Remišovej rezort si vyslúžil červenú vlajku. Projekt za 15 miliónov bude podľa odborníkov prepadák
12 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová
Rezort Veroniky Remišovej dostal červenú vlajku od iniciatívy Slovensko.Digital. Hrozí totiž, že jeden z dôležitých projektov financovaných z eurofondov bude podľa odborníkov prepadák.

Iniciatíva Slovensko.Digital nespí na vavrínoch! Pustila sa do profesionálneho hodnotenia projektov. Podľa portálu Startitup nechce, aby sa štát opäť dopustil zbytočných chýb! Z hodnotených projektov ich metodikou Red Flag dostal červenú vlajku jeden. Nemal byť schválený.
Najväčšie riziko Slovensko v mobile

Hodnota tohto projektu má byť viac ako 4,5 milióna eur. Má nám umožniť používať elektronické služby štátu cez mobilné zariadenia. Táto službe je už roky dostupná vo vyspelých štátoch.

„Táto vlajka sa nám vôbec nedávala ľahko. Nejde totiž o žiadny zjavný a predražený tunel. Dokonca idea projektu je výborná. A znamenala by skokové zlepšenie použiteľnosti a dostupnosť štátnych elektronických služieb. A ešte aj niečo šikovné navyše, doklady v mobile. O tom, že potrebujeme opustiť čítačky a kartičky ako vstupnú bránu do e-governmentu hovoríme už roky."  Hovorí pre portál Startitup Ján Suchal, IT odborník zo Slovensko.Digital.

Dag Daniš: Zameranie vakcinačnej kampane na deti je zvrátené
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek

V projekte chýbajú vyhodnotené možné alternatívy

V projekte chýbajú vyhodnotené možné alternatívy. Rezort Veroniky Remišovej bol pritom dlhodobo upozorňovaný. "Na trhu existujú hotové riešenia, ktorých použitie by bolo vhodné minimálne porovnať z hľadiska nákladov a urýchlenia sprístupnenia služieb, na ktoré všetci čakáme," píše portál Startitup.

„Napriek politickým deklaráciám o vysokej priorite tejto témy sa v tejto téme za rok neudialo prakticky nič. Analýza existujúcich riešení dodnes neexistuje. Schválenie projektu v tomto stave by znamenalo nebezpečný precedens pre budúce projekty, ktoré by sa mohli vydať touto cestou a znížiť tak latku kvality budúcich štúdií.” Hodnotí Suchal pre Startitup.

Odborníci upozorňujú na porušenie vyhlášky o riadení projektov. Ide podľa nich o zatváranie očí pred zjavnými alternatívami.

Ďalšie svinstvo. Matovič odmieta zvýšiť príspevky na opatrovanie ťažko chorých. V mene reforiem
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek