To znamená, že u nás si za test dovolenkári musia zaplatiť. V susednom Česku to hradí štát. „V Českej republike už k tomuto došlo. Je to veľmi dobré riešenie a podpora cestovania či už v rámci krajiny alebo aj do zahraničia, kde štát prepláca dva PCR testy a štyri antigénové. Podľa mňa by bolo naozaj vhodné takéto opatrenia zaviesť aj na Slovensku,“ povedal v diskusii RTVS K veci prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkeš.

Europoslanci schválili zavedenie COVID pasov – platiť budú od 1. júla (AKTUALIZOVANÉ)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) po utorňajšom hlasovaní odsúhlasili zavedenie takzvaných COVID pasov, ktoré od 1. júla majú uľahčiť cestovanie v rámci EÚ a prispieť k hospodárskemu oživeniu po koronakríze. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | tasr


„Testovanie je vec, ktorá spadá do kompetencie ministerstva zdravotníctva a na konci dňa je to aj vecou kolektívneho rozhodnutia vlády,“ uviedla Katarína Bruncková, štátna tajomníčka ministerstva dopravy. Zdôraznila, že ich rezort je pripravený viesť takúto diskusiu. „Všetko to závisí od peňazí a od toho, či ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo financií vedia nájsť zhodu,“ dodala.

Kompetentné ministerstvá však Slovákov nepotešili. „Ministerstvo financií počká na definitívny návrh ministerstva zdravotníctva a následne k nemu zaujmeme stanovisko,“ uviedli pre eReport.sk z tlačového odboru Matovičovho rezortu. „Zmena v tejto oblasti zatiaľ zadefinovaná nie je,“ doplnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Bukovský: Covid pas mal byť hoax. Dnes? Realita
16 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Do Grécka aj Chorvátska voľne len s testami či zaočkovaní

„Záujem o dovolenky je výrazne väčší ako vlani o tomto čase. A veľký záujem môžeme potvrdiť aj pre mesiace júl a august, uviedla pre eReport.sk generálna riaditeľka CK Satur Nora Fedorová, podľa ktorej sa Slováci chystajú na Rodos, Krétu a Zakyntos, kam sú prvé tri júnové lety už vypredané. Preto na Rodos pridávajú ďalší let.

Grécko pri vstupe do krajiny požaduje negatívny PCR test, no preukazovať sa ním nemusia ľudia, ktorí majú doklad o plnom zaočkovaní, t. j. od zaočkovania druhou dávkou ubehlo minimálne 14 dní. Výnimku z testu majú tiež deti do 6 rokov a ľudia, ktorí v ostatných 9 mesiacoch prekonali COVID-19.

Dovolenka v Európe napriek korone. Kde je najbezpečnejšie?
Letné prázdniny sa blížia. Každý, kto ešte nie je rozhodnutý, kde strávi dovolenku, mal by si pozrieť náš prehľad, radí Der Tagesspiegel. Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Dovolenkári potrebujú negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín či antigénový test nie starší ako 48 hodín aj do Chorvátska. Možnosťou je predloženie potvrdenia o plnom očkovaní či prekonaní COVID-19 do 180 dní. Ak ste prekonali COVID-19 pred viac ako 180 dňami, môžete sa súčasne preukázať potvrdením o absolvovaní očkovania proti COVID-19 aspoň jednou dávkou. „Od 2. júna 2021 osoby, ktoré boli očkované vakcínami Pfizer, Moderna alebo Sputnik môžu vstúpiť do Chorvátskej republiky od 22 do 42 dní od prvej dávky, alebo od 22 do 84 dní od prvej dávky vakcíny AstraZeneca,“ informuje stránka ministerstva zahraničných vecí.

Zahraničná dovolenka je pre každého stále rizikom. Epidemiologička radí, zostaňte radšej na Slovensku
Letné dovolenky sa pomaly blížia a mnohí Slováci sa už tešia k moru. Okrem Covid pasov ich ale v zahraničí stále čaká aj samotný COVID. Dávať si naň pozor musí v podstate každý. Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik