Judita Laššáková: Raz sa určite dozvieme, ako je možné, že „stopy odtlačkov Daniela Lipšica“ sú všade
12 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová
"Raz sa určite dozvieme, ako je možné, že stopy odtlačkov Daniela Lipšica sú všade. No aj on má právo na spravodlivý proces, v priebehu ktorého bude dodržaná litera zákona! Takže môže byť rád, že generálnym prokurátorom SR sa stal Maroš Žilinka. So Žilinkom budú zjavne problémy. Až fanaticky sa drží litery zákona. Rozdiel medzi ním a Lipšicom je taký, že Žilinka nechce byť Daniel Lipšic." Citát Judita Laššáková.

"Voľba politika s inkvizítorskými sklonmi za špeciálneho prokurátora má aj dôsledok. Aj keby mal niekedy Daniel Lipšic pravdu alebo by konal naozaj zákonne, verejnosť by to nie neoprávnene brala so značnou skepsou. Aj preto je veľmi dôležité a správne, že všetky jeho činy môže preskúmať generálny prokurátor," píše Judita Laššáková.
Maroš Žilinka upadol do nemilosti mainstreamu. Povinnosti vyplývajúce z funkcie plní zodpovedne

Podľa Laššákovej si Žilinka  plní povinnosti vyplývajúce z funkcie zodpovedne. Reprezentuje slovenskú trestnú politiku v zahraničí. Nespôsobuje žiadny medzinárodný škandál ako expremiér Matovič. V Budapešti absolvoval druhú zahraničnú cestu. Stretol sa generálnymi prokurátormi V4 a Rakúska. Médiá o tom informovali iba sporadicky.

"Po ukončení kauzy nazvanej niektorými slovenskými médiami ako únos Vietnamca sa zdá, že Maroš Žilinka upadol do nemilosti slovenského mainstreamu. Nevydal totiž rozhodnutie, ktoré by im bolo po chuti. Ten nešťastník si dovolil postupovať podľa zákonov, práva a rozhodnutia nemeckého súdu! Toľká drzosť. No uznajte: nevyhovel verejnej mienke a rozhodol tak, ako zákon káže!" Píše Judita Laššáková.

Zásah inšpekcie v priestoroch NAKA je podozrivý aj podľa Žilinku: Nariadil preskúmať celú záležitosť
11 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Ani ten, kto sleduje politiku na dennej báze, sa v týchto Bibliou motivovaných cvičeniach nevyzná

Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) sa počas druhej zahraničnej cesty generálneho prokurátora SR nasáčkoval do priestorov NAKA. Zhabal spisy týkajúce sa kauzy Očistec. Laššáková pripomína, že NAKA v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov.  Meno, ktoré spája tieto kauzy podľa nej rezonuje v médiách iba v superlatívoch.

"Daniel Lipšic ako nový, čerstvý a chrumkavý a veľmi špeciálny prokurátor sa objavuje skoro všade. V týchto kauzách určite. Nie je tajomstvom, že hovoril aj s Milanom Lučanským. Ten ho poslal do patričných medzí ešte ako advokáta," pripomína Laššáková.
Z advokáta kajúcnikov špeciálne dozorujúci prokurátor

Takýto obrat je podľa Laššákovej možný iba na Slovensku. Trestné konanie vedené na ÚIS dozoruje krajská prokuratúra. Lipšic na ňu nemá žiaden dosah. Ich postup môže preveriť len Žilinka.

"Avšak ÚŠP sa ústami inkvizítora stojaceho na jeho čela vyjadril, že je znepokojený takýmto postupom. No bodaj by nebol. Jeho znepokojenie zásahom v NAKA vyriešil Žilinka okamžitým konaním. Lipšic ani nestihol okom mrknúť," upozorňuje.

PRIESKUM: Žilinka má oproti Lipšicovi viac než dvojnásobnú dôveru
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek

So Žilinkom budú zjavne problémy

Žilinka dal z Budapešti okamžite preveriť zásah v priestoroch NAKA. Nikto však netuší, čo urobí po návrate. Laššáková upozorňuje, že so Žilinkom budú asi problémy. "Až fanaticky sa drží litery zákona. No uznajte, toľká drzosť! Rozdiel medzi Žilinkom a Lipšicom je taký, že Žilinka nechce byť Daniel Lipšic," píše.
No fuj, pán špeciálny prokurátor!

Lipšic sa až veľmi časti objavuje v médiách. Podľa Laššákovej v rozhovoroch púšťa svoje múdra typu: „Na konci dňa aj tak súd rozhoduje o vine a nevine obžalovaného“.

"No fuj, pán špeciálny prokurátor!" Reaguje rozhorčene. "Po tomto výroku vás občania SR môžu pokojne titulovať označením slovenský inkvizítor. Súd totiž nikdy nerozhoduje o vine a nevine! Súdy rozhodujú o vine a treste. Aj to len na základe zákona. Nie na základe verejnej mienky. Nie na základe novinových článkov. A už vôbec nie podľa želania novinárov," dodáva.

Inšpekcia koná účelovo: Znechutený Lipšic prirovnáva zásah v priestoroch NAKA k prípadu Kuciaka
11 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Pri aktivitách Lipšica bude mať generálny prokurátor SR naozaj čo robiť

Na Slovensku sa podľa Laššákovej podaril malý zázrak. Do funkcie generálneho prokurátora bol zvolený človek, ktorý zatiaľ rešpektuje právo. Chybou podľa nej bolo, že za špeciálneho prokurátora bol zvolený človek, ktorý roky predvádza svoje inkvizičné chúťky.

"Myslí si, že pretŕčaním sa pred médiami dosiahne svoje. Systémový problém jeho myslenia sa prejaví, keď otvorí ústa a niečo komentuje. Čiže vlastne stále! Divák vidí iba to, čo mu médiá ukážu. Odborná verejnosť sa chytá za hlavu a miestami až skučí od hanby. Ak je niečo možné pripísať Zuzane Čaputovej k dobru, je jej vyjadrenie pred voľbou generálneho prokurátora. Vyslala poslancom NR SR signál, že ak zvolia Daniela Lipšica na post generálneho prokurátora, nevymenuje ho," píše Judita Laššáková.

Napriek jej úsiliu ho poslanci NR SR zvolili za špeciálneho prokurátora. Boris Kollár ho vymenoval do funkcie špeciálneho prokurátora. "Generálny prokurátor SR bude mať naozaj vo svojej funkcii čo robiť," dodáva Laššáková na záver.

Remišovej rezort si vyslúžil červenú vlajku. Projekt za 15 miliónov bude podľa odborníkov prepadák
12 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová